Söndagsnöje – att läsa ARGs förslag till regelrevideringen? Det kanske finns roligare saker men alla borde faktiskt ögna igenom det.  Jag är inte riktigt införstådd i vilka möjligheter det finns att påverka i nuläget. På pappret så verkar de inte finnas några vilket är konstigt, om jag har förstått det hela så finns det ingen andra remissomgång. Demokrati är märklig ibland. 🙂

Tyvärr är det helt klart så att demokratin haltar en hel del när det gäller SBK. Förslaget från ARG är i sig inte dåligt och följer säkerligen de remisser de har fått. Problemet är bara att remisser är beroende av diskussionsunderlag och de tillhörande diskussionerna. Underlaget ‘mitt’ distrikt hade till regelrevideringen var de gamla reglerna och de punkter som intresserade klubbar hade skickat in. I Oxie BK hade samtliga medlemmar möjlighet att yttra sig per telefon eller per mail till mig som sedan sammanställde det till distriktet. Ett par andra klubbar hade möten, i övrigt vet jag faktiskt hur diskussionerna gick till. Troligen var det inga diskussioner för underlaget till Skånes distriktetsmöte var i huvudsak de punkter som Oxie BK hade skickat in samt några få till. Redan här väldigt bristfälligt.

Tiden för diskussion var ett par timmar där väldigt många punkter skulle diskuteras (vardagskväll och folk ville sluta i tid). Det innebar att flera punkter blev inte färdigdiskuterade, ja det var till och med så att vi knappt hann diskutera dom. Den remiss som distriktet valde att skicka in var mycket ‘luddigare’ formulerad på flera punkter där deltagarna var eniga. Vidare valde man att inte skicka in förslaget om 5 storlekar trots att jag är övertygad om att vi var eniga om att detta skulle skickas med. Just det här med storlekarna behandlades som sista punkt och folk ville bara därifrån. Alla kände att detta är en för stor fråga och underlaget är nästan obefintligt, med andra ord alldeles för svårt att komma till någon enighet.

Storleksindelningen är en STOR och SVÅR fråga och den bör diskuteras grundligt. Jag är tveksam till att det har skett (jag vet ju hur det gick till hos oss), är alla införstådda med hur detta kommer påverka medium? Har alla som tyckt att det inte är lämpligt att höja mediumgränsen skickat in en remiss om att de INTE vill ändra? Jag tror dessutom att vi riskerar att maxhöjden i small och large klass 3 kommer att permanentas hos många domare vilket gör att många hundar fortfarande kommer ha det svårt. Är vi nöjda med det? Jag har även sett på listan att relevanta frågor har ställts gällande förslaget kring löptikar. Vi skall trots allt leva med dessa regler i 7 år till från det de träder i kraft.

Jag tycker att det naturliga vore nu att ARGs förslag gick tillbaka till distrikten där en eller flera diskussionsomgångar kan hållas innan förslaget behandlas igen och skickas vidare (det är väl dessutom ett normalt förfaringssätt i en demokratisk organisation?). Vidare skulle jag vilja veta hur mycket substans det ligger i att FCI tänker ändra mediumgränsen. Egentligen är det rätt konstigt att det inte finns mer information kring detta från FCI. Det är verkligen en viktig fråga för många och om de tänker ändra storleksindelningen så borde verkligen gå ut i tid och informera om det. Man blir dessutom nyfiken på hur de i sådant fall har undersökt hur  agilityfolk runt om i världen vill ha storleksgränserna?

2 svar

  1. Självklart måste vi kämpa för att det ska bli en andra remissrunda. Vill man så hinner man. Ingen annanstans i samhället skulle ett remissförfarande gå till på detta sätt. Och så här har det inte heller gått till inom agilityn tidigare. Förra gången innehöll remissen ett förslag på förändringar.

  2. Håller helt med dig om att att ARGs förslag borde gå tillbaka till remissinstanserna. Det verkar helt orimligt att det inte skulle finnas tid till det när reglerna inte ska träda i kraft förrän om två år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.