I förra bloggen skrev jag att Pep hade haltat lite efter en träning. Nu kommer en liten uppföljning på det. Jag har inte sett något på Pep sedan det där förra onsdagen. Han har sprungit och t o m tävlat. Men så i kväll efter att vi hade varit och vattentraskat så var han helt plötsligt halt igen…fast på det andra frambenet, vänster fram. Man vill ju bara döööö, jag klarar inte av skadade hundar så bra. Under Veckans brott i kväll kom jag plötsligt på att vi hade en sådan här period förra vintern också, när det hade varit kallt och hårt ett tag. Nu har vi till och med skare här så det är verkligen inte så lätt för hundarna. Då svarade Pep på antibakteriell behandling i form av tassbad 2 ggr per dag. Slutsatsen var väl inflammation i klofalsarna.

Så efter programmet så var jag tvungen att googla lite för att kolla om det kommit någon mer information sedan förra året. Jag hittade denna litteraturstudie. 🙂 Kanon! När man läser under det som kallas för paronychia så stämmer det kanon med Pep. Framför allt att det drabbar hundar med lite dåligt immunförsvar, ofta har de haft eller har annan sjukdom. Demodex tas upp som exempel, Pep hade lokal demodex när han var 10-12 mån. Då tog jag honom till Helene Raue som anses vara en Sveriges främsta veterinärer på hudåkommor. Hon sa då att Pep var typisk för hundar med lite dåligt immunförsvar, bland annat för att han hade en så kraftig maskinfektion som valp/unghund samt att han då växte dåligt.

Vilket fall lite skönt att känna att det inte är helt ologiskt med teorin om infektion i klofalsarna. Jag antar att bakterier mm får fin grogrund nu när tassarna slits lite extra så här på vintern, småsår och dylikt. Vattnet i vattentrasken återanvänds så det är nog inte heller helt bakteriefritt. Helene tyckte då när jag var där att Pep skulle ha Viacutan så han själv kunde slå ut demoxet (eller hur det nu böjs). Tänkte att vi kan köra det nu igen för att boosta immunförsvaret och så får jag bland ihop ett lite tassbad till honom. Hon ville helst inte behandla med antibiotika då det var bättre om de fixad de själva. Ja, som vanligt alltså.

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.