Jag undrar om det finns någon statistik på hur många aktiva ekipage det är i klass 3, någon som vet?

Den lista jag kom är Årets Agilityhund men den listar bara de hundar som har ett nollat lopp inom topp 10. I brist på annat räknade jag vilket fall ut hur många med dagens kvallistor som har kvalat till SM 2009. Hur många skulle ni gissa på 🙂 ? Jag kan säga att jag hade gissat på betydligt högre, speciellt när jag läste detta från Yvonne Fång:

Varför minska morötterna för klass III-förarna, frågar Linda. Tanken är inte att dra in några morötter, men ska det verkligen vara en rättighet för alla klass III-ekipage att tävla på SM?. Vill vi inte det faktiskt ska vara Sveriges bästa hundar på SM?

Antalet hundar är lite skevt i tabellen för det är helt fler i praktiken då långt ifrån alla hundar har nollat och placerat sig bland topp 10 (kravet för att hamna på Årets Agilityhundlista). Kvalperioden är inte heller slut men jag tror att siffrorna nedan kan vara en liten fingervisning vilket fall. För mig är det klart och tydligt att SM är inte för alla, rätt långt ifrån, och så skall det vara. Frågan är väl om det är rätt och riktigt att det skall bli för ännu färre, jag tveksam.

Large Medium Small
Kvalade fr. SBK 64 60 67
Årets Agilityhund 259 203 225
% kvalade
25 30 30