Det händer relativt ofta att agilityfolk låter sin hund tagga på annan hund innan de skall in och springa lopp. Det vanliga är väl egentligen att man håller sig runt agilityplan och kanske går fram närmare plan när det är en hund man vet att ens hund går igång på. Inget fel i det. När jag hade Tux vet jag att många taggade sina hundar när han sprang, han skällde sig runt banan och många hundar tyckte det var häftigt. Det var verkligen inget som besvärade mig, tvärtom.

Under senare år har jag märkt att vissa har tagit steget längre genom att gå väldigt nära andra hundar vid start, även om de kanske inte ens skall starta efter. Igår när jag väntade på min tur så var det en förare lät sin hund göra utfall mot min hund. Vi var långt ifrån och det påverkade inte oss men det kunde ju ha gjort. Jag kunde tydligt se att detta var något som föraren ville att hunden skulle göra för föraren uppmuntrade det.

Förutom ovanstående och det där med hänga andra i rumpan så var det en förare vars hund gjorde utfall (igen) under SM, flera utfall mot min hund. Det hela resulterade att jag fick stå ute i regnet för att freda min hund och den hunden som gjorde utfall stod lugnt kvar under tak. De här utfallen var en del av deras startprocedur så hunden var van att göra det för att tagga igång. Den här gången blev faktiskt Zap väldigt negativt påverkad. Han blev tyckte helt enkelt att det var obehagligt att hunden gjorde utfall mot honom så istället för att känna sig sugen på att springa så fokuserade han bara på att undvika den obehagliga hunden.

Jag upplever inte att mina hundar är känsliga mot andra hundar och jag jobbar verkligen aktivt för att de skall vara socialt trygga. Trots detta så har det som sagt hänt att mina hundar har blivit påverkade av detta beteende från andra förare. Jag förstår förstås att man vill ha så taggad som hund som möjligt när man skall springa men funderar man någonsin hur det upplevs för ekipaget som hunden får tagga mot? Det kan verkligen förstöra för den andra hunden.

Jag skulle önska att folk tänker sig för innan de hänger supernära andra hundar i syftet att hetsa sin hund och att låta hunden göra utfall mot andra i samma syfte borde faktiskt gå fetbort. Någonstans känner jag att det är en fråga om att orka träna sin hund, skapa rutiner som gör att hunden uppnår korrekt upphetsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.