Dom här maskproblemen ställer verkligen till det en hel del för stackars Pepstern. Som jag har skrivit tidigare så är han väldigt, väldigt outvecklad rent fysiskt. Han växer fortfarande och förhoppningsvis kommer han ikapp sig till efter sommaren, men jag kan ju förstås inte veta. Idag fick jag ytterligare ett besked som även det med mycket stor sannolikhet beror på stora maskinfektionen han har haft. Pep har problem med demodex.

Han har haft ett område på nosen där pälsen i vintras tunnades ut, ingen klåda eller irritation. Jag har avvaktat för som sagt han har inte varit irriterad men nu har det blivit lite större och jag tyckte helt enkelt det var dags att ta tag i det. Jag misstänkte att det kunde vara demodex bara genom att läsa på. Det togs skrapprov på honom det fanns demodexkvalster där i liten omfattning.

Normalt sett klarar hundarna av detta med sitt eget immunförsvar men om hunden av någon anledning har nedsatt immunförsvar så kan kvalstret få fäste. Nedsatt immunförsvar kan uppstå av olika orsaker men har de haft så kraftigt maskangrepp som Pep så kan man med i princip 100 % säkerhet säga att det kommer från detta. Immunförsvaret hänger i väldigt hög grad ihop med mag- och tarmbalans och ni fattar ju, om man har mask så blir det satt ur spel.

Jag skall köpa nytt foder till honom som har högre fetthalt (min 20 %) och han skall få typ Viacutan eller någon annat tillskott med fettsyror i. Förhoppningsvis kan han reda ut demodexet (eller hur man nu böjer det själv) annars börjar en lång behandling. Hon trodde väl att han borde ha goda förutsättningar nu när jag faktiskt fått masksituationen under kontroll. Jag har haft två avmaskningar utan mask men det är egentligen inte så länge sedan jag hittade mask sist, det var i början av januari (trots upprepade avmaskningar innan).

Man kan lugnt säga att dom här maskarna har fått oanade konsekvenser för Pepstern och det känns irriterande, genant och ledsamt. Genant för att jag tycker att jag kanske borde ha anat, för att jag var så godtrogen och trodde att han var maskad ordentligt. Jag tror dessutom att en hel del av de problem jag har med honom kommer från att energin/orken inte har funnits där. Lågintensiv, han vill göra massa men det blir liksom ingen riktig sprutt på honom. Det är ju svårt att inte låta bli tänka att det kanske aldrig blir bra, dvs att han inte kommer ikapp och att bristen på energi kommer prägla hans sätt att vara generellt.

Jag tror för den delen att han fortfarande växer på höjden, för någon vecka sedan såg han exakt lika hög ut som Tux och var det när jag mätte honom. Nu idag upplevde jag att han var högre där bak igen, så han kanske sätter ännu lite mer sprutt på växande om han får ännu mer energitätt foder.

 

4 svar

  1. Demodex är hemskt! Håller alla tummar för att ni får ordning på det fort!
    Om det ger något hopp så hade Rally hade demodex runt ena ögat som unghund, också det i samband med sänkt immunförsvar (stort sår i tassen + cortisonbehandling pga getingstick), det tog tre behandlingar med ett spot-on preparat innan det var borta. Men det gick! Det enda som märks av det nu är att hon är lite kalare runt det ögat och att jag är sjukt nojjig så fort hon är det minsta röd i huden, men peppar peppar så verkar hon frisk. Vi har också kört Viacutan i perioder och varit nöjda.

  2. Låter som om ni haft er beskärda del snart!
    Även jag har provat Viacutan på en hund som hade superdålig, tunn päls och som kliade sig mycket. Hon blev riktigt fin och bra i hud och päls!

  3. Jobbigt. Hade ingen aning om att mask kunde ställa till det så.

    Viacutan verkar iallafall vara himla bra för immunförsvaret. Garbos mjäll, som hon alltid hade haft, försvann på några veckor. Likaså de virusbaserade fläckarna på insidan av öronlapparna, som dittills bara hade blivit fler och fler. Det jäkliga var att klorna växte som sjutton. Slutade med Viacutan för nåt år sen, men varken mjället eller virusfläckarna har kommit tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.