För någon månad sedan hade ‘mitt’ distrikt möte där ett par representanter från varje klubb var inbjudna. Under mötet redovisade Dag Bruck en summering av de etiska reglerna. En sak som kom upp under föreläsningen var att om en domare höll privatlektion(er) för en person så får denne domare inte döma  detta ekipage under 6 månader. Om det var en kurs gick det däremot bra. Samma karens uppstod om en domare till exempel sprang med någons hund. Låt säga att Agne Agilityson som är domare springer i ett lag och Agne springer med en lagkamrats hund, då får inte Agne döma Fido under 6 månader. Det hela bygger på att om man har en privatlektion så har man en relation till ekipaget och då dömer man inte objektivt. Det var flera sådana här karenser som var riktigt knepiga, men tyvärr minns jag inte alla.

Ja, det blev förstås rätt stora protester kring detta men det verkade inte hjälpa.

5 svar

 1. Han sa ingenting om en domare som dömer sina tränings- och klubbkompisar? Eller sin egen instruktör? Eller förväntas domare inte ha sådana?

  Vad händer om nån bryter mot de etiska reglerna? Är det meningen att folk ska hålla på och anmäla varann ännu mer inom SBK?

 2. Om jag minns rätt så kan man anmäla om någon bryter mot de etiska reglerna, dock vet inte om det nämndes vart, men det kan leda till avstängning som typ vid doping.

  Som jag minns så är det okej att döma tränings- och klubbkompisar men det fanns en hel lista på relationer som inte var okej (minns inte helt).

  Syftet är väl att inte att vi skall anmäla varandra mer men konsekvenserna kan ju bli det. Framför allt eftersom man kan misstänka att många inte är medvetna om dom.

  Vi var väldigt eniga om att detta inte var bra och skulle fungera väldigt dåligt men fick inget gehör för det.

 3. Just ja, det har jag nog inte tänkt på i år, jag har sprungit med både Piraya och Lycka… Fast jag har faktiskt inte dömt smalltrean sen dess… Och ska inte döma dem heller resten av året…

  Fast ärligt talat tycker jag nog att det är “jobbigare” att döma min bästa vän och träningskompis än att döma nån som gick privatlektion för mig för några månader sen. Inte för att det spelar mig nån roll faktiskt, men jag tycker den relationen är starkare än en privatare.

 4. Åh nu bara halkade jag in här *:)
  Vad mycker regler det är hit och dit. Vet inte vad jag ska tycka. Men det blir ju bara svårare och svårare att hitta domare till tävlingar! Om man dessutom måste kolla EFTER anmäln.tiden har gått ut att det inte finns någon relation mellan ekipage och domare. Suck. Sunt förnuft och moral, vart tog det vägen?
  🙂 🙂

 5. Jag tycker det vore vettigare att ta tag i verkliga problem – som att domare ritar banor som den egna hunden springer på med en annan förare (fast domaren inte dömer). DET tycker jag är fusk.

  Med den “inavel” som finns inom agilityn kommer varenda domare som också är instruktör bryta mot ovanstående. Och vad händer? Anmälningar för att jävlas med folk kommer bli resultatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.