Jag är faktiskt lite orolig för att vi får en situation där vi kommer mäta hundarna varje år. Jag har förstått från både FB, från diskussioner ute på tävlingar att det är många som tycker det är en bra idé. Det har redan inkommit en skrivelse till SAgiK gällande frågan mätning (vilket är kanon) och jag kan tänka mig att det kommer komma fler.

Jag har funderat mycket på det här sedan det var en diskussion på FB och jag tycker det är rimligt att varje gränsfallsekipage skall få rätten att “landa” i en storlek, dvs inte åka jojo upp och ned beroende på hundens form och hur domarna mäter.

Om man tänker att man endast mäter hundarna på SM så tror jag att många kanske känner att det inte berör dom. Vidare kan jag tänka många som inte berörs kanske tycker som kompisarna eftersom de inte lägger så stor vikt vid frågan. Detta är väl  orsakerna till att jag tror att det finns en risk för att hamnar i en situation där mätning kommer ske varje år.

2 svar

 1. Om man är orolig för att fem storlekar ska göra att dagarna blir längre förstår jag inte hur vi dessutom ska hinna mäta fler hundar än vad vi mäter idag. Mätning tar ganska mycket tid.

 2. Jag tycker inte att mätningar varje år är bra!

  Mätning är ett väldigt osäkert och individuellt verktyg. Jag har fått min hund mätt av flera domare och vid flera olika tillfällen och mätningarna har landat på allt från 41,5 cm till 45,5 cm!!!

  Dvs i vissa fall klar medium, i de flesta fall klar svenskmedium och i något ensataka fall över largegränsen!!!

  Nu tävlar vi som semimedium (en mätning under 43 och fyra över vid slutmätningen) och känner oss nöjda med det! Skulle vi råkat hamna i large (vid vår första inmätning gjordes två mätningar där hon var large och fyra mätningar till semimedium) hade jag visserligen gärna mätt om efter ett år (har dock fortfarande chansen genom dagens regelverk)

  Jag ligger enligt sista mätningen precis över gränsen till riktigt medium. Ändå vill jag INTE hålla på att mäta om!

  Med tanke på hur olika alla verkar mäta hund och att det inte finns något tillförlitligt sätt att mäta utan att variationer kan ske så skulle det skapa en fruktansvärd oro och stress hos förare. Vidare skulle det i värsta fall leda till att någon/några blir tvungna att avstå tävlande om de blir uppmätta något år (jag avstår iaf 65 cm hinder med min för tillfället mätta 43,5 cm hund)

  Vid första tillfället stod vi framför en bana där det tävlades. Trolla spände sig och sträckte på sig så mycket hon kunde för att se vad som hände där.. Andra tillfället var vi färdigtävlade för dagen och kunde stå mer avslappnat. När jag bett domare mäta hemma har det varit helt avslappnat.. ingen agility nära alls. Ska vi verkligen hålla på att leva i osäkerhet år efter år?

  Skapa ett ifrågasättande av xx domare som mätte hunden förra gången till en storlek den inte är nu?

  Jag kan förstå poängen ur rättvisesynpunkt men hur skulle det rent praktiskt fungera? Mätning vid SM.. före SM? får hundar som ev blir uppmätta/nedmätta tävla på SM då? De har ju inte kvalat i rätt storlek? Uppmätta så kanske de inte ens fysiskt kan tävla för vilken hund klarar utan träning en plötslig höjning av hindret tio eller 20 cm?

  Efter SM. ja hur får man tillgodoräkna sig ev pinnar som man tagit då? Hur blir det med årets agilityhundspoäng?

  Nej kontinuitet tycker jag är viktigt!!!

  Inför då hellre ett system där ifrågasatta hundar kan mätas om under vissa förutsättningar (anmälning från x antal medtävlande, domare eller tl eller likande) och på vissa villkor, ommätning ska ske inomhus, på plant bord tex samt att minst 4 av fem domare som mäter vid ommätningen anser att hunden är felmätt för att ändring ska kunna ske.

  Jag hade haft ont i magen konstant om jag behövde gå igenom mätning om och om igen och då tror jag inte ens att Trolla är ett gränsfall (mot large) utan snarare ett gränsfall mot medium, men mätningen verkar alldeles för osäker idag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.