dogplay

Dog Play – Understanding Play Between Dogs and Between Dogs and People avPatricia McConnell. DVD på cirka 2 timmar.

Som vanligt hade jag nog inte läst så noga vad DVDn handlade om när jag köpte den, trodde den skulle handla om hur man får hundar att leka men det gjorde den inte. Den handlar i huvudsak om interaktionen mellan hundar. Det är även ett kortare avsnitt där hon behandlar lek mellan hund och människa. Jag måste erkänna att jag tyckte det var en intressant DVD 🙂 . Jag vet inte riktigt vem som skall köpa den eller se den men är man ‘nördig’ så varför inte.

Som så många andra DVDer om hundträning så är denna filmad från en föreläsning och så är den varvad med fotografier och filmklipp. Stundom är det riktigt roliga klipp, djur är bra knäppa när de leker och för den delen människor är inte mycket bättre.

Det som var lite av en ‘ja, så är det nog, det har hon alldeles rätt i upplevelse’ i DVDn var hon betonade vikten av paus. Hon menade att det viktigaste för en hund att lära sig i leken för att det skall fungera bra är att pausa. Jag har aldrig tänkt så mycket på det förrän hon sa det och visade exempel på det. Det stora flertalet hundar pausar naturligt men det finns en del som inte gör det och dessa hundar hamnar oftare i problem (bråk).

Paus är inte att hunden går och lägger sig utan kan vara ett kort break där hunden ökar avståndet temporärt. Ligger de till exempel och munhuggs så vänder de bort huvuden en kort stund för att sedan återuppta leken igen. Springer de runt så tar den ena hunden en lite större lov och så vidare, bara korta avståndsreglerande pauser. Jag tror att jag till och med har förväxlat detta med ett lite undvikande beteende. Att jag har trott att den ena hunden tycker att det är jobbigt och därmed tänkt att den undviker fast det enbart är en hälsosam del av leken.

Patricia betonade också att det här med paus är något som man även som människa skall tänka på. Alltså om man har en hund som är svår att få igång i lek så kan det vara värt att tänka på som förare att vara intensiv – backa undan – intensiv för att inte få ett undvikande beteende där hunden bara tycker att man är jobbig. Hon betonade även vikten av att lära barn att pausa om de leker med hundar. Hon hade varit med om flera tråkigheter med hundar där barnen hade lekt så som barn gör – mycket intensivt som gärna blir bara intensivare och intensivare.

Det blir att man bara skrapar på ytan men det var helt klart intressant!

4OZZY

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.