Ett argument som jag ofta har läst när det gäller att välja annan ras än Border Collie och samtidigt satsa på agilityn är att det är bara speciella och mycket bra individer som kan konkurrera. Som att de inte är representativa för sin ras. Jag kan tycka att det är lite orättvist 🙂 . För att kunna konkurrera så är det förstås en fördel att ha en bra individ oavsett ras och de växer sällan på träd.  Ibland kan jag nästan få känslan av att vissa inte ser alla mindre bra Border Collie men så fort det kommer en långsam ABC-hund så tar man det som ett tecken som bekräftar dennes tankar. Givetvis finns även det motvända, att vissa bara ser de dåliga BCna vilket är illa det också 🙂 .

Jag tänker också att många inte reflekterar över att de flesta eller kanske alla large-raser slåss ur underläge när man gör en jämförelse med BC, vilket fall i nuläget. Det jag menar är att de flesta, nästan alla 🙂 , som är rutinerade och målinriktade köper BC. Det leder förstås till att rasen får fler chanser som andra raser inte får. Nu vill jag inte säga att det är något fel i detta, absolut inte. Jag tänker mer att jämförelser mellan ABC-hundar och BC haltar redan från början så länge förutsättningarna inte är lika.

Ville liksom bara ha detta sagt 😀

Ett svar

  1. Håller med dig, många av de bästa förarna väljer bc efter som det finns många individer som har bra förutsättningar inom rasen. Å andra sidan finns det säkert flera raser som kan hävda sig och det är kul att det finns förare som visar framfötterna med kelpie, tollare, labbar med mera. Oavsett ras krävs det ju massor av träning för att nå toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.