Försöker köra en belöningskampanj med Pep i agilityn. Allt för att göra agilityn häftigare 🙂 . Inga hela banor utan många belöningar runt hela banan. Senaste träningarna har jag använt kastad boll för då måste han jaga. Tror kampen (på olika sätt) och kaninerna är hans bästa belöningar men bollen är bra för att han verkligen måste springa fort för att hinna ifatt den.

En sak som jag inte upplevt med annan hund innan är att Pep verkligen kommer ihåg vart han har fått belöningen någonstans. Vid flera tillfällen så har bara farit iväg på det ställe där jag kastade bollen innan. En mycket bra tankeställare för mig. För de andra hundarna jag jobbar med är agilityn i sig mycket mer självbelönande och så jag kan definitivt vara mer nonchalant med belöningen och komma undan med det.

Det är för mig lätt att fastna i bantänket och vilja att köra hela banan men som jag brukar säga ofta när jag håller kurs; springa många hinder i följd är mest för oss som handlers, ger sällan hundarna så mycket. Svårt att leva som man lär ibland. Belöna mer, oftare och intensivare är det som gäller nu. 🙂

3 svar

  1. Kom bara att tänka på en sak när jag läste förra inlägget o detta. Vet inte om det alls skulle “lösa” något av dina bryderier men jag har tittat igenom ST foundation DVD och fick “ready steady go” DVD’s som “graduation” present av ST. Någonstans i någon av dessa DVD så säger ST att, jag tror att det var om Bu, att Bu blir glad/gladast av att skälla. Nu är det ju så att skälla lärde jag Bits rätt så snabbt (vilket inte var lätt) när hon var en “allvarsam” unghund för att lätta upp hennes sinne och jag använder skall faktiskt lite då o då i vardagen med henne – typ när jag frågar om hon vill ha mat, om vi ska gå ut, om vi ska busa m.m. 😉 Ordet “bus” har jag knutit an till detta och använder jämt när vi leker, när hundarna leker m.m.
    Nu har jag ju fått lite straff för Bits skäller ju inför agilitylopp…men det tar jag gärna 🙂 Jag ser på henne att hon ofta börjar skälla “för att hon vet att jag blir glad” …. Vad vill jag säga med detta ?? – vet inte ….men Pep verkar också vara en allvarsam kille (kanske feltolkat av mig) som vill göra rätt. Jag tror att om hindrena inte är belöning så tror jag mycket på det ST säger i flera timmar på sina DVD’er att agilityn är en lekplats för matte o hund där farten är viktig o hindrena bara något som står i vägen (OBS min tolkning) ;D
    Nu har jag, tycker jag, fått Bits att gilla agility i sig mycket mer och fått lite “f-n anamma” i henne genom att “boxa upp henne”/stressa henne när vi tränar – vilket nu gjort att hon vid målgång hoppar på mig o ibland biter sönder mina byxor o skriker ett frustrationsglatt vrål …vilket jag mycket hellre tar än den ordningsamma 😉

  2. Tyvärr går Pep inte att stressa, vilket fall har jag inte lyckats. Går man på för mycket tycker han det är lite jobbigt till och med, måste hålla en balans där och inte pressa för mycket. Det har blivit bättre men han är lite knepig med det. Han går typ aldrig upp i stress. Jag har kollat massor på STs videos ffa ready steady go som enligt mig är den bästa hundfilmen som gjorts och använder mycket av det. Jag har också “bus” och den typen av ord för att koppla med något kul. Det har hjälpt massor så jag är inne på samma spår som du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.