Control Unleashed av Leslie McDevitt

Nu har jag sett den första av min laddning av filmer (beställde en hel bunke från Clean Run för ett tag sedan). Jag började med Control Unleashed DVDn. Control Unleashed är både en bok och en DVD-box om 4 DVDer. Jag har inte boken och jag har inte heller läst den. Det är helt klart att rekommendera att börja med boken, inte så att DVDn är svår att förstå utan att ha läst boken. Jag tror bara att boken är fylligare och ger mycket mer än DVDn, så man kanske inte behöver DVDn när man läst boken. 🙂

DVD-boxen är ett seminarium/kurs som är filmad, att se på klippen är med andra ord som att gå som åhörare på en kurs. Det första som faktiskt slog mig när jag såg filmen är hur otroligt osexigt 🙂 det är, alltså träningen är grymt trist att titta på. Trots att jag är nörd av värsta sorten så kan jag säga att detta är ett sömnpiller. 😀  Det värsta är att man skall jämföra Controll Unleashed-metoden med de metoder som Cesar Milan, Hundcoachen med flera använder sig av. Det är bara att konstatera att det är ENORMT svårt att få denna typ av träning att göra sig i TV, det är långsamt och helt oflashigt om man jämför med ‘ryck hunden i koppel så slår runt metoderna’.

Själva DVDn behandlar egentligen inget av det titeln säger, dvs kontroll okopplad. Jag vet inte hur fokus ligger i boken men om jag har uppfattat det hela rätt så är det hela ett program som adresserar flera olika problem som både händer när hunden är kopplad och okopplad. Det kan vara allt från utfall mot hundar/folk till att typ stänga av när man kommer på tävling (typ få rampfeber).

Jag kan se hur programmet fungerar och jag tror att metoden är riktigt bra för den ambitiöse hundägaren,. Det är väl just det som är haken tror jag, folk gillar det som är sexigt och dom gillar snabba lösningar om man generaliserar. Men som sagt, jag tror att metoden är väldigt användbar för många hundar.

Som jag skrev ovan så tror jag att man skall börja med boken, DVDn var ganska seg att se på. De kunde gott och väl ha kostat på sig att klippa ned den och visat fler avancerade exempel. Nu är det 3,5 DVDer med grundläggande träning fast med olika hundar (dock väldigt lik träning) och så på slutet kommer det en hund som gör lite mer avancerad träning.

Jag vill inte skriva så mycket om metoden förrän jag har läst boken då jag känner att man troligen har missat en del genom att enbart se DVDerna. Men av någon anledning så tänker jag lite på Susan Garretts Crate Games, kanske för att i Control Unleashed så använder man sig av en matta/korg som en del i arbetet.

Leslie sa flera saker som jag har skrivit upp i en bok där jag brukar samla ‘bra att ha tankar’. Tänker inte skriva upp alla här men ett par saker kan jag väl bjuda på:

♥ Den känsla (glädje, ilska, depp, ja you name it) du har när du försöker lära din hund något kommer att kopplas till det ‘momentet’ eller till det du lär hunden.

♥ Om man har en hund som är skygg för/reagerar på folk så är det kanske inte alltid den bästa idéen att gå fram till folk och be dom ge hunden godis (counter conditioning). Hon menade på att det alldeles för ofta blir lite så här:

Hunden gör något oönskat när den ser en människa, vi tvingar fram den mot det som den ogillar/är rädd för. Den börjar stressa (vilket ofta blir värre när den kan förutse att den måste gå fram till det äckliga), stressen gör att den fler oönskade saker som att hoppa på folk, nypa efter godiset osv. Detta i sin tur leder till att förare försöker kontrollera det beteendet och så har vi en negativ spiral..Leslie vill hellre lära hunden att den skall tänka att där är en läskig person, so what, jag behöver inte gå dit…

Det senare är nog en väldigt god summering av programmet. 🙂

Ja, vad skall man säga. Jag både gillar programmet/metoden men DVDn är lite seg, helt klart. Tre loppor..

Ett svar

  1. Herligt at du har skrevet om denne DVD. Jeg har selv tænkt på at købe både DVD og bog med henblik på træning af Angel.
    Så er det meget rart at høre andres mening om den inden og rart at vide at man helst skal købe bogen og ikke kun DVD’en.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.