Jag har under de senaste dagarna funderat en himla massa på det där med ändringarna på storlekshöjderna.  Jag skall försöka kalla till ett möte för klubbens agilityaktiva och detta kommer vara den svåraste frågan. Rent spontant tycker jag att mediumgränsen är konstig, givetvis förstår jag de som är oroliga för den ökade konkurrensen med en höjd gräns. Men jag anser att sådant måste man sätta åt sidan när det är en fråga om hundars väl och ve.

Efter en hel del funderande har jag ändå kommit fram till en sak, hur vi än gör så skjuter vi bara på det riktiga problemet – max höjden i large. Även om vi flyttar mediumgränsen ett par centimetrar så är 65 cm högt för alla hundar under typ 55 cm (och det är en STOR andel). Jag menar inte att alla hundar under 55 cm har problem med 65 cm, utan bara att det är högt i förhållande till hunden.

Inte heller att lägga till en storleksklass till mellan medium och large, typ från 43-50 cm löser problemet, anser jag. Likadant med Mijas förslag på listan där hon föreslog medium upp till 50 cm och är large fri, dvs att de som vill satsa på internationellt skall då kunna välja om de skall hoppa på largehöjd eller mediumhöjd om de har en hund under 50 cm.

Jag tycker att båda förslagen är att skjuta problemet bara till en annan höjd, dvs de som är över 50 cm och de kommer då typ permanent få hoppa väldigt nära maxhöjden för det är ju där de som satsar på landslaget är och de vill ju hoppa på den höjden.

Det är rätt uppenbart att 65 cm är högt för många hundar och här i södra Sverige har 65 cm  blivit allt vanligare på tävlingar och det utan någon hänsyn till underlaget. Ett gott exempel var Kristianstad där banan hade flera svackor och det på flera håll såg det ut som hundarna fick hoppa säkerligen 70 cm pga att det var en svacka innan.

Om man bestämmer sig för att 65 cm är det stora problemet och den enda orsaken till att vi har kvar den gränsen är för att FCI har den höjden, så har jag ett förslag som jag tror skulle underlätta lite vilket fall och som är grymt enkelt att genomföra.

Det är att man helt enkelt tvingar domarna att utnyttja alla hopphöjder i large (även i de andra storleksklasserna förstås) och reglerar antalet hinder som får vara på maxhöjd. Jag tror att det finns många vinster att ha olika hopphöjder generellt, hundarna måste titta på vad de hoppar och inte bara anta att det ena hindret är det andra likt är ett exempel. Domarna kan börja lära sig hur man utmanar och ställer frågor till hundarna genom att leka med de olika höjderna. Framförallt minskar vi antalet ‘ansträngande’ språng för hundarna. Inom ridsporten så finns det ett talesätt som det faktiskt ligger en hel del sanning i: ‘Det är inte antalet språng som sliter på hästens hälsa utan antalet dåliga språng.’

Om man tex delar in tävlingar i följande ‘klasser’:

Lokal – endagstävling

Regional – tvådagarstävling

Nationell – två eller flera dagar

Internationell – internationella klasser

Spånar lite hejdlöst, men då skulle man kunna säga att på en lokaltävling får bara tex 2 hinder ha maxhöjd och hela spannet mellan 45-60 cm skall utnyttjas.

Regional – max 3 hinder på maxhöjd

Nationell – max halva banan

Internationell – internationella regler

Ja, eller nått i den stilen..

Inom ridsporten har man haft den här indelningen på tävlingar sedan länge och det är faktiskt bra. Man kan tävla i samma klass men kraven är lite, lite högre beroende vilken typ av tävling det är. Som tävlande blir det oxå lättare att välja bort tävlingar som man vet inte passar ens hund, vet man att hunden har svårt med maxhöjden så behöver man inte tävla internationella tävlingar.

Ja, lite funderingar från mig…

7 svar

 1. Tycker det var ett alldeles utmärkt förslag, sen kanske mediumgränsen ska upp på 45 i alla fall… Själv förstår jag inte konkurrensproblemet, jag kollar alltid min smallhund mot övriga storleksklasser för att se hur vi ligger till. Vill man vinna så vill man ju springa snabbast, även i konkurrens mot BC även om min är BT-blandning! *hihi*

 2. När det gäller konkurrensbiten i medium så tycker jag att det inte är lite synd att man inte har försökt att utvärdera vad som skulle hända om vi höjde gränsen. Det hade ju inte varit så svårt egentligen, ett antal inoff. tävlingar spridda helst över hela världen.

  Tittar man i England så börjar det bli gott om medium BCs och de var grymt snabba, viktigast av allt var att man faktiskt fick känslan av att det var BC man var tvungen att ha. Samtidigt skall det sägas att small och medium i England inte alls har någon kvalitet vilket förstås gör att man undrar om utgången hade blivit densamma i Sverige?

 3. Det finns en domare som brukar variera hopphöjden över hela banan. Arrangörerna suckar för det är jobbigt att höja och sänka…

  Intressant förslag iaf!

  (jag använder sällan maxhöjd, har nog aldrig gjort det i large…)

 4. Interessante tanker.. det er ingen tvekan att hopphøyden i large kan være for høy og ikke minst må mange largehunder hoppe høyere i forhold til sin egen høyd, enn hva tilfellet er i small og medium.
  Og må man alltid hoppe på 65?
  Tror ikke det er fel å ta mer hensyn til våre hunder.. kanske 60 burde være max..

 5. Nåja, räknar man procentuellt mellan mankhöjd och maxhöjd finns det en hel del smallhundar som hoppar i stort sett lika högt som små largehundar. Jag vet en som är cirka 15 cm lägre än maxhöjden. Hur det nu ska gå…

  Jag tycker att det hade varit intressant att få höra hur tongångarna går i FCI. Tydligen verkar ju agilitykommittén inte vara helt emot en förändring längre, efter vad nån som skrev på listan hade hört.

 6. Intressant att läsa om hästvärldens lösningar! Stämmer med en annan idé jag haft om att sänka maxhöjden i large rejält nationellt men sedan se till att det ordnas fler internationella tävlingar. Men det kruxiga med detta är att det senare inte går att skriva in i reglerna direkt och det är svårt när saker hör till olika ben liksom.

  Jag får liksom stopp när jag tänker där. :-p

 7. Internationella klasser har vi ju redan. När det gäller lokal, regional och nationell tävling tror jag att man söker om det samtidigt som man söker om sin tävling i hästsporten. Dessutom tror jag att det sker en koll om att det blir en god fördelning av olika typer av tävlingar i varje distrikt i förhållande till aktiva.

  Minns inte riktigt hur det är men tror att reglerna faktiskt säger att på en lokal tävling skall antalet maxade hinder vara färre än tex nationelltävling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.