Hur mycket kan man träna hund om man pysslar med ganska fysiskt krävande grenar som t ex agility och vallning?

Nu under sensommaren och tidiga hösten har jag tränat ganska mycket med Zap, vad jag tycker är mycket. Vi har tränat 6 dagar veckan. Med tränat menar jag att vi har åkt iväg och tränat ett pass agility eller vallning. Promenaderna räknar jag inte som träning även Zap och Pep springer ganska mycket på promenaderna. Det jag tycker är svårt är just att veta vad som är mycket. Jag tycker att Zap har varit trött men inte när vi tränar eller när vi är ute. Men inne ser man honom inte mycket, han sover nästan hela tiden. Annars är han en hund som gärna leker och vill att man skall leka.

Silvia Trkman skrev ett inlägg om att hon inte tränade hundarna speciellt mycket, hon är förstås bara effektiv. Jag brukar faktiskt känna mig peppad av det hon skriver men just denna bloggen får mig att känna mig kass. Just för det känns som jag tränar en hel del men kommer inte ens i närheten vad hon åstadkommer med sina hundar. Men det är det där, tränar jag mycket eller är det bara som jag är orolig?

Så om det är något jag skulle vilja iaktta hos andra är hur mycket de tränar, hur ofta, hur många repetitioner, hur fysiskt krävande träningen är.

IMG_3328

4 svar

 1. Sex dar i veckan tycker jag också är rätt mycket. Själv tycker jag alltid att jag tränar, eller rättare sagt aktiverar, mina för lite.

 2. Den ständiga hundägarångesten. Jag tror inte att man ska jämföra sig alltför mycket med “Alla andra”. Det är lättare sagt än gjort. Men så länge hundarna är hela och välmusklade så tror jag att man tränar lagom mycket. Oavsett hur mycket det är, det viktiga är att man trivs med sitt hundliv. Sen är det klart att man inte ska ha en överstressad hund under aktiva träningsperioder, men Zapp verkar ju hantera det på bäst sätt. 🙂

 3. Vad är för mycket? Vad är för lite?

  Jag skulle önska att jag hann träna mina mer! Jag försöker få till minst ett helst två vallpass i veckan. Det är tufft för då måste jag åka iväg och då tar det mycket tid. Resa 40 min enkel resa och så en timme i hagen eller mer (delat på flera hundar då jag oftast tar resesällskap med i bilen (effektiv tid per hund max 20-30 min))och så resa hem igen. det är mycket tid borta från familjen..

  Agilityn tränade jag ofta och intensivt när jag höll på med inlärningen av RC. Det tog mindre tid totalt eftersom jag har bana hemma i trädgården, uppvärmning, köra 8 skick (med belöning av varierande grad) paus vid dammen med plask och drick och sedan ett nytt 8 skicks pass. Helst minst tre gånger om dagen (helg sommartid) och två gånger om dagen arbetsdagar.. Vi hann dock inte alla dagar men för att få till RC kändes det nödvändigt att få till många pass och många repetitioner.

  Ska tilläggas att Trolla som valp/unghund var odräglig inne om hon inte fick göra något huvudstimulerande.. Tuggade sönder åtskilliga skor de dagarna jag inte orkat träna henne,,,, (mycket bättre numera då hon faktistk inte behöver stimulansen av träning varje dag tack och lov.. )

  Nu näst det sitter kör jag agilityträning (bana) kanske 1 gång i veckan? varannan vecka?) och därutöver 1-3 pass a 5-10 min med slalomingångar, kontaktfältsträning, just nu focus på svängar efter RC och vippen.

  Önskar att jag hade ork nog att stiga upp en halvtimma tideigare på morgonen för att hinna ut och köra 5 min varje dag men jag orkar inte stiga upp 04:30. Jag önskar att jag hade tid nog att hinna träna alla dagar efter jobb, men med barnens aktiviteter och hus och hem att sköta så orkar jag inte alltid planera och genomföra en vettig träning och då får det faktiskt vara. Då får hundarna bara vara hundar och få tid ute utan att man behöver engagera sig i tränignen.

  Jag kommer nog aldrig bli så bra som ST heller… 😉

  Silvia är nog jätteeffektiv! Det tror jag absolut men tro inte att hon inte tränar mycket! Det är ju helt omöjligt! Hennes elever tränar ofta och mycket med hennes uppmntran när det gäller att lära in grunderna. Jag vet att jag läst någon annanstans på hennes sida att hon aldrig ger sina hundar mat i en skål utan hon tränar upp maten.. (tricks och annat tränas alltså dagligen! med alla hundarna)

  Någonstans tror jag att det hon menar med träning inte är detsamma som vi menar med träning..

  Grundträning är ju att nöta in saker. När hundarna kommit så långt som hennes så att man kan köra banor ja då kan man hålla träningen på den nivån som hon säger i inlägget. Men innan RC sitter, innan hunden kan slalom och alla olika ingångar, innan hunden kan svängandet mm mm så är det mängdträning som gäller (iallafall för oss som gått kurs för henne 😉 )

  Liten iaktagelse.. Hon filmade olika dagar men kläderna är desamma 😉

  Ha inte dåligt samvete för att du tränar för mycket (eller för lite) Jag tror det viktiga är att läsa av hunden! Är den för trött i en träningssituation blir träningen inte bra! Du är tillräckligt rutinerad för att känna dina hundar och se på dem när det är för mycket. Det är väl ett gott täcken att han sover mycket inne!! Problemet med rastlösa hundar som inte får tillräckligt med stimulans är värre, tro mig!!

 4. Hittat under kommentarerna: ST säger:
  Yes, I also redo parts that could be better — but skip or change parts that worked well the 1st time already. When teaching a new thing, like RC or weaves, I of course do more repetitions — training and handling are two very different things for me.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.