Jag grunnar fortfarande mycket på det här med valpar, unghundars träning. Ibland tänker jag att det är bara för att rättfärdiga mitt eget handlande men mest tror jag att det är för att jag vill göra rätt. Jag tycker råden kring vad valpar får göra är konstiga och jag får ofta inte riktigt ihop det. På senare tid har jag läst rätt mycket om idrottande och barn för att se hur rekommendationerna ser ut där. Det är superkonstigt men jag hittar inte alls liknande rekommendationer för barn, jag menar rekommendationer att de inte skall gå på promenader, inte får hoppa och inte får vara fysiskt aktiva. Tvärtom.

Jag läste läkarförbundets rekommendationer till 6-åriga barn och det var i mina ögon ganska mycket fysisk aktivitet, bla min 60 min per dag fysisk aktivitet, aerob träning minst 3 gånger i veckan och detta var minimum. Målet var inte att bli toppatlet utan att vara hälsosam och även förbli hälsosam upp i åren.

Nu börjar fundera på alla dessa försiktighetsråd gällande valpar och unga hundar är kontraproduktiva, att vi faktiskt har hundar som vi tänker skall träna flera gånger i veckan med oss i framtiden inte får de rätt chanserna att utvecklas som de skall. What if?

Nej, jag tror egentligen inte så illa men det är intressant att läsa på hur man ser på träning och barn kontra valpar och träning. Det får mig att bli mer skeptisk till försiktighetsprincipen utan istället fokusera mer på att få en stark hund som rör sig mycket, rör sig varierat och får tillräckligt med vila mellan träningspass än att vänta in en viss ålder då träning skall vara tillåtet.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.