Tror att jag för ett tag sedan formulerade för mig själv att jag har släppt tanken på system, handlingssystem. Det är väl många saker men jag tror att jag mer och mer tänker på signaler och responsen på dom. Givetvis finns det inte någon motsättning mellan detta synsätt och system utan det är mer att jag inte tänker att det måste finnas något fundament som gör att det blir ett system, som t ex Gregs blind cross body line. Handlingsmanövrarna är signaler och förhoppningsvis får jag den respons jag vill på signalen. Jag tror inte ens att det är så superviktigt att signalerna är unika. Det underlättar säkert om de är det men jag upplever ändå att hundarna har rätt lätt att skilja liknande signaler för olika situationer. Ofta används ju språkliknelsen för att tydliggöra hur lätt det är att missförstå om man använder samma ord för olika saker. Men så är ju språket, vi har många ord som betyder olika beroende på hur de används, vi förstår ändå. Jag själv önskar inte att ha samma signal för olika beteenden men jag kan se att det fungerar.

Jag vet att jag har skrivit detta innan men jag tycker det läggs alldeles för stor fokus på handlingen och det är alldeles för mycket jämförande av system. Själv försöker jag mer tänka att jag tränar fram den respons jag vill ha för en viss handlingssignal. Det kan förstås vara så en hund naturligt svarar väldigt bra på en signal men det vanligaste är väl ändå att man faktiskt får träna fram den respons som man vill ha, eller?

Som jag ser det är det inte valet av system eller handling som är det avgörande, det är med andra ord rätt ointressant att säga att i ‘mitt’ system är valfriheten större eller  ‘mitt’ system är mer konsekvent än andra system för det är produkten som är det intressanta – vad du gör av din handling och hur väl din hund svarar på handlingen.

Det kan ju som sagt vara så att hundarna liksom av naturen skulle förstå en viss typ av handling eller visst system bättre än andra men jag tror faktiskt att det framför allt är en fråga om hårt arbete 🙂 .

Kliar mig i huvudet och funderar vidare… 🙂

2 svar

  1. Bra skrivet! Jag instämmer fullt ut! Sen ska det framförallt passa handlern. Hundarna är fantastiska o gör sitt yttersta för att förstå i alla lägen p ofta förstår de o lär sig som förares sätt att handla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.