Förra hösten hade jag förmånen att hålla en A2-utbildning för ett gäng duktiga agilityentusiaster och när jag förberedde material så försökte jag strukturera vad ett ekipage behöver kunna för att tävla de olika klasserna. Visst, en helt omöjlig uppgift men hinderkunskaper och vissa typer av saker kommer om och om igen i olika svårighetsgrad i olika klasser. Man kan förstås inte förutspå allt men jag tyckte det var en bra tanke att ha överblick om vad som krävs för att kunna tävla. I klass 3 så kan man väl tänka att hundarna skall kunna allt även om så inte all fallet. Som förare måste man vilket fall vara beredd på att alla typer av kunskapsfrågor kan ställas på en bana. När jag började bena i detta så blev det rätt klart att för att vara ganska förberedd till väl förberedd för klass 1 så måste man kunna rätt mycket som ekipage.

Nu har jag tävlat ett par klass 1 och tävlandet bekräftar detta. Klass 1 ställer ofta stora krav på både hinderkunskaper och handlingskunskaper. När jag tittar på klass 1 så tycker jag det är rätt uppenbart att inte alla ekipage har detta. För hund med mycket driv är det oftast inget större problem (trist när man misslyckas men förhoppningsvis inte mer än då), de lär sig efterhand, vägen blir liksom bara lite krokigare men för ekipage med måttligt till dåligt driv så blir det omotiverande och kämpigt.

Ytterligare en sak som jag kan tycka känns omotiverande är att när man tävlar i klass 1 är det ofta folk som är mycket rutinerade som vinner i överlägsen stil. Andra hundar kan ha gjort bra lopp men när det är några hårt satsande rutinerade ekipage med så kan dessas tider blir rätt krossande. Jag kanske är känslig men när folk skriver att de vann med si och så många sekunder så är det ingen wow-faktor för mig, tycker mest det är rätt ego. Det är förstås ofrånkomligt i en konkurrenssport att möta folk som är snabbare och duktigare men kombinationen hög konkurrens, höga krav på kunskaper känns inte så inbjudande.

Jag funderar på om man inte skulle införa en novisklass, startklass, officiell blåbärsklass eller vad man vill kalla den innan klass 1. En klass som man inte behöver starta om man har stor tävlingsrutin av agility tidigare, t ex tagit SM-pinne eller något i den stilen och som man skall kunna flytta upp efter en vinst för att hundar för att hundar som redan har mycket fart inte skall behöva springa väldigt lätta banor om och om igen. Klassen skall vara enkel och mycket inbjudande allt för göra agilitytävlande inbjudande och inte för svårt, gärna bana av kortare slag så att det inte går så långt mellan start och belöning. Jag tror att jag gärna skulle se att det t ex är kortare slalom och kanske bara ett till två agilityhinder. Tanken är att göra det lättare att komma igång med tävlandet men också införa en klass som verkligen är dedikerad för nybörjare.

Jag upplever också att det är stort fokus på att ta sig till klass 3 agility, oavsett vad man har för förutsättningar. Detta är lite märkligt för det är inte så in andra grenar och jag tror inte heller att det är speciellt bra för sporten som är så otroligt konkurrensdriven.  Många upptäcker när de kommer till klass 3 att det inte alls är roligt och jag tänker att om man inför ett steg till kanske man gör det lite svårare att komma till klass 3 men samtidigt lite roligare på vägen upp vilket kan få en och annan att tänka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.