Detta kanske en del inte vill läsa men här står det om hjärtfelet DCM som även förekommer hos Kelpie. För övrigt är DCM sällan förvärvat utan ärftligt. Så här kan man läsa från en studie på New Foundlandshundar: “Fördelningen av fall inom familjer visar att sjukdomen har en stark ärftlig komponent och tyder dessutom på att DCM har en autosomal dominant arvsgång.”

Ett enkelt sätt att komma åt DCM är att vara försiktig med användandet av unga hanar. Tyvärr verkar aveln idag mer och mer gå mot att använda väldigt unga hanar och dessutom till flera kullar.

4 svar

  1. DCM tror man har en dominant polygen arvsgång, alltså att fler genpar är inblandade.Detta är vanligast även på människor när det gäller hjärt o kärlsjukdomar. Ibland kan det vara svårt att säga om DCM (även andra hjärtsjukdomar hos HUND)har en annan orsak, men man utgår ifrån att den är ärftlig. Att den är autosomalt dominant ? Var på ett föredrag i höstas om hjärtsjukdomar hos hund på Albano och det nämndes inte? Här är en länk till “Doggy Rapport” om hjärtsjukdom hos hund o katt. http://www.doggyrapport.se/doggyrapport/00/rapport0400.pdf
    Visserligen från 2000, men det var i stort samma som hjärtspecialisten på föredraget talade om.
    Att inte använda hanhundar i för låg ålder är naturligtvis en fördel, även i andra sammanhang. Men även om det är vanligast att hanhundar drabbas så förekommer det på tikar också. Och när ska man anse att en tillräcklig ålder har uppnåtts? DCM visar sig oftast tidigast, vid 4-5 års ålder,men 7-8 år är inte heller helt ovanligt. Att använda en tik i så hög ålder är att utsätta den för stora risker. Man kan möjligen tänka sig att ultraljuda hundar som är i “riskzonen”, men man kan inte veta om genen för hjärtsjukdomar finns. Tyvärr går det inte att DNA testa, ännu..Kanske i framtiden?! Vad ska man göra? Slå ut alla hundar med minsta släkskap från hund som drabbats? Känner vi till alla hundar som drabbats och vilka linjer? Flera hundar har använts i aveln i mer än en generation ,utan att man känt till sjukdomen förrän efteråt. Kommer det/har det ökat? Det vet vi inte i nuläge. Kelpien har drabbats av hjärtsjukdomar under flera år då och då, är det fler nu? Eller är vi mer uppmärksamma så att det verkar så? Det här är inget ställningstagande endast funderingar!

  2. Alltså, jag blir rätt trött på det här. Vad skall vi göra, vi kan inte utesluta alla linjer bla bla… Det är INGEN som har sagt eller antytt att någon hane eller tik skall uteslutas ur avel, vad jag har läst. För mig är sådana repliker lite strutspolitik, exakt samma sak som när man säger att DCM är förmodligen förvävat. Man skall lyfta fram frågan och diskutera den istället för att slå ifrån sig med näbbar och klor och börja traggga om hur svårt det är att vara uppfödare. Att folk diskuterar frågan är ingen anklagelse men ändå tycks uppfödare direkt hamna i någon försvarsställning. Trist och för mig okonstruktivt.

  3. Synd att du tog svaret så! Jag har varken slagit ifrån mig eller nämnt att det är svårt att vara uppfödare? Jag tog det som en diskusion och frågor man måste ställa sig! Kanske kan kallas “strutspolitik” att tro att för att vi inte använder unga hanar så blir vi av med DCM, eller minskar det drastiskt? Det är nu inte endast unga hanar i aveln som lämnat avkommor med DCM, så enkelt är det inte! Däremot finns det andra aspekter som klart talar FÖR att inte använda unga hanar eller många kullar efter en hane, helt klart.
    Det finns endast en SÄKER väg att gå (påstår JAG), att slopa alla individer som kan ha anlaget för DCM. Det vore förstås förödande för vår ras .EP är en annan allvarlig sjukdom som för att bli “fri” från skulle behöva samma drastiska metod.Och eftersom vi inte kan vara säkra på exakt vilka linjer som är drabbade (finns säkert ett stort mörkertal)så är det en omöjlighet. Att sedan hålla antalet nere så mycket det går däremot, det kan vi uppfödare göra! Det är i verkligheten inte svart eller vitt, utan gråskalan däremellan vi får jobba med!

  4. Nu är jag inte jättepåläst i detta ämne, men av det jag har läst så är det väl aldrig någon som påstått att man ska vänta med att ta valpar på tikar tills dom är 7-8 år? Det enda jag har läst är att man ska vänta med att använda hanar tills dom är 7-8 år och det är ju en avsevärd skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.