Det finns ett antal ämnen som verkligen kan ge mig magknip och dåligt samvete. Ett av dom är hur mycket valpar egentligen får röra på sig. Det känns verkligen som hur man än gör så gör man fel i någons ögon. Mitt förnuft säger en sak men känslan kan mycket väl säga en annan sak.

Alla mina hundar har röntgas med A och likadant med min pappas hundar (pappas valpar har alltid fått hänga med på vuxenhundspromenader från typ dag ett). Så ur den synvinkeln vet jag inte riktigt varför jag blir så stressad. Jag upplever inte att de har varit skadade mer än andra hundar men självklart har de haft skador. Zap har varit skadad egentligen hela november och december utan att jag helt vetat om det. På Tux konstaterade man artros i boglederna när han var 8,5 år. Pep har haft lite hältor till och från. Beror något av det här på att jag har motionerat mina valpar för mycket? Vilka skador uppstår om valpen får röra på sig för mycket?

Mina valpar har fått röra på sig rejält om man jämför med de regler som jag brukar se på forum osv. Där pratar man om 5- till 10-minuterspromenader. Jag brukar vara ute länge ett par gånger om dagen med de valpar jag har haft. Om de kan gå lösa så får de göra det men oftast har vi en liten transportsträcka tills de kan gå lösa. Jag har en kortare slinga runt golfbanan som tar 40 min om man går utan att stanna. Den gick Zap förmodligen som 9 veckorsvalp men det tog troligen 70 min att gå den med en valp. Och det är möjligt att jag har burit honom en del av sträckan, minns inte så noga. Tittade faktiskt på en film bara för någon dag sedan från en mycket tidig promenad, där Zap skuttar fram glatt, sitter en stund för att titta vad de andra hundarna gör och sedan skutta dit för att också prova de spännande sakerna.

70 min är förstås en lång stund för en valp att vara ute men takten är låg och mycket av tiden går åt att träna, titta och upptäcka. Med både Zap och Pep har jag jobbat direkt från det jag hämtade dom, det innebär att 8 timmar av dagen måste de ta det lugnt. Eftersom jag vet att jag är ute med valpen långa stunder är jag också noga med att vila är just vila, kan de inte komma till ro på egen hand stänger jag in dom så att de faktiskt verkligen vilar.

Med Tux bodde jag inne i stan så han fick gå mycket mer kopplad men jag vet inte riktigt om det gör så stor skillnad. För mig är det omöjligt att transportera mig fort med en valp, kopplet spelar ingen roll. Det är ju så otroligt mycket som skall förstärkas och så mycket som valpen måste få en chans att upptäcka och undersöka. Dessutom sätter valpens fysiska förmåga att gå fort också stopp. På 10 minuter med en liten valp kommer jag inte ens runt mitt kvarter som inte är stort skulle jag tro.

Det är självklart att det är möjligt att motionera valpen för mycket men jag undrar verkligen hur vanligt det är. Mitt förnuft säger mig att detta är något som är väldigt överdrivet, ffa om man börjar titta på andra saker. Jag brukar försöka läsa de studier som görs tillgängliga för oss hundintresserade, det blir förstås inget heltäckande material och det är väl därför jag känner mig så osäker. Men skall man tro det som står där så verkar faktorer som arv, vad valpen matas med för foder, vilket underlag valpen går på, valpen/unghundens hull vara långt viktigare faktorer än just hur mycket än att de skulle få för mycket motion.

På ett sätt kanske man kan säga att det är bäst att vara försiktig så har liksom ingen skadat skett. Men när det gäller skelett och leder så kan man inte riktigt säga det heller för det är beroende av rörelse för att utvecklas på ett bra sätt. Jag tycker t ex att det är väldigt intressant att denna artikel tar upp det här med halt underlag. Det är något jag har tänkt på själv och tänkt att det kan inte vara bra för ett växande skelett att halka runt som man faktiskt ganska ofta ser på valpfilmer på nätet. Ett vanligt parkettgolv är t ex en rätt hal yta för ostabila valpar. Tänk om det är mycket värre och mycket viktigare för ett hälsosamt liv än att valpen inte går för långa sträckor?

Men ändå så är jag orolig för att jag har varit en dålig matte som varit ute på så “långa” promenader, långa tidsmässigt då. Tänk om….

Apropå skador så har jag nu börjat ett träningsprogram. Sjukgymnasten som jag går till har konstaterat att jag har någon typ av skada på någon av hamstringmusklerna. Jag är sjukt svag i baksida av vänster lår (mitt dåliga knäben) men rätt ok stark framsida. Det är tydligt väldigt dåligt att ha sådan obalans mellan fram- och baksida av lår. På grund av skadan och att jag är väldigt orolig för att jag skall dra upp den igen bestämde jag mig för att inte anmäla mig till WAO-uttaget. Det är trist för jag ville verkligen men uttaget kommer alldeles för tidigt för mig, risken för att jag drar upp skadan igen är för stor.

Dessutom har jag upptäckt att Zap inte alls är helt återställd från det som hände i början av november. Han är inte halt men jag sett att han liksom inte inte trampar igenom på tassen efter vila när vi har varit och tränat. När jag palperade så ömmade han över en tå, den tån han reagerade på hos sjukgymnast. Jag fick tid direkt hos veterinär och hans leder ser superfina ut på röntgen och inget verkar liksom trasigt så det verkar vara en stukning som inte har läkt ut. Då när det hände fick han inte så mkt ledigt och det har gnagt på det dåliga samvetet. Han är så förbannat jobbig att gå koppelpromenader med och går han inte kopplad så sneakar han och Pep åt sig en himla massa springande. De är helt enkelt enormt duktiga på att smyga bakom min rygg. Nu har dock gått kopplad en dryg vecka och skall hållas lugn ett tag till för jag är inte helt nöjd. Asjobbigt.

Ett svar

  1. Jag hatar “tänk om”. Kaias allergi, har jag framkallat (eller iaf eldat på) den genom fel foder? Och Minkas krokiga framben? Gud vad jag kan älta det, kunde jag ha gjort nåt annorlunda när de var små?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.