Jag har utvecklat stor skepsis till kastrering av hanhund och jag funderar på om en del av de problem jag och Zap har kan relateras till kastrering.

Zap kastrerades runt 12 månader, jag baserade detta beslutet på att han var krypt (ingen kula nere) och när jag läste runt var (är fortfarande) den allmänna rekommendationen kastrering för att undvika eventuella problem. Vidare var Zap ganska hård och tom mycket hård i vallningen och jag tänkte att jag vilket fall inte behövde mer hund i vallhagen.

Zap har alltid varit mycket orädd, miljöstark och allt det där så jag tänkte att det inte borde vara något problem med eventuell ökning av rädslor. Ozzy min JR kastrerades i vuxen ålder utvecklade extrem ljudrädsla efter kastrering. Ljudrädslan ledde till avlivning vid 10 års ålder, då stack han och gömde sig så fort han hörde något som han tyckte liknade skott/fyrverkeri.

Zap är fortfarande väldigt orädd MEN han har supersvårt för lärande och framförallt är det väldigt svårt för honom att lära sig verbala signaler. Jag måste helt enkelt repetera saker mycket och även fast jag gör det så sitter de inte. I agilityn blir det ofta så här; vi klarar många svåra saker på banan när jag är där men så fort jag inte hinner att vara på plats och ger en verbal signal så slår osäkerheten till och så vänder han tillbaka till mig. Ett annat exempel är när jag tränar, jag kan t ex säga genom, genom framför en tunnel och han står bara och hoppar på stället för att han är så osäker på vad han skall göra, detta kan ske fast han kan ha gjort det precis innan.

Jag har tagit på mig mycket av detta tidigare, att jag inte snabb nog, att han inte är tillräckligt bra tränad och massor av annat. Men det har blivit svårare och svårare nu när jag tränar Bug för jag kan se att jag uppnår extremt olika resultat med samma eller liknande träning. Vidare har de börjat springa lite på samma banor och utan att veta något om farten så märker jag att Bug har så mycket lättare för det mesta. Han har lättare att generalisera sin träning så att vi kan använda kunskaperna i olika situationer, han lär sig banan sjukt mycket snabbare och han fixar att ansvara för situationer. Bug är utan tvekan en smart hund men skillnaden mellan Bug och Zap är som natt och dag. Jag har lite svårt att tro att Zap har fötts så mycket dummare eller har tränats så mycket sämre.

När jag har läst olika vetenskapliga rapporter så visar de flesta jag har läst på olika problem med kastrering av hanhund bland annat ökad rädsla, osäkerhet, svårare att lära, ökad till abnorm aptit och större risk för skador (främst då de kastreras mycket tidigt). Många saker kanske fortfarande är tveksamma men många studier visar på att kastrerade hanar blir osäkrare efter kastrering på grund av minskad testosteronhalt.  Har hunden beteendeproblem som är grundade osäkerhet (vilket många är) så minskar inte dessa utan tvärtom ökar med den minskade testosteronhalten.

Jag är medveten om att man ibland måste kastrera hanar men jag tror att man bör vänta så länge som möjligt och försöka jobba igenom så många problem som möjligt innan man kastrerar.

Detta är bara en samling av mina tankar och ett försök att förstå varför det är så svårt att träna Zap i förhållande till Bug/Pep, vill man ha referenser så får man använda google. Jag ångrar att jag kastrerade Zap men det går inte att göra ogjort och jag gjorde utifrån vad jag visste då. Det förvånar mig dock fortfarande att många veterinärkliniker tycker att krypta skall kastreras och att man inte alls verkar reflektera över vilka problem det kan leda till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.