Tänkte skriva en reseberättelse som mest innehåller bilder.

Efter första natten i Costa Ricas huvudstad, San José åkte vi iväg på vår första ‘exkursion’ mot Tortuguero National Park som ligger på den karibiska kusten av Costa Rica. Vi började med buss och fick se ananas- och bananplantage. Costa Rica är världens största exportör av ananas och den sjunde största exportören av bananer. Vi möte lastbil efter lastbil från DelMonte och Chiquita men efter ett bra tag nådde vi hamnen och båten som skulle ta oss till parken. Man kan bara ta sig till Tortuguero med båt (går att flyga oxå men sen måste man ta båt). Regnskogen består av naturliga och byggda kanaler (byggdes pga regnskogsskövling).

IMG_9144

IMG_9137Vi såg väl lite djurliv på vägen men de körde rätt fort så det var inte så mycket sightseeing. Ovan är vilket fall Roseate Spoonbill (Ajaia ajaja 😀 ).

Efter dryga två timmar i båt var vi framme vid vårt hotell, Evergreen Lodge. Alla fick stugor som låg mitt i regnskogen, stugorna stod på pålar då det var mycket blött inne i skogen. Det var helt extremt fuktigt, hängde man kläder ute i rummet över natten så var de blöta på morgonen. Hotellet hade trägård med swimming pool och lite sådant som man kunde vandra runt i men sen kom man ingen vart. Det var vatten eller tät regnskog som var väldigt lerig/sank.

IMG_7762

En frukost’turd’/korv kanske? 🙂 Smakade bättre än den såg ut.

IMG_7765

I trädgården kunde man hitta smått och gott att fotografera. Denna lurviga sak tyckte jag var rätt söt innan den hoppade iväg.

Första dagen i parken innebar sightseeing med guide i båt tidigt på morgonen. Därefter, på eftermiddagen fick vi gå en tur i regnskogen. Det var helt otroligt lerigt, stövlarna fastnade i leran och det var grymt svårt att gå, lera upp till öronen (ingen solsemester här inte). Sen åkte jag och Robert kajak vilket jag tyckte var rätt läskigt, kände liksom inte för att trilla i vattnet. Bilderna nedan kommer från de två guidade turerna samt ett par från trädgården. På morgonen var det grymt regnigt så bilderna blev lite halvtaskiga.

IMG_9162

Någon skarv, det blåa runt ögat var vilket fall för att dom hade snyggat till sig inför parningssäsongen.

IMG_9163Leguan som ligger och funderar på vad denne skall hitta på under dagen.

IMG_9190

En apa! 😀 Okej, kan försöka vara lite mer specifik, tror det är en Mantled Howler Monkey. De var nog vanligast av de 3 olika aparterna som Costa Rica har. De var grymt högljudda och man vaknade ofta av deras brölande på nätterna.

IMG_9200

En Keel-billed Toucan på lååångt håll.

IMG_9225

Detta är en Emerald Basilisk, tror att den precis som Jesus Christ Lizard kan springa på vatten. Denna låg dock bara och solade.

IMG_7771

Denna söta groda heter Blue Jeans Dart Frog, skitsött namn. De var pyttepytte små, typ 1,5-2,5 cm, inte mer.

IMG_7783

När vi var ute och gick i skogen hittade guiden denna sovande lövgroda. Mycket svårare än man tror att se, de är inte heller så stora och smälter så bra in i miljön. Dessutom sitter de ofta på undersidan av bladen vilket gör det ännu svårare att hitta dom dagtid.

IMG_7786

Guiden väckte den när han skulle berätta om dom 😯 . Arten heter Gaudy Leaf Frog och är väl den mest kända symbolen för Costa Rica, kanske.

IMG_7788

Men det var ju fel tidpunkt på dygnet så den blev liksom trött igen och somnade så sakteliga. Så sööööt!

IMG_9237Ytterligare en Howler, fast detta är i trädgården.

IMG_9259

Detta var den andra av tre sorters toucaner som vi såg, den heter Chestnut-mandibled Toucan.

IMG_9274Pippin är inte en toucan utan Collared Aracari.

IMG_9295Som avslutning får det bli en kass bild på två papegojor, är osäker på sort men en på hotellet trodde det var Red-lored Parrot. Fast det stämmer inte riktigt när det gäller färgsättning, goja är det hursom helst.

8 svar

  1. Hej Mette!

    Verkligen urläckra bilder, tycker du lyckats toppen trots omständigheterna, härligt mättade färger och grodfotona är superfina, verkligen i fokus!

    Häls/ Sussi (fotosidan)

  2. Åh vad kul att få läsa/se bilder, verkar ha varit en fantastisk resa! Massa coola djur, och den sömniga grodan är verkligen såååååå söt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.