Ibland poppar det upp sådana där utmaningar i det sociala flödet och detta är den första jag hakar på. Förmodligen för att man inte behövde bygga något 🙂 .

Skärmavbild 2014-12-11 kl. 10.22.00

Jag körde rosa, grön och sen blå ingång, men i början förstås en och en. Jag misstänkte redan från början att blå väg skulle kunna bli besvärlig för Zap. Första gången gjorde han rätt men sedan blev det tilt på något sätt som det faktiskt kan bli med Zap. Då provade han typ alla ingångar utom den rätta. Jag försökte bryta ned och göra det lättare och jag försökte belöna ingången direkt men det fungerade inte. För han kunde få belöning för rätt ingång och sedan gå fel direkt igen från samma ställe. Som att han bara chansade. Därefter försökte jag att sätta upp hjälpmedel så att han bara skulle kunna välja rätt men inte det heller fungerade. Jag försökte t ex sätta upp till och med 5 hinderstöd för att hindra honom att gå runt första pinnen och därmed gå in från fel håll, men nej, han rundade hinderstöden för att komma runt. Bågar plöjde han bara igenom.

Efter ha försökt ALLT så fick jag ett riktigt psykbryt, hur fan får man en hund att tänka till lite och inte bara köra på när man inte kan belöna upp rätt val eller hjälpa dom till rätt val?

Det är just vid sådana här tillfällen jag känner mig så himla kass eftersom jag blir så irriterad/frustrerad. Eftersom jag var irriterad och jag inte visste vad jag skulle göra så började jag markera när han gjorde fel genom “nej” och en time-out. Först tyckte han att det var jobbigt och då blev det förstås skitjobbigt för mig också. Jag tycker verkligen det är jobbig när hundarna sänker tempot för att de är rädda för att göra fel, samtidigt som jag inte ville att han skulle vara låsa sig eller chansa utan faktiskt tänka till. I början blev det mycket nej och stopp men sedan började polletten trilla ned. För att fixa den blå vägen från slutet av slalomet behövde han i början lägga ut en egen båge, lite mer som det håll han kom från i första rosa skicket. Men efterhand blev han säkrare och säkrare. Filmen nedan är efter kanske 3-4 dagars tränande. Tempot är inte fullt uppe än och jag hade dessutom gått vallkurs på förmiddagen.

Jag trodde inte det skulle bli så svårt för honom som det blev. Förutom förhoppningsvis lite bättre slalomingångar hoppas jag att jag kan träna honom lite bättre. Kanske att jag vågar bli lite tydligare med rätt och fel för honom för nu så här efterhand känns det som han behöver det. Vi har haft många liknande situationer där han bara chansar fast jag verkligen försöker bygga upp det så att han får gott om information om vad som är rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.