Jag kommer absolut ingenstans med fösningarna/från drivningarna. Alltså han kan gå med dom och så men det känns som han fortfarande mest tänker på att hämta dom. Släpper jag honom det minsta så glider han runt dom. Jag har kunnat styra upp honom med rösten och hoppats på att han skall lära sig men nu tror jag dels inte att han lär sig och dels så tar han inte rösten/styrningen så bra längre. När jag försöker styra upp honom så lyssnar han först inte och sen när jag tar i lite så försöker han bara glida runt fast från andra hållet.

Den största orsaken till att jag inte har haft lina är att jag tycker att det är så svårt att veta när han går rätt. Men nu skiter jag inte det, han får bara lära sig att gå bakom och så får jag försöka lära mig när han faktiskt går rätt. Gick idag med dubbla koppel, det kändes väl rätt okej.

6 svar

 1. Jag har också en hund som vill stoppa. Tips:

  Låt honom gå rakt mot djuren. Så länge han går rakt får han jobba vidare. Så fort du ser minsta tendens att glida upp i en flank, och då menar jag när du ser att han tänker “fel” lägger du honom. Inget “nej” eller ryt innan utan bara ett argt liggkommando. Ge honom ett nytt framkommando. Fortsätt så. Det har gett fina resultat med Flaxa.
  Viktigt att inte säga ngt annat än ett snabbt och bestämt ligg när han börjar tänka fel. Säger man nej eller så, hinner han ta flera steg fel.
  Jag tror inte att lina kanske ger så bra resultat nu när han är så erfaren. Men jag vet inte.
  Peter pratade också om att det med oerfarna hundar är viktigt att man tänker på vad man själv tittar på. Tänk handling. Handla honom framåt med kroppen. Rikta dig mot djuren, rör dig mot dem. Var inte riktad mot honom som om du skulle vilja ha honom att röra sig på cirkeln.

  Ut och testa vetja, jag tyckte det gav kanonresultat snabbt.

 2. Bits vill också upp och stoppa så jag har haft det svårt att få henne att gå bakom och driva fåren från mig. Dock så såg Karin S. till att vi använde lång lina (som jag innan ratat för att jag tycker att det är jobbigt att hålla reda på;)) som jag lite löst kunde hålla i när jag gick bredvid o bakom och så fort hon gjorde som Anna beskrev ovan så kunde jag stoppa henne med linan o säga ligg. Har funkat väldigt bra + att vi lärde in korta flanker med linan för att vägen i det momentet skall bli “rätt” på en gång;) Nu har jag ibland lina på (lite kortare variant) men utan att hålla för att Bits lite “lugnas” av det.

 3. Halloj! Ja det kan vara jättesvårt, speciellt om man från början tränat mkt att “skicka runt till 12”. När du går med lina, kan du ju tänka på att gå själv precis rakt bakom honom, så ser du direkt vart han tänker+ingen risk att trycka honom med kroppen. Och gågågåååååå…..

  Har du börjat med flanker “ur balans” ännu? Det hjälper till åxå, att få bort 12-tänket!

 4. Jag försöker med flanker ur balans men det är jättesvårt för han vill bara upp i balans. Därför tänkte jag att det kunde vara lite lättare att styra upp honom med lina istället för att jag blir irriterad och han blir nöjd för att han alltid kommer upp i balans.

 5. Ok, desto större anledning att jobba MYCKET ur balans då. Få honom “fri” i huvvet, liksom. Lina på, stå ex 3 meter ifrån honom, i sidled och klappa dig på benet, samt hjälp till med linan. Han SKA komma 90 grader sidledes åt ditt håll. (=kort flank ur balans). Lägg honom och gör om. Växla med att låta honom GÅ rakt på fåren (driva) några steg om han gör det bra. Fast så kanske ni redan tränat lite?

 6. Nja, jag har ju inte haft lina på honom så jag har ibland/ofta haft lite problem att stoppa honom när han vill genomföra sin egen vilja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.