Igår byggde jag upp agilitybanan från förra helgen, ville ju gärna ta tiden på en sekvens och så ville jag checka upp varför Tux inte svängde hinder 4 till 5.  Hela banan finns här.

Ag3_tid

När jag banvandrade så bestämde jag mig för att den blå linjen borde vara den snabbaste vägen men oxå lite svårare. När vi kom dit hade jag redan ‘förlorat’ klassen på grund av missen mellan 4 och 5 så det var ett lätt val att ta den svårare vägen för att känna på den. Det blev sådär, kanske jag var seg att korsa linjen bakom Tux eller något annat men han kom inte runt 16 så kvickt. Jag tycker generellt att det kan vara svårt att få riktigt bra bakombyten med driv in och driv ur själva situationen, jag tror inte jag är ensammen om det. Faktiskt tror jag att svårigheterna med bakombyten ligger bakom EN del av populariteten hos blindbyten och det är fullt förståeligt. Vilketfall som helst så tog jag tiden, tre gånger åt varje håll och den blå vägen var snabbare varje gång. Som allra minst var det 0,35 s och som mest 0,5 s. När jag svängde röd linje fick jag en väldigt bra sväng runt 16, egentligen med mer driv än när jag valde blå linje. Blå linje är så beroende av hur duktig och snabb jag är att korsa linjen och springa iväg mot nästa hinder. Jag tog tiden från 2+2 på A-hindret till vippen..

Vägval är intressant, i Greg-systemet finns det ju ett uttalat sätt att komma fram till vilken väg man skall ta, ja det finns ju nästan en hel DVD om detta. Funderade om något annat system har något liknande?

På VM blev det grymt tydligt hur viktigt ett vägval kan vara, det var på den individuella agilitybanan för large där det fanns det en ‘make it or brake it‘ situation. Det var vägen över 10. De snabbaste hundarna tog den blå vägen. Tror att vägvalet här kostade Finland 1  medalj.

VM_Ag3

Sen om något helt annat. Jag är väldigt mycket för konsument makt, nu äter jag inte bananer men jag vet att många andra gör. Se åtminstone trailern!

4 svar

  1. Det blir ibland en aha-upplevelse när man tar tid på olika vägval. Bra att ta tid för ibland känns den väg som eg är längst som den snabbaste och tvärtom. Tur man har verktyg för att göra valet lite enklare oc effktivare än att bara “gå på känsla”.

  2. Jag tycker beslutsfattande är otroligt intressant! Det är helt klart en av de största aha-upplevelserna jag fått inom agilityn. Det är så logiskt på något sätt, det är nästan som att lösa en ekvation. 😉

  3. Skulle vara kul att göra samma mätning på small och mediumhundar för man har ju känslan av att det är annorlunda där. Samtidigt, finns det gott om exempel att det faktiskt inte är det…

  4. Jag äter tyvärr bananer ibland. Men du har fått mig ett steg närmre att låta bli. Tyvärr är det ju så mycket man ska ge fan i, det är svårt, tycker jag, att äta etiskt.

    Jo har något slags talesätt om att ett indianbarn dör varje gång man äter en banan… Den smakar mindre gott då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.