Först, tack för alla tankar kring lekpepstern.

Sedan jag skrev förra inlägget har jag försökt att prova lite olika saker med Pep och utvärdera dom. Jag vill inte vänta och hoppas det kommer. Det är absolut möjligt att det gör det men dels är en träningsutmaning och dels är jag orolig (för jag ÄR som sagt hispig av mig) att det kommer och då kommer jag förbanna mig för att jag inte gjorde något. Sen vill jag ju att han verkligen tycker att det är riktigt roligt och därför vill ta i, det blir ju roligare för mig.

Det är lite saker med Pep och det är att han är fysiskt väldigt omogen fortfarande. Han har växt rejält senaste tiden och är idag rätt normalstor åt det lilla hållet utan att vara exceptionell på något sätt. Han är 50 cm cirka och väger 14, 5 kg. Men han är sladdrig i kroppen, han har långa ben och är inte så stark/kraftfull. Pep leker gärna på egen hand här hemma. Nu har jag begränsat det lite och vill att mer och mer av leken skall komma från mig. Han har dock ett par saker kvar då han lätt blir rastlös och då hittar han på otyg, som att plocka ut tråd för tråd i mattorna. Jag upplever att han har lite svårt att kanalisera sin energi på ‘rätt’ saker, lite plottrig och lite orolig ibland fast han egentligen är trött.

Det jag vill komma åt är Peps intensitet och attityd. Idag vill han absolut vara med och träna men han tar inte från klospetsarna, inte ens om jag tokhetsar honom. Han leker bra men kan leka bättre, framför allt kan han fortfarande greppa om en del i kampen. De saker som peppar Pep mest är vatten och att springa/jaga Tux eller andra hundar (han vallar inte).

Om vi är ute och gör inkallningar tillsammans med Tux så springer han verkligen allt vad han kan, han tycker det är riktigt häftigt att tokspringa efter Tux. Gör jag inkallningar utan Tux så tycker jag att springer på lika bra, faktiskt. Jag tror själva springandet, att gasa på är lite självbelönande för honom. Jag tror inte det är någon större skillnad om jag står stilla eller om jag springer. Min tanke är försöka göra lite mer inkallningar när vi är ute promenader och det är vi ju ofta flera gånger per dag.

Sedan testade jag lite om det var olika engagemang om jag använder boll eller kampleksak. Lite svårt att utvärdera, tror dom är rätt likvärdiga. Han gillar att jaga bollen och är kanske lite mer engagerad om jag taggar honom med den, att han vet att han skall springa iväg liksom. Kommer helt enkelt använda bägge, när jag vill ha släpp bollen och för belöning hos mig kamp. Godis fungerar inte så bra för att tagga upp honom. Han har väldigt god aptit men det är inte taggande helt enkelt.

Det här tagga upp honom genom kroppspråk. Han greppar inte helt och hållet lekinviter, smygande, han förstår det inte riktigt men jag tror jag har kommit på ett sätt som jag kan utveckla det på. Han blir som sagt väldig engagerad när han skall bada så jag tänkte utnyttja detta försöka sammankoppla smygande, kanske halsbandshållande och dylikt med att få hoppa i vattnet. Kan kanske funka!?

Jag har även provat lite olika toner i rösten, från att ha varit nästan aggressivt taggande med kroppskontakt (knuffande och dylikt) till mer glatt. Det fungerar inte så bra med att vara aggressivt taggande med Pep, han går igång och blir liksom arg men sedan om jag kampar med honom eller skall få honom att göra något efter så blir han osäkrare än vanligt. Det blir inte bra helt enkelt. Däremot fungerar det bra med positiv/glad röst och då kan han bibehålla koncentration efter. Skall under en period vara försiktig med det mer ‘aggressivt taggande’, tror att jag trott att det är bättre än vad det är. Eftersom han oftare gör fel efter så sjunker ju belöningsfrekvensen och han känner sig osäkrare, får nog motsatt effekt mot vad jag har trott.

En annan sak som jag ‘bollat’ lite med är att använda Tux. Pep går inte igång på att se Tux springa, han blir dock taggad av Tuxs kampande men det är lite svårt att utnyttja för han biter Tux 🙂 . Men det jag har utnyttjat Tux lite är Tux engagemang, fast jag vet inte riktigt om det är det jag tränar. Idag körde jag lite framåtsändande mellan hinderstöd, inga bommar. Jag inte gjort det med Pep tidigare men ville göra något enkelt för honom så att det inte var uppgiften som bromade honom. Jag är lite kluven här visst får jag engagemang men vad tränar jag egentligen? Jag bygger värde för springande vilket jag vill delvis vill, tycker att det är positivt att han gillar att springa fort….men jag bygger ännu mer värde för att lattja med Tux och det vill jag inte. Som jag har skrivit tidigare så vill jag nog bli en lite mer central figur i hans liv 🙂 .

Ja, fortsättning lär följa… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.