Vad heter det egentligen? Vallkurs, vallningskurs (låter som något som man går när man nått klimakteriet), vallhundskurs eller är det kanske enklast att säga kurs i vallning? Vallning ger verkligen bryderier.

Under augusti har Zap och jag gått kurs för Caroline Lindqvist. Passade verkligen perfekt, vi har fått en rejäl knuff vidare tycker jag. Eftersom jag inte har så himla stor repertoar när det gäller övningar i vallningsträningen så blir det för mig mycket att jag trampar på samma hjulspår som tidigare. Kände att jag hade jobbat rätt mycket med det som James sa på kursen i maj och även det Lottie hade sagt.

Zap har mycket eye och kan bli lite låst på fåren ibland. Det är mer eller mindre nytt för mig, Pep är inte alls sådan. Ja, Pep och Zap är varandras motpoler i vallning. Jag kände att jag blev himla irriterad när han låste sig och framför allt tyckte jag att det var svårt att bryta honom när vi tränade flanker. Det har ändå fungerat ganska bra att pyscha på honom så han måste springa på, svårare att fastna i eyet då.

När kursen startade i början av augusti hade jag bara gjort korta fråndrivningar, hade ingen riktigt styrning. Zap älskar som sagt att driva, han skulle driva fåren runt hela jorden om han fick. Nu kan jag faktiskt styra rätt bra tycker jag. Just i drivningarna kan han verkligen gå in i sin egen bubbla, han hör inget för han vill bara fortsätta. Men även det är mycket bättre. I drivningarna känner jag att det är verkligen jag som behöver lära mig att läsa fåren, att det är väldigt mycket jag som orsakar att det blir fel.

Vi har även fållat in under kursen. In gick bättre än ut, så vi får träna ut lite mer. Fåren rusade ut och då tappade Zap huvudet lite, men tror att han kommer bli mycket kallare när han blir mer medveten om att han kommer få kontroll på dom.

Lite hämt har vi också gjort. Han är verkligen inte lika naturlig och fin som Pep. Det känns som han går jättenära för han har inte Peps fina båge, Pep går dessutom nästan som en ostkrok själva runt fåren (håller kontakt). Det är oftast inte så illa som jag känner det men han lämnar verkligen inte mer avstånd än vad som behövs..

Nu vill jag bara gå mer kurs och valla mer men en rätt fullspäckad höst sätter nog stopp för det. Men mer träning skall vilket fall hinna med.

Ett svar

  1. Haha det där med vallningskurs, vallhundskurs m.m. har jag också undrat över. Visst är det vallhundtävling som anordas?? Jag håller med dig om kurs i vallning, tävling i vallning är mer precist.
    Kul att det börjar gå framåt i vallningen med Zap!!! Jag har lugnat mig och sätter inte några mål i vallningen utan den får bli då jag har tid för jag hinner inte allt. Det är dock jättekul när man gör det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.