Inget, någon viss handlers eller kanske allas? Jag har funderat rätt mycket på det här med handlingssystem sedan frågan egentligen kom på tapeten, när det nu var (?). Det har väl delvis lite med min egen osäkerhet och rädsla för att inte hänga med i svängarna  . Jag har nu kommit till att riktigt ogilla dessa diskussioner, framför allt ogillar jag när folk måste dissa andras sätt/system än sitt eget. Jag gillar högt i tak och det innebär att det kan och får finnas olika sätt att handla på.  Givetvis skall man få tala väl och ‘promota’ sitt eget sätt att handla hund och har man ett bra system och vet vad man gör så lär det ju vara lätt att få fram dessa argument (vilket också innebär att man faktiskt inte behöver dissa andra 🙂 ).

Av någon anledning så har vilket fall jag haft väldigt lätt att tänka i termer om just, vilket är det bästa systemet. Det i sig leder förstås just till de diskussioner som jag ogillar, tyvärr. Kanske jag inte heller är ensammen om att tänka så? Men ju mer jag har tänkt och analyserat olika system och tittar på olika sätt att handla hundar så känner jag att jag tror att själva handlingssystemet är på sitt sätt underordnat andra saker. Visst är  det intimt sammanlänkat med det jag tänker på men jag tror (vilket fall just nu) att valet av själva system är just underordnat.

I våras noterade jag att en förare som har ett väldigt ‘traditionellt’ handlingssystem (åldersstiget, gammaldags, defensivt skulle nog en del säga) hävdade sig väldigt bra i eliten (vilket fall den svensk-danska). Föraren gör bara bakombyten….Jag tyckte detta var rätt fascinerande för skall man tro vissa så skulle detta vara i princip omöjligt. Egentligen är det ju ingen nyhet eller så för Marcus Topps som vann VM tycks också vara en stor anhängare av bakombyten.

Jag tycker också att tittar man på resultatlistorna så kan man tydligt se att flera olika system hävdar sig. Visst är det kanske några som är dominerande men de är också dominerande i antal ‘anhängare’ så det är rätt naturligt. Inte så att jag vet vilka system alla kör men lite sådär på en höft med lite antaganden här och där 🙂 .

Så utifrån detta tycker jag att det vore helt omöjligt att svara på vilket system som är bäst, generellt sett alltså. Och kanske det är så att inget system är bäst utan den avgörande faktorn är hur väl man genomför det. Att man är ihärdig, noggrann, att man jobbar igenom varje detalj och faktiskt håller sig till ett system för att vara koncekvent. Det låter ju rätt självklart när man skriver det men ändå känns det som om just detta sällan kommer upp. Jag kanske har fel men ibland får jag känslan av att för många är det viktiga VILKET system du väljer och inte vad du gör av det system du använder. Borde kanske vara tvärtom.

Ja, flummiga semesterfunderingar 🙂 .

8 svar

 1. För mig handlar det inte om vad som är bäst utan vad jag förstår.

  Och man kan göra hur som helst, bara man är konsekvent, tror jag absolut.

 2. Intressanta tankar! Det viktigaste tror jag är att man känner för det man man gör, att det känns naturligt att göra. Det skiljer ju säkert från person till person, alltså lär ju flera olika sett vara BÄST! Fast kanske för olika personer.
  Själv har jag inte hittat något helt system än, gillar inte bakombyten speciellt (även om jag testat på slutet) och förstår inte Jakko-turns överhuvudtaget. Gillar egentligen Gregs rätt bra, men känner mig så passiv i det, kanske utför jag det bara fel…..
  Hur som, kör så det ryker framöver! Lycka till!

 3. Tänkvärt inlägg! Jag tror definitivt det handlar om hur bra grundtränad hunden är. Hundar har ju en förmåga att lära sig väldigt lätt så ett konsekvent och väl genomtränat system måste ju nå framgångar oavsett! Ser så många förare som hela tiden vill ha “det senaste” med följden att hunden ständigt får nya direktiv att förhålla sig till. Kan inte tänka mig annat än att det hämmar hundens potential….

 4. Första gången jag hörde ordet handlingssystem var 2005, efter Gregs första besök (som jag bara läste om i Agilitybladet).

  Jag tror också att det viktiga är att man verkligen tror på det man väljer och satsar fullt ut på det, genom att grundträna hunden ordentligt och försöka vara så konsekvent i sin handling som möjligt.

  På tal om att grundträna. Jag köpte den där dvd:n som du rekommenderade för nån månad sen. Den är (som du skrev) asbra och innehåller många roliga, lätta, begripliga och användbara övningar utan hinder.

 5. Mycket intressant och du formulerar dig helt underbart. Med min nya hund valde jag ett handlingssystem och testade det och insåg att han svarade fint på det, men min andra hund blir helt förvirrad av det. Varför då? Jo för att han är tränad med helt andra signaler och tecken. För mig är det helt ointressant vilket/vems handlingssystem jag har immiterat eller har. Det viktigaste för mig är att min hund förstår vad jag gör oavsett om jag vrider om för att signalera t ex framförbyte eller om jag skriker bu. Bara min hund förstår det och därmed får sina frågor besvarade under loppet så är jag nöjd. Men sen om det kommer en ny trend och jag redan har ett vinnande koncept för oss så finns det ingen anledning att byta det. Eller vad är viktigast: att hålla sig uppdaterad eller att ha en hund som förstår? Sen är det klart att det kan dyka upp saker som göra att jag kan få snabbare svängar osv och om det nya tecknet/filosofin gör min hund bättre och mer glad är jag inte sen att prova det. Nu har jag alltid detta citat i åtanke:
  “The main reason people fail to achieve their goals is they give up what they want most of all for what they want right now” Från Susan Salos hoppteknik-film. Har man det här i åtanke och ser en tävling så inser man att grundträningen är viktigast. Att dom som är på vm producerar dvd efter dvd med alla deras tankar och metoder är kanske inte längre så konstigt. Deras system är kanske inte lika farscinerande som deras enorma grundträning. Hundarna vet exakt vad de ska göra och de gör det snabbt! Det tror jag är ett vinnande koncept oavsett vad föraren gör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.