Sverige Finland
Small 72 131
Medium 63 127
Large 74 137
Lag Small 13 35
Lag Medium 12 30
Lag Large 20 38

14 svar

 1. Tack. Bra. Jag gillar konkreta siffror.
  Märkligt att finnarna lyckas hitta arrangörer till sitt mästerskap, när vi i Sverige tycks ha sådana problem med det.

 2. En undran hur ser det finska kvalsystemet ut? Någon som vet?
  Det med att hitta arrangörer kanske beror på att dom inte har agility och lydnad ihop, eller har dom det? Bara lite trötta funderingar sent en söndag kväll när man borde sova…

 3. Det är sant, finnarna tycks ha varit smarta nog att skilja på lydnaden och agilityn. Jan Egil har skrivit lite mer om finska SM, http://agilitymalle.no/ . De har bland annat en officiell tävling på fredagen :)…istället som vi som skall gå och dra en hel jäkla dag med vet.besiktning och lottning. Boooooring…slöseri med tid.

 4. Vad jag förstår måste man, om man vill ha ett separat agility-SM, få sitt distrikt att skriva en motion till kongressen. Och sen bearbeta distriktets delegater så att de talar sig varma för motionen under kongressen.
  Vi är iallafall några i Stockholmsdistriktet som ska försöka. Men ju fler distrikt som gör samma sak, desto större chans att få gensvar blir det.
  Motionerna ska vara inne flera månader i förväg. Nästa kongress äger rum i maj 2010.

 5. Okej, intressant! Vi skall ha möte om regelrevideringen med distriktet, skall nog lyfta frågan om det råkar finnas någon tid över. Se om det är fler som vill skilja lydnads- och agilitySM.

 6. Finske kvalsystemet er enkelt : 7 nollor sedan sist SM, hvorav man må ha en dobbel-nolla. Minst 2 nollor må være hopp eller agility.. tror jeg. Samme system gjelder til landslagsuttagningen. Og der kan ingen søke dispens, samme datum og regler gjelder for alle… enkelt og rettvist.

 7. Undrar vad det beror det på att finnarna har så många fler ekipage? Fler tävlande? högre reftider? fler tävlingar? Jag menar 7 nollor varav en dubbelnolla är väl jämförbar svårighetsgrad som vi har för att kvala… Intressant iaf.

 8. En ting til, i lag er det inget kval. Varje klubb får anmäla ett stk lag, ett klubblag. I tillegg kommer raslagen. SM er eneste lagtävlingen på hele året.

 9. Hej!
  Ja jag håller helt med dig i bedömninging angående det som skedde med Mig och Tequila. Känns fel att jag som tävlande ska vara den som rättar till, även omjag och domaren hade en lång och bra diskussion, han tyckte oxå det kändes helt tokigt. Håller nog egentligen med dig om att dommaren dömmer och det han/hon dömt är det som gäller. Även om det nu så här efter känns skönast för mitt samvete att veta att min rygg är fri. Men jag tänker att detta måste ju ske relativt ofta ändå. Kanske inte med en rivning alltid men med kontaktfel och slalom urgångar. Vet ju tom de som missat ett helt hinder i banan men ändå fortsatt och inte fått fel. Det är inte alltid lätt att veta hur det ska vara men som sagt Domaren dömmer är nog en bra regel. VH Rebecka

 10. Från säker källa. Så här går SM, det finska alltså, tydligen till:

  Direktkvalad: regerande mästare
  Direktkvalad: distriktsmästarna (0-0,99fel)
  (I Finland är distriktsmästerskapen officiella tävlingar och avgörs alltid på en agility- och en hoppbana)
  7 st. felfria resultat
  – varav 2 st. får vara från hoppklass
  – 1 resultat måste vara dubbelnolla
  De felfria resultaten måste vara dömda av minst tre olika domare
  vid anmälan/ansökan ska kopia på tävlingsboken styrka resultaten (alla felfria resultat skrivs in i tävlingsboken).
  Löptikar är tillåtna (de startar sist).
  SM avgörs på först en hoppbana (där det i fjol var ungefär 140 startande eller fler per storleksklass). De 50 bästa i varje storleksklass går vidare till final som avgörs på en agilitybana. Alla felfria går vidare oberoende av placering, det vill säga är det fler än 50 som är felfria så går fler än 50 till final.
  Resultaten från båda banorna läggs ihop.

 11. Verkligen intressant det där med DM, vi diskuterade det så sent som i kväll efter regelrevideringsmötet, hur vi skulle kunna höja statusen på DM som nyss gått av stapeln! Snacka om motivationshöjande om DM segraren är direkt kvalad till SM.
  Någon som vet om det bara blir en DM-vinnare / distrikt eller är det en i varje storleksklass???

 12. Måste säga att jag i min enfald trott att ni i sverige legat före oss i finland vad gäller allt kring agility (lillabrorskomplexet som ger sig till känna antar jag). Men jag inser att jag har fel… Årets FM som anordnades i torneå hölls tex på den centralt belägna idrottsplanen http://www.agi-sm2009.net/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.