När jag håller agilityinstruktörsutbildningar tycker jag en av de roliga sakerna är att få koll på hur olika lokalklubbar fungerar. Det kan vara hur man lägger upp kurser, förkunskaper för att gå agilitykurs till hur man premierar instruktörer. En sak som har kommit upp varje gång jag har hållit kurs är problematiken när en instruktör vill börja hålla privata kurser och att denne då inte kan göra det på sin lokala klubb. Det verkar på många håll vara standard att då kicka ut instruktören från klubben när det gäller kursverksamhet. Det finns säkert undantag från detta men det verkar vara det vanliga, vill driva egen verksamhet så kan du inte längre verka inom klubben.

Det innebär att många klubbar drabbas av kunskapsdränage eftersom när man kommer till ett visst läge i livet så kan man inte längre verka inom sin klubb och klubben förlorar då den kunskapen när personen startar upp verksamhet utanför klubben. Konsekvenserna blir ju inte bara att det blir mindre kurser på klubben utan att de som är blivande instruktörer (dvs de som är lite mer ambitiösa i träningen) ofta måste söka sig utanför klubben för att kunna träna. Otroligt märklig och tråkig situation.

Jag antar att man från klubbens sida är orolig för att alla skall ha betalt som håller kurs och att man då förlorar inkomsterna från kurser. Jag undrar om det verkligen är så? När jag håller instruktörsutbildningarna så upplever jag inte det så. Folk kan tänka sig att hålla kurs även om det finns andra som får betalt. Det man allra helst vill ha är en bra plats att träna på. Man vill ha träningskompisar, bra hinder, bra plats, fint umgänge och man vill ha bra träningsmöjligheter inom sin klubb. Om klubben kan ge detta så verkar det som många inte har något problem att verka samtidigt som någon som får betalt. Det är trots allt inte alla som har ambitionerna att tjäna pengar på sitt hunderi, inte heller har de ambitionerna inom agilityn.

Jag tänker att klubbarna måste tänka om helt och hållet om man vill ha agilityverksamhet och att vi måste tydliga från agilityns håll om hur “läget ligger”. Jag brukar vara tydlig när jag håller utbildningarna att jag tror att privat och ideell verksamhet faktiskt kan samverka på en och samma klubb utan att konflikter uppstår. Tvärtom att det kan få en klubb att blomstra för man kan tillgodose fler och framför allt behöver inte klubbens egna söka sin kunskap utanför klubben.

Med tanke på att funktionärer verkar vara den största stötestenen för många klubbar borde man verkligen måna om sina medlemmar och inte stöta bort dom så fort de har kommit till det läget att de faktiskt känner att de kan stå på egna ben.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.