Jag har lagt till en ny kategori till bloggen som heter miljömupp. Det kommer handla om mitt miljömuppande. När jag pluggade var jag väldigt intresserad av miljöfrågor men sedan fick det sig en rejäl svacka för jag kunde inte få jobb inom detta. Nu börjar jag tycka att det blir intressantare och intressantare, mycket för att det börjar hända en hel del. Jag gillar att skriva ned saker som jag tycker är intressanta och vill någon annan läsa och ha synpunkter så är det bara skoj. Det är inte så att jag försöker sprida något budskap, utan tänker bara lite offentligt.

Lyssnade på vetandets värld och fick med lite saker om utsläppsrätter.

Det köps och säljs utsläppsrättigheter för 3 miljarder idag. Det är framförallt företag som handlar med utsläppsrätter, det är ett försäljningsargument idag. Den vanligaste typen av utsläppsrätt är att man planterar träd i annat land, typiskt ett utvecklingsland. Att det framförallt är i u-länder är för att det är billigt att plantera där.

När det gäller utsläppsrätter finns det en hel del tveksamheter. Det börjar ju någonstans där, att vi i i-länderna skall kunna fortsätta vår lyxkonsumtion och så dövar vi vårt dåliga samvete med att odla någon annanstans. Vi kanske skulle ta tag i själva problemet och se till att det blir mindre utsläpp av själva konsumtionen. Vidare kan man argumentera är att u-länder framför allt inte behöver våra träd utan vår KUNSKAP för att ta ett hopp i utvecklingen. Det vill säga att undvika samma miljömissar som vi har gjort.

En annan sak är att det är väldigt märkligt att plantera massor av träd när vi skövlar skog på massor av håll i världen. Det vore en större miljövinst, utsläppsvinst mm att bibehålla det vi har, givetvis måste det nyplanteras men som sagt det är otroligt märkligt.

Sen kan man ju även fundera på vad vi skall ha marken till, jorden är ändlig och vi har en växande befolkning. Vi kan inte kompensera utsläpp med att odla skog i de oändliga eftersom vi måste ha mat och mat kräver stora markarealer.

Förutom det här med att det skövlas massor av skog på ett håll och så planteras det ny på ett annat håll vilket jag anser är grymt irriterande så är det näst mest irriterande att själva beräkningen om hur mkt CO2 som tas upp av trädet ofta innehåller en hel del fuffens. 🙂

För att veta hur mkt CO2 ett träd tar upp så måste man liksom veta hur länge det lever, många av de organisationer som säljer utsläppsrätter räknar på ett helt trädliv. Verkligheten har dock visat sig helt annorlunda. I slutändan blir det inget annat än lurendrejeri, någon tror att den gör bra och betalar pengar och andra skor sig.

När de granskade vägen från hamburgerkedjan MAX till bonden i Uganda som skulle plantera trädet så var det ett väldigt stort bortfall av pengar. Just detta tror jag dock kommer korrigeras ju mer utsläpprätterna sätts under lupp, det har ju varit så även med till exempel bistånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.