I helgen funderade jag lite på det här med SBKs ideella verksamhet vs privata aktörer. Kanske oroar jag mig i onödan?

Allt fler väljer att gå till privata instruktörer. Det är förstås förståeligt då dessa ofta har mer tävlingsmeriter än många av SBKs instruktörer. Men jag har funderat lite på vad som händer med SBKs/HUs verksamhet om flertalet agilityaktiva börjar gå till privata instruktörer. Givetvis är det först och främst kursverksamheten men jag tror tyvärr det även kan få en negativ effekt på tävlingsverksamheten.

Tävlingar kräver engagerade medlemmar och det kräver funktionärer. Finns det en risk att klubbar får svårt att fixa tävlingar eftersom de inte har underlaget när det gäller funktionärer eftersom de flesta i området går till privata instruktörer? Som elev är det lättare, betala lite extra och slippa “kravet” på vara funktionär eller att engagera sig och ändå få bra träning.

Undrar lite hur det fungerar i Finland? Är det så att de fina anläggningarna kräver att medlemmarna måste hjälpa till? De har fler tävlingar än vad vi har vilket jag tror är en av de allra viktigaste delarna i varför Finland är så bra som agilitynation. Men undrar hur de löser det rent praktiskt.

Ett svar

  1. Råkade komma in på din blogg och jag ser att du ställt en fråga om hur det fungerar i Finland, eftersom jag bor i Finland kan jag ju passa på att svara på den när jag nu väl är här. 🙂 Jag bor på Finlands västkust och här har vi många rätt små föreningar som håller kurser och ordnar tävlingar. Dessa föreningar brukar ta in duktiga tränare vilket gör att de privata tränarna får betalt för sitt, samtidigt som föreningarna hålls aktiva. Många duktiga tränare är också ofta föreningsaktiva och ser hellre till att hålla igång föreningen med bra kvalité på kurserna än att själv börja dra in pengar på att hålla kurser privat. Sen när det gäller tävlingar så har vi alltså väldigt många tävlingar per år och man har ett stort utbud att välja mellan då man ska tävla. Antalet tävlande blir p.g.a. detta färre och då behövs också färre funktionärer. Ett medeltal på antalet tävlande per tävling här där jag bor är ca 120-140 st sommartid och 80-100 st vintertid om man räknar med en tävling med alla klasser, sen beror ju antalet starter på antalet banor man kan delta i såklart, oftast brukar det va 2 banor.
    Det blev lite vimsigt förklarat, och sen har jag ju bara erfarenhet om hur det funkar häromkring, det kan ju va annorlunda t.ex. kring huvudstadsregionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.