Vet hur länge det har legat där men nu har vilket fall SKK informerat om att Nationella Dopingkommissionen anser att BoT är doping.

Det skrevs på agilitylistan att BoT klassas som doping i hästvärlden, jag har försökt att hitta något som verifierar det och det kan jag inte. Går man in på travsportförbundets sida så kan man inte hitta BoT listat någonstans, däremot finns de flesta preparat som man hittar i vanliga hästaffärer.

Jag har skrivit det tidigare, jag anser att dopingreglementet för hund i flera fall motverkar sitt syfte, vill minnas att jag bloggade om detta redan för ett par år sedan. Karenstiderna för många preparat är onödigt långa,  visst man kan inte jämföra hund och häst men i flera fall så är karenstiden för hund så pass mycket längre än för häst att man faktiskt höjer på ögonbrynen. Jag vill minnas att jag hittade rätt många preparat där det skiljde 10 dagar mellan häst och hund. Om hunden är skadad så kanske 10 dagars extra frånvaro från tävlinga är bra men det kan ju i andra fall leda till folk avstår från behandling, åker på tävling och för smitta vidare (tex noskvalter, kennelhosta)  Detta med BoT är ju rätt löjligt i mina ögon, visst marknadsföringen är väldigt aggressiv och den spelar mycket på vårt dåliga samvete och våra rädslor om att få skadade hundar men ett dopingreglemente borde stå övere sådant.

Vidare är förfaringssättet vid dopingtester helt förkastligt, det gäller hela testet. Det är banne mig inte lätt för en arrangör att genomföra ett dopingtest utifrån de reglerna, dessutom är jag tveksam till att de skulle hålla om man faktiskt drog saken vidare just på grund av reglerna om hur det skall gå till när man dopingtestar är så luddiga. Det är väl tur för SKK att de är envåldshärskare inom hunderiet. Personligen skulle jag gärna se fler tester men mindre omfattande. Jag skiter i om folk har gett sin hund en chokladmuffins eller om den kanske har blivit behandlad för noskvalster, däremot vore det bra om folk vet man inte kan chansa att tävla efter att ha gett smärtstillande… Inom hästsporten har man fler tester som är riktade mot speciella preparat/områden.

🙄

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.