Jag undrar om det finns någon statistik på hur många aktiva ekipage det är i klass 3, någon som vet?

Den lista jag kom är Årets Agilityhund men den listar bara de hundar som har ett nollat lopp inom topp 10. I brist på annat räknade jag vilket fall ut hur många med dagens kvallistor som har kvalat till SM 2009. Hur många skulle ni gissa på 🙂 ? Jag kan säga att jag hade gissat på betydligt högre, speciellt när jag läste detta från Yvonne Fång:

Varför minska morötterna för klass III-förarna, frågar Linda. Tanken är inte att dra in några morötter, men ska det verkligen vara en rättighet för alla klass III-ekipage att tävla på SM?. Vill vi inte det faktiskt ska vara Sveriges bästa hundar på SM?

Antalet hundar är lite skevt i tabellen för det är helt fler i praktiken då långt ifrån alla hundar har nollat och placerat sig bland topp 10 (kravet för att hamna på Årets Agilityhundlista). Kvalperioden är inte heller slut men jag tror att siffrorna nedan kan vara en liten fingervisning vilket fall. För mig är det klart och tydligt att SM är inte för alla, rätt långt ifrån, och så skall det vara. Frågan är väl om det är rätt och riktigt att det skall bli för ännu färre, jag tveksam.

Large Medium Small
Kvalade fr. SBK 64 60 67
Årets Agilityhund 259 203 225
% kvalade
25 30 30

10 svar

 1. Det kanske det gör men det blir ju skevt ändå, man vill ju ha alla som har startat i klass 3..

 2. Tack för kommentaren i min blogg! Det ger mig hopp att läsa om folk som lyckats få sina hundar mindre skotträdda. Ibland känns allt bara hopplöst, men jag försöker fokusera på att det bara SKA bli bättre… Min plan med Agera är väl i stora drag att betinga skott med godis/lek. Vi sätter igång träningen om ett par veckor, tänkte kolla upp öronen först för säkerhets skull.

  Jag brukar faktiskt vara inne här och läsa. Jag gillar dina texter, du är duktig på att skriva och träna hund. 🙂

 3. Saken är rätt enkelt tycker lilla jag. Arrangörerna vill ha färre hundar på SM, absolut inte fler. Hur vi än vrider och vänder kommer några lägga sig utanför.

  Detta gör att vi måste fundera över ANDRA morötter för klass III förare.

 4. Jo, fast det där har det snackats om nu länge och inget har hänt…fixa morötterna först innan ni plockar bort SM, kanske? 🙂

 5. 20 % av de hundar som har tagit ett första pris i elitlydnad (kanske kan likställas med Årets Ag) kvalar till SM, ngt lägre än i agilityn med andra ord.

 6. Jo, det kan man tycka, angående morötterna. Fast ärligt talat så handlar det om att rädda för tillfället och arrangörerna är rätt viktiga för att det ska bli något SM alls.

  Det finns planer kring morötter.

 7. Det låter ju väldigt olyckligt att arrangören bestämmer antalet startande. Vad händer om en arrangör säger att de enbart tar 20 och sedan nästa år så säger nästa arrangör att de tar 100…Sådant beror ju i väldigt hög grad på hur erfaren man är som arrangör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.