Pep tog sig en liten flygtur över a:et i lördags. Det var inte helt lyckat. Jag tycker han blev väldigt försiktig efter det och han behöver inte bli mer försiktig. Däremot så verkar det inte ha gett några bestående men, tränade A:et idag och det gick bra. Jag har ju försökt att få ett längre språng över nocken i och med de springande kontaktfältet, jag antar att detta är lite av konsekvenserna på okänt A som förmodligen är högre än det vi oftast tränar på.

I eftermiddags tränade jag på klubben själv. Försökte klura lite på hur jag skall få mer fart på Pep (den eviga frågan). Konstaterade att jag fortfarande dras med ett problem som jag har sagt att jag skall göra något åt men jag har verkligen inte kommit så långt med det. Pep drar ogärna ifrån mig, han verkar dessutom rätt osäker på när han kan/ska göra det. Jag tenderar att fastna i att det är jag som skall vara farthållaren men det är rätt begränsande eftersom jag inte är Usain Bolt. Pep måste vilja driva på mer utan att ha mig som farthållare. Jag tror jag har varit lite ovillig att träna detta för med Tux har jag haft det motsatta problemet. Jag springer gärna vilket gör att Pep sällan behöver driva förbi mig men idag försökte jag faktiskt rigga det lite så att jag stod och väntade in honom när t ex kommer ut från tunnel så att han åtminstone har möjligheten att driva/springa förbi mig.

Till och från är det jobbigt att det ofta känns så motigt med Pep, denna helgen har verkligen varit en sådan helg då det känns motigt. Först oroade jag mig för jag trodde han hade ont någonstans. Det såg lite konstigt ut ibland när han gick men det verkar ha berott på slitna trampdynor som har sprickor. När jag väl beslutade mig för att tävla så var det en person som upplyste mig om att Pep såg långsam ut. Det var i all välmening, så han inte var skadad eller så. Men det påminde mig mycket om att han inte är så snabb vilket förstås är skitjobbigt (plus oron för eventuella skador). Jag tyckte han kändes försiktig i hopploppet och jag ser att det är skillnad på hopploppet och första delen av agilityloppet, ffa ser man att han trampar om mer i hopploppet än i agilityn. Eftersom han har gått hårt, lekt mycket mm både lördageftermiddag och söndag utan att visa några konstigheter alls så kan jag bara tro att han faktiskt blev lite rädd efter kraschen på A:et.

7 svar

 1. Jag tycker Pep ser jättefin ut! Jag tror att det där med hastigheten kommer med tiden. Samlad harmonisk, hindersäker och lyssnar på dig. Hellre det än en supersnabb BC som inte lyssnar och flänger runt banan utan kontroll.

 2. Jag har inga goda råd att ge och kan bara säga att jag förstår din frustration! Ibland känns det lite klyschigt att liksom bara hejja på och säga att allt kommer med “tiden.” (Förlåt Katarina, det var INTE personligt menat, utan allmänt!)

  Han har ju inte det tryck som du är van vid sen tidigare och det kan komma. Men det kanske inte heller kommer, vad vet man? De kära små liven är trots allt individuella… Chili= Toksprang från början, dock säker å rev sällan. Jaffa= Inte speciellt tryck från början och rev ofta -båda delarna rättade sig av sig självt!Men innan dess grubblade jag mig blå. Qvicka= Mkt tryck OCH hemskt dålig hoppteknik, river ofta. Får se hur det utvecklar sig. Det har jag ingen aning om ännu.

  Så ja, jag förstår att du tänker å våndas. Du har ju ett par val egentligen: Släppa oro och låt bli att överanalysera, kör bara efter magkänsla och i nuet. Ta det som det kommer, hur det än blir. ELLER: Lägg ner. Gör något helt annat med Pep, fokusera vallning, eller vad som, som tar bort “agilitytryck-tankar” från ditt huvud och som inkräktar på hundharmonin.

  Tja lite tankar från mig i all ärlig välmening.

 3. Jag försöker nog släppa oron men det är verkligen FRUSTRERANDE för han är en så talangful hund bara han hade tryckt på lite till… Sen tycker jag det generellt är mycket jobbigare när andra upplyser mig om att han inte trycker på än när jag själv konstaterar det. I övrigt är Pep jordens mysigaste hund 🙂 .

 4. Kan det ändå finnas en fysisk förklaring?
  Jag känner ju inte Pep och vet inte hur han brukar röra sig,
  men jag upplever att han sänker huvud och kropp något innan hindren och han ser ut att ha det lite tungt med hoppningen.
  Men han kanske alltid rört sig så och då är det ju normalt för honom. Vissa hundar har ju den tekniken och det kan säkert också hänga ihop med osäkerhet eller brist på tryck.

  Jag själv har blivit skitnojjig med mina hundar efter alla skador. Nuförtiden granskar jag mina lopp på video med ett annat fokus än tidigare, att se hur hunden rör sig, hur den hoppar mm för att kunna upptäcka skador i tid. Likaså jämför jag tider för att hålla koll på hennes fysik. För henne har det märkts väsentligt på tiderna när hon inte varit fräsch.

  Hoppas det löser sig för er!

 5. Självklart kan det finnas en fysisk förklaring men jag har inget att gå på där egentligen. Men jag tror faktiskt att det är mentalt eftersom problemen har varit lika sen han kom, om han inte har haft ont från dag 1. Han är helt enkelt väldigt återhållsam.

 6. Och för den delen tack för att ni delar era tankar 🙂 Jag tyckte för övrigt att han hoppade mkt bättre i första klassen men sämre i andra.

 7. Förstår hur du tänker Mette, jag hade jätte problem med Lava i början av hennes karriär. Hon mer eller mindre “joggade” runt i klass 1-2. våran nutida fart kom inte förns bra mycket senare. Visst hon var säker och “snabb” men jag ville ju ha en supersnabb. Lava är inte snabbast idag men hon har ökat otroligt mycket om man jämför med hur det såg ut i början. Jag tror helt att det handlar om mognaden från hund till hund. På ett sett är det skönt med lite lugnt i början kan jag tycka på någe vis, det blir lixom rätt mycke oftare då känns det som. Jag tror helt klart att Pep kommer öka med tiden utan tvekan,tror inte du behöver oroa dig alls. Han är smart helt enkelt och vill göra rätt från början. 🙂

  Kör så det ryker, kommer bli skit bra ska du se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.