Jag är inte så mycket för nyårslöften men det är lite kul att fokusera på olika saker. Mitt tema för kommande året blir nog fysik, träning. Jag vill lära mig mer och jag vill träna mer, både hundarna och mig själv. Här är några saker som jag vill underhålla/utveckla under kommande år.

Lära mig mer

Det här med att lära sig mer om fysträning, rehab har varit en tanke länge och jag har försökt läsa på det jag hittar på nätet men det är svårt att få något djup i kunskapen tycker jag. Det känns som mycket baseras på tyckande eller åtminstone så är det svårt att validera vad som är tyckande och vad som har lite mer substans i form av studier eller eget arbete. Idag gjorde jag slag i saken och beställde böcker á 1500 kr, det är en start vilket fall. Böckerna handlar om träning och rehabilitering. Jag vill bli bättre på att förebygga skador, bli bättre på att rehabilitera de skador hundarna får och framför allt inte känna denna osäkerhet och oro jag känner nu.

Min egen träning

I höstas hände något med min någon av hamstingmusklerna i baksidan av låret. Jag har gått flera gånger hos sjukgymnasten för att få ett program för styrketräning av de musklerna samt höftmuskulaturen. Jag skall dit i nästa vecka igen för justering av programmet och sedan skall jag på en sista check efter det. Träningen tar cirka 20-30 minuter och jag har varit ganska flitig. All träningen sker hemma med antingen min egen vikt eller gummiband som motstånd så det är enkelt att utföra, utöver det skall jag cykla cirka 20 min. Det jag har upptäckt under denna träning är att mitt ben med knäskadan verkligen behöver styrketräningen. Inte bara för att träna styrkan utan för att det benet är helt mysko sedan jag fick artros, det är som det inte vill jobba fast jag liksom medvetet försöker jobba lika med benen. När jag styrketränar benen enskilt kan det benet inte fuska vilket gör i all annan träning där jag använder både benen.

Hundarna

Mina hundar har nog alltid haft bra kondition men både Zap och Pep har stort rörelsebehov, större än vad Tux har haft. Både Z och P kan träna t ex lydnad eller shaping och de blir absolut aktiverade men när man är ute så upplever jag att de verkligen ändå har ett behov av att röra sig mer. Det blir gärna en massa springande som jag har tillåtit men kanske ändå känt att det är inte så nyttigt när de gör det flera gånger om dagen varje dag i veckan. Det jag vill är att de kan få jobba men att det inte måste gå så himla fort men jag har inte kunnat få till det riktigt och därför har jag tillåtit deras härjande ute på golfbanan. Det kan förstås få gå fort när de vallar, springer agility eller om jag gör någon annan aktivitet men i övrigt rör vi oss mer kontrollerat. Det projektet är redan påbörjat och Z och P tycker nog jag är skittråkig som inte låter dom fara runt som vildar. De får förstås galoppera och så men det är slut på lekandet och det är slut på att de stannar så att jag måste kalla in dom. Springer de självständigt så är det mer kontrollerat och de springer inte på varandra och det blir inte alla de där galna vändningarna i full fart. För att de ändå skall få jobba mer än med agility och vallning så kommer vi sysselsätta oss med framför allt drag (jag har fått en kickbike) och mtb-cykling (där de får vara lösa).

Nu under vintern har hundarna fått simma hos Agility Fritid. Vi har 1,5 tim varje gång vi är där. Det känns som det har varit väldigt bra att få den tiden, hundarna får simma rejält och det blir träning av det. Tidigare när jag har simmat har jag fått cirka 30 min eller kortare tid att simma och jag kan konstatera att det är för lite tid för mina hundar. Det innebär också att jag måste fundera lite på hur jag skall göra i sommar. Pep simmar som sagt själv och simmar länge men det gör inte Zap. Om han skall få någon träning av simningen i sommar så måste jag komma på ett sätt att få honom att simma längre (kommer inte hoppa i själv 🙂 ).

Får se, kanske kommer på fler saker under året.

IMG_5973

2 svar

  1. Känner igen mig i dina mål. Dingo simmar inte om inte jag simmar, så vi hade en fin tradition om att simma någon km ihop i somras. Ganska mysigt men lite väl kallt fram mot hösten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.