Möjligheterna att kritisera (positivt/negativt) är så oändligt mycket större idag och jag tror inte alla funderar så mycket på konsekvenserna. Det är liksom lätt att typ bara gasta ut något på facebook och man har liksom ingen aning hur många som ser och hur det upplevs av de som läser det. Man kanske till och med skiter i det. Folk gör ju vad de vill men jag kan skriva hur jag upplever det och jag vet att det är en hel del andra som känner på samma sätt.

Jag tycker jag lägger ned en hel del tid på min lokala BK, en del saker är väldigt roligt men en hel del saker är faktiskt inte alls roligt utan görs bara för att det måste göras. En del saker borde vara roliga men man vet att på grund saker som alltid sker så är det inte roligt längre, ett exempel på det är att arrangera tävlingar. Det är ytterst få tävlingar som flyter på där folk känns nöjda, det är liksom alltid något som är fel. Ibland är det kanske befogat men ibland är folk riktigt jäkligt gnälliga.

Jag tror att de flesta är överens om att man vill ha roligt så mycket som möjligt på sin fritid. Att arrangera tävlingar är något jag gör på min fritid, därför skulle jag helst vilja känna att det är roligt och tillfredsställande. Annars vill jag inte göra det då jag faktiskt kan fylla min fritid med just sådana saker som är roliga och tillfredsställande. För mig har det blivit rätt olustigt att arrangera tävlingar för att jag vet att det är omöjligt att lyckas.

Som tävlande ser man nog det ur ett annat perspektiv, man har trots allt köpt en tävlingsstart och vill ha valuta för pengarna. Jobbar man inte själv heller ideellt i någon större utsträckning så kanske man inte reflekterar så mycket hur kritik upplevs av de som arrangeras. Och givetvis skall man kunna kritisera, det är till och med viktigt för att föra utvecklingen framåt, öka kvaliteten på våra hinder, underlag på banor osv. Men varför skall jag fortsätta att lägga ned min tid som faktiskt är precis lika dyrbar din om det enda jag får ut av det är skit. Det är rätt enkelt att lägga ned då. För vissa klubbar är det till och med så att de inte ens får behålla pengarna från tävlingen utan det går till annat, det vill säga inte tillbaka till agilityn eller agilitymedlemmarna. Jag menar varför fortsätta då? Det finns verkligen ingen anledning och på vilket sätt förbättrar vi situationen om folk inte längre vill arrangera tävlingar?

Ibland undrar jag också, det har flera gånger hänt att folk har lagt ut bilder på farliga hinder och dåligt underlag på fejjan och på hemsidor. Men ändå tävlar de, hur tänker man då? Hur skall arrangören då förstå? Och hur är det tänkt att själva informationen skall nå arrangören?

Lugn saklig och gärna konstruktiv kritik så fort problemet uppdagas måste vara det bästa vilket fall ur min synvinkel. Om arrangören då väljer att nonchalera det eller är otrevlig -ja då finns det fog för att föra en mer offentlig diskussion. För mig är annars risken att det blir kontraproduktivt, att vi får färre tävlingar när vi behöver fler. Jag vill att fler klubbar arrangerar fler tävlingar och balansgången måste därför att uppmuntra klubbarna och samtidigt vägleda dom så att vi får bra och säkra tävlingar.

11 svar

 1. Jag tänker ibland att man får börja göra något liknande som i USA där dom måste skriva massa byråkratiskt text för att inte bli stämda.

  Typ: Beroende på hur många anmälningar vi får så kan det finnas risk att vi måste starta tidigt på morgonen. Är du inte beredd att gå upp tidigt så anmäl dig inte till vår tävling.
  Vi gör så gott vi kan för att samla in priser, men kan inte garantera något, tävlar du för att vinna fina priser så anmäl dig inte till vår tävling.
  Vi kommer att ha tävlingen utomhus men vi kan inte garantera bra väder. Är du inte beredd att tävla i regn och rusk så anmäl dig inte till vår tävling.
  etc etc etc

 2. Håller med, men som arrangör måste man åxå komma ihåg att den stora massan oftast är alldeles nöjda. Det är bara det att det är de som är missnöjda är de som hörs, och sätter sig i huvud och hjärta…

  Jag minns i början när jag tävlade, då gnällde jag en del på tex klubbar som hade lunchpaus mitt på dagen. Men efter att ha tänkt lite insåg jag att hellre lunchpaus så de orkar hela dagen än att de inte ordnar nån tävling.

 3. Absolut och jag vill bara säga att jag gnäller också. Det är väldigt lätt men jag försöker faktiskt tänka efter, avstå eller säga till.

 4. Gud. Jag vet inte hur jag ska formulera det här. Det handlar ju i stor utsträckning om mig, eftersom jag har lagt ut bilder på hinder som inte är regelenliga på Facebook.

  För det första:
  Jag tycker att det är en skillnad mellan att klaga på tidiga morgnar/dåligt prisbord etc., och att påpeka hinder som inte är regelenliga. Jag tycker faktiskt att det är någonting man kan kräva av en arrangör. Det står klart och tydligt i reglerna hur hindren ska vara utformade, och om en klubb inte har sådana hinder så bör de inte vara med på banan. Ofta går det ju att åtgärda, eller så kanske man kan låna av en annan klubb? Men när det ser ut som det gör på våra klubbar – hinder som inte är regelenliga på nästan varenda tävling – vad ska man göra då? Om ingen reagerar så händer det naturligtvis ingenting.

  Jag tycker faktiskt att jag har rätt till säkra och regelenliga hinder (alla brott mot reglerna är ju inte farliga, men de kan innebära att min hund inte har fått möjlighet att träna på den svårigheten, eller att de blir svåra att bedöma). Jag tycker att det är chockerande att man inte får påpeka en sådan grej.

  För det andra:
  Att ta upp saker med folk personligen på tävlingsdagen tycker jag är skitjobbigt! Om det är någonting som är farligt så försöker jag göra det. Får alltid gråten i halsen och känner mig skitjobbig och dum när jag gör det. Ofta blir man också ganska nedlåtande bemött av domare när man försöker prata om farliga hinder eller vinklar.

  En sådan här grej tar ofta mitt fokus bort från tävlandet och gör att jag lägger energi på fel saker. Därför väljer jag att bara göra det om jag tycker att det finns en uppenbar skaderisk. Jag har insett att man får leva med många saker som inte känns bra, till exempel konstiga vinklar till däck och platt tunnel eller avstånd mellan hinder, för det är så mycket tolkningsfråga som något kan vara.

 5. Fanny: Du är långt ifrån ensamen om att klaga, I promise you, verkligen. Så du kan lugnt droppa det där med om att det i stor utsträckning handlar om dig. Detta är ett inlägg som jag har tänkt på länge, det behövde bara något som triggade det och tid. Det här med att vara arrangör och vad det innebär är något som jag har klagat på massor av gånger, massor. Typ varje gång vi skall ha tävling….

  Du är fri att göra precis vad du vill, jag talar bara om hur jag upplever det och konsekvenserna från min sida. Det är min fulla rätt, både här och på sociala forum. Passar det inte så ta bort mig från vänlistan.

  Mitt inlägg handlar som sagt inte om dig och det du skrivit, utan är många bäckar små, som så ofta när man skriver något. Därför handlar inte det jag skriver enbart om regelmässiga hinder utan om att vara arrangör och hur det känns.

 6. Om det inte handlade om mig så kunde du ju väntat med det och tagit det någon annan gång. Precis som folk tyckte om min bild på kontaktfältet, när jag menade att det inte var någon kritik specifik mot den klubben, utan ett problem på lite mer generellt plan. Vi har kanske båda svårt att inte ta påpekanden personligt?

  Tycker att det är väldigt tråkigt att du föreslår att jag ska ta bort dig från vänlistan. Kan man inte skilja på sak och person?

 7. Jösses, jag måste väl får skriva när andan faller på och jag har tid? Ditt inlägg triggade som sagt något jag har tänkt på en lång tid, därmed handlar liksom inte om dig. Jag läser väldigt många inlägg på facebook, jag läser många bloggar, jag möter otroligt mycket folk både klubben och på tävlingar. Jag lovar, jag får intryck från så många andra ställen än dig Fanny 🙂 . Jag har varit hemma hela helgen då jag är sjuk, jag har inte så mycket tid att skriva och blogga annars, det passade bra idag för jag hade tiden och hundarna var motionerade. Det passade bra helt enkelt. Jag ville delge något som jag är bekymrad över. Det handlar inte bara, faktiskt väldigt lite om hinder som inte är regelmässiga utan om en generell attityd där det är legio att hänga ut en arrangör man tycker gör fel. Jag tycker fortfarande inte att det är det bästa sättet. Du gör det uppenbart. Men precis om du kan lägga ut bilder på facebook så måste jag få skriva i min blogg.

 8. Sen tror jag faktiskt att allmänt gnäll på arrangörer angående priser, tidiga morgnar, sena morgnar, sena kvällar och allt vad det nu är påverkar hur en arrangör tacklar kritik mot hindren. Jag tror att för de arrangörer som vill så är det lättare att avfärda kritik för agilityförare är ändå så jäkla gnälliga eller så man bara less på allmänt dåligt humör för att man slitit och fått skit.

 9. Dåliga hinder inget som är så personligt för mig, Oxie BK har inte så mycket dåliga hinder. Så just det är ingen personlig kritik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.