Just nu skulle jag kunna lägga ned vallningen, det känns inte alls bra och jag känner mig less, ledsen och besviken. För det första har jag ingen känsla/talang vilket ställer till stora problem och så fattar jag verkligen inte hur jag skall träna. För mig är det så mycket motstridiga budskap att varken Pep eller jag vet ut eller in.

Jag kan bli tokig på vissa saker, tex så gäspade Pep flera gånger idag när vi vallade och så hade han mindre tryck än vanligt. För mig är det lika med att det är svårt för honom, att något är stressande. För instruktören var det att hunden var trött och sådana här kommentarer dyker upp hela tiden. Pep vallade i en timme med väldigt korta pauser, för mig är det jättelänge då han bara är 12 månader och outvecklad. Det går liksom inte ihop med att han är trött för om han är trött så vallar man inte i en timme…Jag förstår inte, det är ingen logik för mig.

Nästa sak som jag inte förstår är att flera säger att han skall få mer fria tyglar för att han skall få mer tryck och att det inte skall bli lydnadsvallning, men så fort han tar för sig så måste jag gå på honom. Jag har faktiskt aldrig sett Pep vara ens bråkdelen så dum som andra unghundar som jag har sett, dessutom har jag faktiskt lite svårt att se att han kommer bli det. Han är inte den typen av hund i mina ögon men det känns som alla utgår från att han skall bli en best så fort han tänder till mer. Jag känner bara tillåt mig tvivla, jag vet att han säkert blir jobbigare men det känns inte riktigt som Peps sinnelag. För mig blir det motsägelsefullt att han skall vara lite mer galen samtidigt så han blir korrigerad varje gång han tar för sig lite mer.

Likadant upplever jag det här med att göra rätt. Jag tror att alla som jag har gått för säger att han gör det mesta rätt förutom avsaknad av tryck då. Men det känns ganska ofta som bara för att han gör mycket rätt så skall han och jag klara av mycket. Jag skulle verkligen hellre göra väldigt, väldigt enkla saker och jobba på att han får trycket, säkerheten. Jag upplever ofta att han gör bra saker och sedan faller allt ihop (oftast pga mig) och så får han ingen cred för det bra han gjorde. När jag tränar annat där jag vet vad jag gör så är jag rätt petig med sådant. Tränar jag ingångar i slalom så får jag banne mig också belöna bra ingångar i slalom även om det skiter sig sedan annars blir det varken hackat eller malet. Det här med enkla korta övningar hänger också ihop med mina tankar om hur Pep är som hund. Det jag håller på med just nu känns som C.R.A.P* och det går ut över både mig och Pep.

Det här med trycket är ju ett genomgående problem med Pep. Det som blir tråkigt är när folk tolkar det som bristande motivation för så tycker jag inte det är. Hade han brustit i motivation så är jag säker på att han hade lagt av (som idag då han höll på i en timme då) och det gör han inte. Jag upplever att det är otroligt viktigt för Pep att göra rätt, är han inte säker på att han gör rätt så går det ut över farten/trycket. Därför upplever jag att råden/träningen blir konstiga när man utgår från att han inte riktigt är tänd/att motivationen saknas. Jag tror faktiskt att han är både motiverad och tänd, visst kommer det bli mer (konstigt annars då han är ung) men att tempot beror på att han försöker göra rätt saker, att försöker förstå vad han skall göra.

Jag får ju skylla mig själv på många plan 🙂 .

  1. Kunde ha köpt en Kelpie och skitit i vallningen.
  2. Kunde ha köpt en valp där kände till föräldrarna lite mer.
  3. Det är många kockar just nu vallningsträning och det gör det rörigt.
  4. Kunde ha köpt en färdig hund, hade säkert varit lite lättare.

 

*continuously reinforcing ambiguous performance

 

4 svar

  1. Vallat ikväll också och nu var det bättre..Nu är vi bara lite dåliga mot helt värdelösa..

  2. Lyssna på dig själv Mette! Du ÄR en duktig hundtränare och vet ju egentligen “hur man gör”. Det räcker i vallhagen oxå!

  3. Hej Mette!

    Jag “ramlade in” på din blogg och jag vill bara berätta att jag känner igen mig så väl i din känsla runt det där med vallning. Har min första bc och det har varit en hel del förtvivlan och tårar just vad det gäller vallningen. Jag har många gånger ångrat att jag köpte en en bc trots att hon på alla andra sätt är min drömhund. MEN…det blir bättre! Idag vallar vi och har så roligt tillsammans, det hade jag aldrig trott där i början. Håll ut så ska du se att det lossnar för er också. Mvh Ylva med bc India

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.