När jag tränade upp Tux var jag troligen tillräckligt naiv för att inte bekymra mig om vad som är rätt och vad som är fel (ca 13-14 år sedan) men sedan efter det så tycker jag detta med att träna valp inför en agilitykarriär i är både roligt och “klump i magen-känsla”.

Under senare år så har det blivit så att många uttalar sig om att valpar (eller kanske tom unga hundar) inte bör träna agility, ofta säger man också att det är för att hunden skall få ett långt och hälsosamt liv. Då blir det ju som att om man tränar agility när hunden är ung så kommer den inte att få det där långa hälsosamma livet som man vill ha. Vid ett antal tillfällen har jag frågat om vad man får göra med valpar, hur länge en hund klassas som valp för försöka föra diskussionen framåt men jag har aldrig fått svar på det. Tyvärr.

Jag tror att alla oavsett vilket val man gör vill att hundarna skall ha ett så långt och hälsosamt liv som möjligt. Jag kan inte heller riktigt hitta något som stödjer att hundar som börjar träna agility senare lever längre och hälsosammare liv. Självklart är detta för smalt för att hitta någon forskning men om jag tittar på runt om bland mina vänner så känns det inte alls så enkelt. Jag borde förstås inte bry mig men jag tycker ändå det är lite dumt att ge sken av att valpar som grundas i agility har mindre chans till ett långt och hälsosamt liv för det vet vi inte liksom.

Jag tror inte på något sätt att det är fritt fram att träna hur mycket agility som helst utan givetvis är det en balansgång mellan massor av faktorer men vad folk gör på sidan av agilityn och hur mycket de tränar är ju sällan något som framgår när man tittar på filmer från annans träning. Det är alldeles för lätt att dra slutsatser att någon tränar si eller så mycket för att hunden kan en viss sak, slutsatser som ofta är rätt ogrundade. Det kan vara så att hunden kan något som kan verka svårt t ex diskriminera mellan höger och vänster runt hinderstöd för att det är just det den personen har fokuserat på medan en annan har fokuserat på enkla saker som att t ex springa fort rakt fram.

Här är några faktorer som jag påverkar valpar/hundars hållbarhet:

Det kan ju vara så att en valp får träna agility från tidig ålder men progressionen är så långsam att den planerade starten inte är förrän den är 24 månader medan en annan unghund börjar inte med agilityträningen förrän den är 10-11 månader men progressionen är att den skall vara klar för klass 1 vid 18 månader. Vad är det som säger att det senare är hälsosammare än det första? Vi vet att för snabb progression i träning är en av de vanligaste skadeorsakerna.

Jag skulle verkligen önska att folk som tycker att valpar skall få vara valpar är tydligare med vad det tycker att valparna skall få göra. Vidare önskar att man är tydlig med hur länge en valp är en valp för det kan bli enormt förvirrande när någon kanske menar upp till 6-7 månader och en annan säger valp till hunden är 1 år. Numer är det ganska få som vågar visa vad de tränar med sina valpar, men även här tror jag vi kan bli bättre. Det ger en mer nyanserad bild, där man ser att man kan göra massor av skoj saker med sin valp. De kan vara agilityrelaterade men de måste inte vara det, man gör det man känner för så länge man gör det eftertanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.