Jag har skrivit lite om detta innan men känt mig som gnällig stingslig och överdramatisk kärring men det är ett bekymmer för mig så nu kommer det igen.

Jag vill inte höra om Peps tillkortakommanden, inte ens om man sätter något positivt framför som ett grattis.

Jag har massor av exempel men här är ett axplock:

Från idag och det ledde till att jag åkte hem innan tävlingarna var slut: “Grattis till vinsten i spring 2, direkt när jag såg loppet visste jag att det skulle bli vinstloppet. Han är inte så snabb men han kanske kan bli en bra laghund.”

Från träningen på klubben i torsdags: “Han hade i alla fall tryck de sista 3 hindren.”

Från tävlingarna i Älmhult: “Grattis till placeringarna! Men du, han har inte så mycket tryck under fötterna, det kanske räcker till i klass 1 men sen blir det svårt.”

Vallträning tidig sommar: “Ett skott i pannan kanske? Jag kan hjälpa dig.”

Jag har inte bett om de här kommentarerna, jag går inte och säger att min hund är snabb eller är en fantastisk vallhund. Faktum är att jag har problem att finna den tilltro på att vi skall lyckas som man bör ha, jag behöver inte upplysningen om våra tillkortakommanden.

Dessutom undrar jag vad det är med folk, varför kan man bara inte ge ett genuint grattis till en människa och faktiskt mena det eller bara avstå om man inte unnar personen det. Jag tycker om min hund och jag blir ledsen av höra hur långsam han är. Är det verkligen svårt att förstå? För mig är det otroligt simpla saker, det krävs liksom inte mycket av varken empati eller intelligens för att kunna räkna ut det.

Problemet är att jag känner att detta går ut över alla, det går ut över Pep som är en otroligt känslig hund. Han märker direkt när jag blir bekymrad, ledsen eller så, det går ut över alla i min omgivning för att jag blir arg, ledsen och dessutom får jag stort behov av att ventilera mig när sådan här händer. Hur kul är det med kompis som bara pratar om sig själv hela tiden? Därför har jag även om det är något som jag inte gillar bestämt mig att jag bara kommer svara rakt tillbaka med något elakt. På så sätt kommer jag få avreagera mig där och då och få det hela överstökat istället för att jag skall bara acceptera och bli ledsen.

 Pep är mitt projekt, kanske det aldrig blir något av honom, kanske det släpper och då tror jag faktiskt han kan bli bra på både det ena och det andra. Oavsett vad som händer så behöver folk inte upplysa mig om att han inte är snabb, att han inte har tryck för det vet jag och det är skitjobbigt för mig.

21 svar

 1. Förstår att det känns skitjobbigt, det tycker nog alla som får sådana kommentarer. Ladda upp med vassa svar och ge de obetänksamma och/eller elaka typerna! Jag tror på er. Kram

 2. Ja, du vet precis vad jag anser om detta. Kokar av ilska! Vem anser sig ha rätten att säga så…folk har ju ingen skam i kroppen. Säger som Åsa, ladda upp med vassa svar.
  Peps framsteg, framgångar och inte minst RESULTAT talar för sig själv. Låt inte deras skitsnack bli din sanning.
  Kram

 3. Varför ska folk säga så!! Så himlans onödigt och dumt!
  Får höra såna kommentarer om Crut också och blir jätteledsen, är också själv medveten om att han inte är någon supersnabb hund. Men jag tycker om min hund ändå. Och behöver inte får såna kommentarer.

 4. HUR KAN FOLK!!!! Jag skulle oxå bli jätteledsen om nån sa så om min hund! Det är lixom osannolikt att någon tycker sig ha rätten att kränka en annan människa på det sättet. (Hunden förstår förhoppningsvis inte själva kränkningen ;).)
  Om man inte kan gratulera ärligt – säg ingenting istället. @Anna Müllers tips tycker jag var bra: “Hur kändes det” är en utmärkt fråga! – a
  Alltså inte för dig utan till idioterna som säger elakheter.
  Tycker oxå du ska ladda m vassa svar och sen lämna det bakom dig!! Elin sa det bra: Peps framsteg, framgångar o resuktat talar för sig själv! Han KAN INTE vara en långsam hund! Han tar vägvinnande steg! Kram

 5. Jag tror att folk går överstyr in någon slags missriktad välmening. Ett rakt men inte lika vasst sätt är kanske att säga rent ut: “Åh, vad jag blir ledsen när du säger så”. Gissar att de flesta kommer att ursäkta sig. Då kan du svara ” Jag vill inte ha dina ursäkter. Jag vill bara att du låter bli att kommentera min hund nedsättande. Var bussig och gör inte om det.”

  Jag gillar Pep skarpt, han är en himla go hund. Lycka till!

 6. Först blir jag så ledsen när jag läser detta – sedan blir jag urförbannad !! Så obetänksamt och elakt att säga Grattis med en elak knorr (det tar ju bort hela det positiva i ordet Grattis).

  Håller med dig om att lätta på trycket på en gång – sedan släppa och gå vidare.

  Tycker du är fantastisk med dina hundar !!

  Grattis till alla superfina resultat i helgen !!
  Kram

 7. Kan inte bli annat än förbannad när jag läser detta. Vad f-n är det för fel på folk!?!?!?!?

 8. Vet hur det är när trycket saknas. Det är nästan så att man inte får/kan glädjas åt placeringar och pinnar för att tiden inte varit fantastiskt snabb. Jag gillar Pep och tror ni kommer gå långt i er takt!

 9. Jag vet oxå hur det är när trycket saknas, men Mist har aldrig vunnit något !
  Har förvisso aldrig sett Pep i agilityn, men med vinster i hoppklass kan han inte
  vara så långsam !! Jag blev iaf imponerad av honom i vallningen !
  Stort Grattis till vinsterna i hoppklass ( var det än var 🙂 ) ! Kram !

 10. Jag blir nästan stum. Det är tur att folk uppfattar mig som ambitionslös, annars kan jag tänka mig vad jag hade fått höra. Men jag säger som de andra: “Peps resultat talar för sig själva.” Och så duktig som du dessutom är har ni definitivt framtiden för er.

 11. Men på allvar vad är det för fel på folk jag som trodde jag fick höra taskiga saker men det är ju inget mot detta fattar inte hur folkt tänker en smäll borde dom ha!

 12. Alltid tråkigt att läsa att folk inte kan sluta trycka till en i ett grattis. Det är som om dom tänker att visst det där gjorde hon ju bra, men hunden klarar det inte i långa loppet. Kan man inte glädjas åt andra ska man hålla tyst tycker jag! En annan sak är ju två vänner som diskuterat varandras hundar, men då ges ju inte kritiken som något annat än just kritik och infallsvinklar.

  Jag har en liknande händelse med lass. Hon är ju rätt på den hunden och en vän (ja faltiskt en vän) sa till mig i en diskussion att “en sån där hund skulle jag aldrig vilja ha” istället för att ta det som negativt så omvandlade jag det som att jag klarar Lass medan hon inte hade gjort det! Så kör på! Fan spelar roll vilka egenskaper, bra som dåliga hunden har. Bara man är medveten om dom och förvaltar dom på sitt sätt i din flock! Och som några andra skrivit, du lyckas med pep och det gör dig till en fantastisk hundtränare! Fatta hur många som get upp och pensionerat sin hund! Du ser till att han får träning och ett riktigt bra hundliv! Kör på! Jag hejjar på dig!!

 13. Min lilla hund har har haft stora problem med farten och trycket. Men på två helgers tävlande har vi lyckats bli fullpinnade i agilityklassen och tagit två pinnar i hoppklassen. Och han var absolut inte snabbast av hundarna på banan, men vi var ett sammansvetsat team som känner varandra väl nu. Och jag hjälpte honom runt banan så bra jag någonsin kunde.

  Efteråt fick jag höra att nu måste du flytta upp i tvåan till nästa tävling. När jag då svarade att nej vi är inte redo för det ännu fick jag höra att jag om jag var taskig mot de andra i klassen eftersom jag då kunde sno pinnar som vi inte behöver. Men vi snor inga pinnar från någon så länge de med snabba hundar ser till att nolla sina lopp. Men tänk att vi som inte tillhör de snabbaste plötsligt är ett hot. 😉

  Otroligt att man inte funderar mer på hur man själv ska bli bättre istället för att kritisera hur andra gör.

  Så man kan komma uppåt i klasserna även om hunden inte är den snabbaste. Det är ju inte bara hunden som ska göra ett jobb på banan. 🙂

 14. Jag har fått höra att min hund har “allmänna problem”, din hund är väldigt ojämn-måste vara svårt att tävla med och jag har blivit erbjuden att springa som föråkare för att min hund “var så dålig på banan”…Inte alls roligt och man blir leden 🙁 Folk menar kanske väl genom att ge “tips och råd” men oftast blir det fel, särskilt precis efter att man kört ett lopp.

 15. Jag blir så less på folk! Det är så tråkigt att vissa människor måste trycka ner andra för

  att själva känna sej bättre. Som någon tidigare skrev, låt inte deras skitsnack bli din sanning!!!

 16. Huvudsaken är att du älskar honom. Och eftersom du gör det så kommer det att bli bra.

  Själv har jag en hund som folk sa att bara en mor kan älska… Han tog sig, och han tar sig fortfarande.

  Folk är getter, som en klok kompis till mig brukar säga.

 17. Glöm det och gå vidare . Lad tävlade ju i staffanstorp . Vårt motta var att vi önskade att han skulle gå runt banan.Vi vet att han aldrig hittar på något eller är dum . Vi var nöjda .Men kan tänka mej vad folk tycker .Men det skiter vi i Jag vet att han skall ha en högre växel .Men det kommer .. Det kommer .Man kan inte få allt . Fly har vallat 2 gånger , och går fin fint . Mycket djurkänsla . Då vart det med en gång någon som sa de ä r de svårast de hundarna . Okej Där fick jag Aldrig kan man glädjas någon längre stund över sina hundar .En sak de är mina och jag älskar de… Jag är nöjd och det är ju huvudsaken . Gå vidare Mette ,du är duktig och känner dina hundar . Du glöm inte någon dag att höra av dej …

 18. Klart att du blir ledsen! Det mest effektiva tror jag är att helt ärligt säga det till de som säger något tokigt. – Jag blir ledsen när du säger så där. På riktigt ledsen. Vad är det du vill få sagt med att säga att min hund inte är bra?
  De flesta vill inte såra medvetet och får man då så direkt att man gjort det brukar få de flesta att tänka till en gång till nästa gång de vill säga nåt. LYCKA TILL med din vovve!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.