Igår var det avslutning på vår grundkurs hos Canis Skåne, damn…vi hade absolut kunnat fortsätta ett tag till. Känns inte riktigt som jag har kommit så långt som jag önskade men det är inte kursens fel.

De sista gångerna har varit stadga, apportering (den gången missade jag pga operation), luktdiskriminering och så var det valfritt allra sista gången. Jag som flera av de andra valde apporteringen.

Stadga i stå, ligg och sitt har jag tränat alldeles för lite. Attans vad jag tycker att det är tråkigt, mycket roligare att lära in nya saker så det måste jag börja med nu. Dessutom har jag ingen signal på stå men han erbjuder frivilligt.

Luktdiskrimineringen var himla rolig, Pep var helt utmattad efter denna träning. Jag har inte gjort så mycket ‘luktövningar’ med honom alls, varken spårat eller typ leta upp saker så det var nytt. Den här träningsomgången var rätt nyttig för mig, Pep visade att han är väldigt uthållig och kan verkligen slita hårt. Ibland har jag upplevt att han kan vilja lägga av eller bli mycket dämpad när det blir svårt. Den här gången tog han verkligen i trots att vi hade supersvårt.

Själva övningen var att markera en post-it lapp (alternativt tejp) som satt på väggen och som luktade mig. Jag hade bara en post-it, inga som var luktfria. Post-it-lappen hade samma färg som väggen så han kunde inte använda synen. Vet inte om det är så viktigt, vilket fall inte för lydnadshunden då den ändå måste använda synen sen för att lokalisera vittringspinnarna. Men som aktivering så blir helt klart svårare och man får en tröttare hund. Vårt första problem var själva markeringen. Pep provad allt, han lutade sig mot väggen och plockade fram hela sin repetoar, söt som attan. Jag fick hur som helst hjälpa honom lite, plocka ned lappen från väggen och få honom att markera den på handen. Sedan köra lite target överföring, dvs hålla handen vid post-it-lappen och få honom att markera, sedan ta bort handen.

När han väl markerade lappen så flyttade jag runt den medan han inte såg. Det var så långt vi kom, därefter vara både tid och bränsle slut för Pep. Nästa steg hade väl varit att lägga till fler luktfria lappar och göra lapparna mindre.

Igår körde vi apportering och det går sådär. Pep  har en tendens att rulla apporten i munnen. Jag har bara tränat gripandet och hålla. Han får bara hålla om han griper ordentligt men jag har inte lagt så stor vikt vart han placerar apporten i munnen. Det verkar som han håller apporten bättre om han griper den så att den hamnar bakom hörntänderna, hamnar den längre bak så verkar det som han rullar den mer.

Jag är rätt säker på att även hämtandet kan bli ett problem med Pep för han gillar att använda tassarna. Det är lite lustigt att den hunden som gillar att bära på saker som skall vara svårare att lära apportering än tex Tux som är måttligt intresserad av själva bärandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.