I förra veckan tävlade vi på 4-dagarstävlingen HulaHopp(et). Det gick sådär. Zap och Pep gick riktigt bra men jag levererade inte, ffa inte med Zap. Det jag vill skriva om är dock inte alls våra egna prestationer utan om SAgiK och SAgiK Tävling.

Det första jag gjorde efter helgen var att skriva ett förslag till SAgiK gällande organisationen av flera kommittéer. Det har bubblat inom mig länge och när jag skrev förslaget så insåg jag hur otroligt viktigt detta är.

Vi har flera kommittéer i SAgiK som inte fungerar eller fungerar dåligt. Enligt mig är en stor bidragande orsak till detta att sammankallande också måste vara styrelsemedlem. Konsekvenserna av detta blir att folk som är måttligt intresserade av kommitténs agenda blir utsedd till sammankallande. Personen ifråga kanske inte har en aning om vad kommittéen gör, t ex när icke-agilitylärare blir utsedd till sammankallande i utbildningskommittéen. Att styrelsen vill ha inblick i vad kommittéerna sysslar med är en självklarhet men det innebär inte att sammankallande måste vara en styrelsemedlem. Vidare är styrelsemedlemmarna redan ofta så överbelamrade med styrelsearbete så att även om man försöker så är det riktigt svårt att få tid för riktigt kommittéarbete.

Konsekvenserna av detta blir inte enbart att kommittéerna fungerar dåligt utan även att makten centraliseras till styrelsen. Jag tycker detta är allvarligt och något vi måste komma ifrån. Just centraliserad makt var det stora problemet med SBK och som jag ser det är vi på god väg mot liknande situation igen, skillnaden är att makten nu är agilityintresserad. Detta räcker dock inte, för att få en väl fungerande organisation behöver man många engagerade och en väl fördelad makt mellan dessa.

Dessutom så tror jag många kommittéer skulle må bra av att ha sammankallande som sitter under en längre period än styrelseuppdrag (som kan vara så korta som ett år) då arbetet måste vara långsiktigt. Skall vi t ex uppdatera instruktörsutbildningarna så är det inget som är gjort under 1 års tid utan kommer säkerligen ta minst par år och därefter behöver vi säkert utbilda fler lärare. Och hur olämpligt är det inte att sammankallande av landslagskommittéen byts precis innan uttagningarna då årsmötet oftast ligger ganska när uttagningarna.

Det andra orosmomentet är SAgiK Tävling. Det är faktiskt så jäkla illa skött av Evry att jag bara får en klump i magen. Vad fan sysslar de med? Jag sa redan i höstas att det är något som inte stämmer, det är något fundamentalt fel i detta projektet för hur kan ett företag av Evrys dignitet sköta något så illa? Förutom att systemet fungerade dåligt hade de gjort en hemsida som såg ut som om den var från stenåldern. Jag fick då kraftiga mothugg gällande att jag inte förstod vilka prioriteringar och att jag minsann skulle bevisa att något inte stod rätt till. Jag står faktiskt fast vid att det är något som är väldigt fel här och nu är jag trött på att vara tyst. Och varför tiger både SAgiK och Evry, tror de att kritiken kommer ebba ut? Det kommer den inte, det bara bubblar i agilitysverige och folk är med all rätt missnöjda.

Till sist, det är skittrist att se hemsidan (SAgiKs egna) som jag har lagt sådan möda på bara somna in och förfalla. All information som hade kunnat uppdateras och läggas ut lyser med sin frånvaro. Detta trots att jag har erbjudit mig att fortsätta jobba.

Jag kan inte låta bli att undra vad det är som händer.

4 svar

 1. Tråkigt att läsa, inte för det är tråkigt läsning utan för att få en liten inblick att det blomstrande agilitysverige inte tas hand nu när det får växa på egen hand.

  Då är jag inte ensam att tycka SAgiK Tävling är rätt kass. Jag minns att jag fick hård kritik för mina åsikter när jag uttryckte dem. Valde att strunta i det sedan, till och me strunta i hela sporten.

  Jag hoppas glädjen för själva sporten och utöva den finns 🙂

 2. Mycket bra skrivet, Mette! Jag ställer mig bakom varje ord och är allvarligt oroad! / Camilla Åström

 3. Mette – som du väl vet skrev jag ett sådant förslag, vad gäller kommittéerna, redan under HULA-hoppet. 🙂 Och, inte heller jag har fått något svar. :p

  Jag har för övrigt, som du vet, erbjudit mig att uppdatera A1-kompendiet men jag får inte riktigt svar på om/hur/när jag får göra det. Jag har dock fått svar om att jag får göra det. Så det är nog “bara” formaliteterna som inte funkar. Vilket är jävligt frustrerande.

  Nä, det går inte bra nu. Heja dig! /Mija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.