Tyvärr har vi bara tillgång till en väldigt liten hage och jag skulle behöva en större tror jag eller så är det bara för att jag inte kan. Jag har egentligen försökt att fokusera på att få Pep att tänka lite mindre balans samt att hålla igång honom mycket så han skall tycka det är häftigt. Just den biten tycker jag har gått bra men sen har jag fått för mig att vi skall även träna fösningar och det går inte så bra. Jag blir lite stressad av detta för jag känner att jag inte riktigt har klart för mig om vi borde kunna och att det är jag som gör fel igen. Det känns som jag sätter Pep i situationer som inte är så skoj för varken honom eller mig och så blir jag irriterad vilket är skit för då blir han låg.

Hagen är som sagt liten och när Pep börjar fösa dom så kan han bara gå några steg så är de nere vid nästa staket. Det i sig gör att han är lite ovillig att fösa dom för han vet ju att det tar stopp. Pep stannar när de kommer till staketet. Men här kommer mitt problem för en person som tränar på samma ställe menar att han skall utan kommando ta bort dom från staketet och typ fortsätta att gå. För att göra det måste han glida, inte gå rakt och det är liksom det jag har haft så stora problem med i fösningarna. Att han glider ut och tillslut glider han runt. För mig känns det lite fel att han bara skall glida iväg utan att få ett kort/höger vänster.

Hen menade att Pep borde göra mer som den lila pilen medan Pep är mer som den gröna och sen stannar. Egentligen känns situationen hopplös i denna hage för han kan liksom inte riktigt ha det avstånd han behöver och vi hamnar bara i knepiga situationer.

Jag upplever att om jag låter honom glida (för han kan göra det ibland) hamnar jag gärna som bilden nedan. Att det bara går runt runt ett tag och sedan blir Pep less och går upp och stoppar alternativt rusar in. Jag är frågetecknet i mitten!!!

Sjuuuukt svårt det här tycker jag. Det känns verkligen som det är första gången jag har stött på patrull i hundträningen och det är både knäckande och sporrande. Jag märker att jag har en klar tendens att bli lätt manisk när jag inte får till saker som jag vill. Stackars Pep.

3 svar

 1. Var är du i den här illustrationen? Försöker du gå bakom eller står du i mitten?

  Jag tycker det (beroende på hur fåren är) är bra träning att inne i 25an stå i mitten och sen”fråndriva” runt runt, eller fyrkantigt om det går att få till. Ställ ut koner i hörnen som ska rundas. Då blir det enkelt att se när han glider och du kan ge korta hö/vä i hörnen om det behövs. Håller han dem rakt så tycker jag det är jättebra. Det finns ju en anledning att man är två i hagen, en som har “kartan” och en som flyttar får.

  Kelli gled mycket i början och om hon började göra det rörde jag mig mot henne och lockade och då blev jag liksom av med fåren och hon kunde bara fortsätta fösa dem förbi mig.

  En annan grej jag tränat en hel del i 25.an är fösa dem som en kross framför mig från hörn till hörn längs en sida. Innerflank och sen fösa till nästa hörn. Med henen tränar jag väldigt lite skicka till balans eftersom det kan hon och vill helst göra om hon får välja själv.

  Vore kul och se er nån gång!

 2. Kom på en grej till när jag nu är inne på tipsarspåret 🙂 OM han lyckas glida till balans så låt han bara driva dem rakt “igenom” dig och fortsätta. Riktigt vilket håll han tar dem spelar liksom inte så stor roll bara han flyttar dem utan tanke på att ta dem till dig.

  Gick det att förstå? maila eller ring gärna om du vill bolla idéer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.