Jag har inte haft någon riktig plan om när man skall börja tävla agility med sin hund. På något sätt har det känts ganska oskyldigt att starta klass 1 när de är cirka 18 månader och ta det lite som det kommer. Det är spännande att starta en ny hund så det är väl också lockande. Vidare har jag tyckt att det är svårt veta när de mogna för det, vad innehåller liksom ordet mogen, hur skall hunden vara då? Alla av mina hundar utom Ozzy har startat vid cirka 18 månader men man kan som sagt säga att det har varit ganska planlöst och den största grunden har varit viljan att komma ut och tävla.

Under en ganska lång period har jag börjat mer och mer att känna att med de senaste två hundarna har det varit ett misstag. Jag borde haft en plan och den borde ha varit att vänta till de är 2 år. Med Pep tänker jag att han inte var fysiskt färdig med 18 månader och med Zap så tror jag inte han var riktigt mentalt färdig. Pep växte förbaskat dåligt som valp och unghund, troligen pga mask och han växte på höjden långt efter 18 månader vilket är lite speciellt. Han är ingen snabb hund och jag tror inte han hade varit en raket även om jag hade väntat. Däremot kanske jag hade kunnat undvika att skapa osäkerhet kring hoppandet vilket troligen är det som vi förlorar mest tid på, att han trampar om och är mkt noga runt hoppningen. Minns att jag jobbade mycket för att få honom fixa tävlingshöjd och kanske kanske jag gjorde det innan han faktiskt var fysiskt klar för att lätt fixa det?

Med Zap tror jag inte att det direkt kommer bli några bestående konsekvenser men jag upplever att det är liksom nu det börjar hända saker med honom. Det är inte tävlandet som fört oss framåt utan det har nog bara skapat osäkerhet både hos mig och hos hunden. Jag har upplevt att jag ofta på tävling har kommit i situationer som vi faktiskt inte riktigt behärskar och Zap har blivit frustrerad när han inte förstår.

Så med nästa hund, om det blir någon sådan skall jag verkligen ha en plan och jag tror verkligen jag kommer avvakta med att tävla tills hunden snarare är 2 år än 18 månader.

3 svar

  1. Håller med! Hundar är så olika. Den enda som känts klar att tävla vid 18 månader var Epic, men så här i efterhand tänker jag att jag lika gärna kunde väntat ett halvår eller ett år.

  2. Helt klart att det är få hundar som är mogna att börja tävla vid 18 månader. Gasa är/var absolut så och är knappast mogen vid sina nu snart 2,5 år 😉 Iallafall så är jag ju en sådan som får pepp att träna av att få resultat på var vi står från tävling och jag tycker “faran” ligger mer på att vi människor har prestationskrav när vi tävlar. Om vi inte har det så ser jag ingen större fara än vid träning. Jag tror inte att Gasa har kännt någon press och blivit sämre på de tävlingar hon har varit. Dock så är ju fakta nu att det inte är någon idé att tävla henne innan hon fått kf….Tråk!
    Om jag tänker på Bits så kanske det hade varit bättre att vänta. Kommer ihåg att hon rev mycket och då var hon inte så snabb heller. Kan tänka mig att jag blev sur på rivningar (som ju är ett gissel ;( ) och då blev ju Bits inte snabbare precis. Svårt det där med att veta när det är rätt att börja tävla sin unga hund. Jag tror att det kan vara “rätt” från 18 månader om man ser till att ha olika mål med att tävla, dvs kanske bara att första perioden köra hopp o träna på miljö o starter, nästa period träna på kf etc .

  3. Visst skiljer det mycket mellan individerna.
    Garbo gjorde sin första inofficiella start i hoppklass när hon var 12 månader och var definitivt redo för tävling när hon var 18 månader, vilket våra resultat också visade.
    Chaplin fick vänta med att debutera officiellt tills hon var 23 månader. Men det vet i sjutton om hon egentligen är redo än, 6,5 år gammal. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.