Det finns flera argument mot förslaget om fem storlekar i agility som jag kan förstå men jag förstår verkligen inte det här med att det är ett för stort avsteg från FCIs regler. Helt ärligt det gör mig riktigt irriterad för vid flera tillfällen när folk som anser att vi skall följa FCIs regler blir konfronterade där de måste argumentera för sin sak så slutar det nästan alltid med att agility är inte för alla och om hunden inte klarar höjderna så kan man göra något annat. Visst det är ett argument, men tänker man på konsekvenserna av det?

Jag kan förstå oron för att domare väljer att maxa höjderna oftare om vi inför flera storleksklasser.

Jag kan förstå besvikelsen för de max-mediumhundar som kommer få hoppa högre än idag.

Jag kan förstå att det blir besvärligare för tävlingsarrangörer genom att man måste fixa fler höga priser, alltså 1 till något.

Men jag kan inte förstå hur det skulle ställa till med problem med FCIs regler om vi inför 5 storlekar. På vilket sätt påverkar det om jag och Pep börjar tävla i den framtida L-storleken och därmed får betydande lägre höjder? Exakt vad är det ställer till med? Skulle landslagsekipagen börja prestera sämre för att de inte tävlar mot Pep? Eller vad är det frågan om?

Jag kan bara se vinster för landslagsekipagen, bla:

Folk tycks tro att vi lättare kommer med i RF om vi följer FCIs regler och jag kan bara undra om de ens gått i RFs hemsida och läst vad RF står för? Skulle inte tro att det är till agilityns fördel att vi har ett VM som inte är öppet för alla när det är en del av RFs värdegrund att alla skall få vara med, delaktighet. Vidare så är demokrati, föreningsdemokrati en stor fråga för RF, när röstade ni för vilken FCI representant vi skall ha? Nej, just det han är inte demokratiskt utsedd utan vald på oklara grunder. När undersökte vår FCI representant vad vi agilitymänniskor vill, vad står han för egentligen och hur representeras Sverige internationellt, någon som vet? Jag tror verkligen att RF kommer säga att det är viktigt att vi har samma regler som FCI *not*….

Vi kanske också skall ta upp hur FCI och dess kennelklubbar agerar gentemot agilitydomare som är aktiva i annan privat organisation. Hot och avstängningar trots att det enligt lag är tillåtet. RF kommer jubla och säga att FCI is da shit 😉

Fem storlekar gör oss mer kompatibla med FCI utan att utestänga vissa hundar. De som vill tävla FCIstorlekar gör det och de som har hundar som kan tävla annan storlek gör det valet.

Om Pep skulle bli mätt till den nya Large-klassen skulle det innebära att jag slipper ha hjärtat i halsgropen varje tävling.Det innebär att jag kan fortsätta göra min hund lycklig samtidigt som jag faktiskt satsar på de andra hundarna som inte har problem med att hoppa för Pep gillar faktiskt agility. Att han och andra hundar skall sluta med agility för att vi skall ha samma regler som en organisation som uppenbart saknar demokrati, inte behandlar alla hundar lika, som idkar hot/avstängningar på högst tvivelaktiga grunder är för mig obegripligt.

Jag önskar verkligen att de klubbar som säger att vi skall följa FCIs regler har bättre argument än de jag har hört. Att säga att folk skall sluta med agility är faktiskt riktigt trist och dåligt argument.

Ett svar

  1. Bra sagt! Jag tänker iaf inte sluta med agility trots att min 44cm-hund kommer få tävla mot Pep på 10 cm högre hinder än idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.