Det finns något som stör mig mer än det bör och det är alla som tycker vi skall ha samma regler FCI. Det dyker upp alldeles för ofta och jag blir både nyfiken och irriterad när jag hör det. Jag brukar ofta fråga varför och svaret brukar då vara ganska luddigt men något i stil med att vi skall ha lika regler som på VM och att vi skall påverka FCI. Typ.

På ett sätt förstår jag förstås tankegången med att vi skall följa en internationell agilityorganisation. Men samtidigt så tycker jag verkligen inte att det krävs så himla mycket engagemang för att förstå att det inte riktigt är så enkelt och att FCI inte är en internationell agilityorganisation. Det är för mig väldigt uppenbart var prioriteten ligger för FCI och det är inte hos agilityn.

Ibland får jag känslan av att det här med vi skall följa FCI är ett sätt att tycka något som man vet kanske inte är helt legitimt, agilitypolitiskt korrekt, men samtidigt slippa ta ansvar för vad man egentligen tycker. Ett exempel skulle kunna vara att man inte vill tävla mot maxmediumhundar för de utgör i många fall väldigt hård konkurrens men istället för att uttrycka det så säger man att vi skall följa FCI. Dels undviker man att säga att man inte vill tävla mot maxmedium och dels undviker man ansvaret för vad som skall hända med maxmediumhundarna om reglerna ändras tillbaka. Smidigt.

Vi saknar förstås en styrande internationell organisation och det är ett stort problem. Eftersom t ex storleksdiskussionen pågår i flera länder så måste det finnas en uppenbar risk att vi kommer ha olika storlekar i olika länder. Åsikten att vi skall följa FCIs regler tycker jag också lamslår diskussionen en hel del i Sverige. Vi borde verkligen diskutera detta med storlekar massor nu för att kunna komma fram till ett välgrundat beslut för de nya reglerna. Men när så många anser att det är bekvämt att hänvisa till FCI-upplever jag att det inte blir någon diskussion. Det är liksom alldeles för bekvämt att lägga över ansvaret på någon annan.

6 svar

 1. Håller helt med! Och jag hoppas verkligen på fler (helst fem, med 20-30-40-50-60 cm hopphöjd) storleksklasser. Tyvärr håller inte min klubb med, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att påverka.

 2. Ja fram för fler disskussioner!!! 😀

  Uppenbarligen gillade vi inte indelningen för fyra år sedan eftersom vi skapade vår valfria mediumklass. Många är dock väldigt negativa till denna valfrihet vilket är väldigt trist då man ser så många inomdengränsenhundar som idag springer agility (överhuvudtaget) tack vare den reglen! Hundar som inte kan ta sig över 65 cm och hundar vars förare inte vill utsätta dem för det slitaget när de är 43,1 cm.

  Fanny 20? finns det så många så små hudar?
  30-35 är ett rätt snävt spann Malin. Är det rimligt? Finns det så många hundar i det spannet att de behöver vara en egen klass med så snäva ramar?

  Jag hade nog satt storlekarna:
  -27 Hoppa max 30
  27-36 Hoppa max 40
  36-45 (44?) Hoppa max 50
  45-54 (44-52?) Hoppa max 55 eller 60
  större än 54 (52?) Hoppa max 65 ser ingen anledning till högre hopp än så!

  Indelningen skulle kunna justerar med någon cm hit eller dit efter en gissning av hur många hundar som tävlar i varje klass.. vill ju helst få en hyfsat jämn fördelning antalsmässigt.

  Anna

 3. Jag gillar egentligen den nya mediumklassen, kanske enkelt för mig. I förlängningen tror jag det kommer vara bra för medium för det är de hastigheterna som de duktiga maxmedium springer i som vi behöver komma upp i för att konkurrera internationellt.

  Om vi inte kan ha fem storleksindelningar så hoppas jag verkligen att maxmedium blir kvar.

  Har funderat lite till och kommit fram till att jag hoppas att när de som sitter med den tunga uppgiften att sammanställa förslagen från klubbarna faktiskt kanske tvingar klubbarna att argumentera för sina förslag (om de inte har gjort det). Där det inte räcker med att hänvisa till FCI. Kanske omöjligt men det hade verkligen varit kanon känner jag. Tror att många skulle ändra sig när de faktiskt tvingas att tänka efter.

 4. Jag vill att S, m o large ska följa fci sen ska det gå att välja lägre hinderhöjd om man vill och väljer att inte tävla internationellt. S har en maxhöjd på 35cm och det kan vara högt även om man är 30 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.