När jag bytte foder till hundarna så kände jag att mina kunskaper om hundmat är typ noll och inget. Sagt och gjort började jag googla för att läsa på om hundmat. And it is a jungle! Nu blev det väldigt mycket lättare då jag faktiskt ville ha ett foder med så mkt svenska råvaror som möjligt på grund av mina eko-rekotankar.

Men jag skall helt ärligt säga att jag blev rätt rådvill som konsument eller rätt rådvill är inte det rätta ordet utan jag blevo helt yr i moppen 😛 . Sådant kan man dock råda bot genom att läsa på och det har jag gjort. Här kommer lite smått och gott ur boken Hundmatboken av Marie Sallander, Åke Hedhammar och Åsa Lindholm.

Boken är från 2001 så en hel del har hänt sedan dess för det är en ganska tuff marknad det här med hundfoder. När boken skrevs omsatte den marknaden 2,5 miljarder i Sverige så det är inget snack om att det är stora pengar i omlopp.

Hundfodertillverkare spelar väldigt mycket på dels vår okunskap och vårt dåliga samvete. Hunden måste ha detta och detta för annars får den brist och kan få följande åkommor eller detta fodermedel är inte bra för hunden, den är inte gjord för att ta upp xxxx men i vårt foder har vi bara yyyyy så det är toppen osv osv osv… Faktum är att mycket att det som skrivs på hundfodertillverkares sidor bör tas med en grymt stor nypa salt, bara genom att läsa denna bok och sedan kolla på ett par stora tillverkare kan man konstatera att det faktiskt står en hel del rena felaktigheter på deras hemsidor.

Boken är exakt sådär torr och faktaspäckad som jag gillar :mrgreen: . Den täcker upp det mesta om utfodring  både för valpande tikar, hundar som arbetar hårt till hundar som behöver banta. Första delen i boken är om näring i fodret, en väldigt bra del.

Här är några saker som jag har tagit med mig från boken:

Första saken är något som jag visste men har förträngt. Kalcium/fosfor, helt värdelöst att titta på ämnena var för sig, det är kvoten mellan dessa som måste stämma. Ganska ofta verkar folk tro att det är så bra med hög kalcium halt, då får de typ ett starkt skelett. Hmm, så är det alltså inte.

Mängden avföring säger inget om kvalitet på fodret. Det säger möjligen att fodret inte är så energitätt, dvs mycket bulk i det. Det vill säga att hunden behöver äta mycket foder för att tillgodogöra sig allt den behöver, men detta är trotsallt bra för en del hundar som kanske inte gör så enormt mycket och som är hungriga.

Att foderallergi är något som man utvecklar och inte har, säkert så med alla allergier men jag är en oallergisk människa så jag har tänkt mer i termer om att ha/bära på något….Det innebär att man måste utsättas för det man utvecklar allergi mot. Ofta hör man till exempel att spannmålsbaserade foder inte är bra för känsliga/allergiska hundar men om de inte har ätit det så har de inte heller utvecklat allergi mot det.

Ett bra torrfoder innehåller 1,0 – 1,4 % kalcium och 0,8-1,3 fosfor, högre värden är inte bättre utan dessa kvoter är det optimala.

Rå kost (oavsett kött eller vegetabilier) är inte bättre, i de flesta fall ökar smältbarheten med tillagning. Det finns en generell övertro till det som man anser är ‘naturligt’ men det är rent krasst så att hundarna i sitt naturliga tillstånd inte alltid har det bäst rent näringsmässigt.

Hundar äter det som smakar bäst, inte det de har behov av. Hundar äter helst typ vanligt rött kött men skulle i längden inte må speciellt bra av den kosten.

I innehållsdeklarationen skall företagen deklarera råvarorna i en top-downordning (tjusig svengelska här 🙂 ) men det är mycket fuffens med det där. Många råvaror kan delas upp i olika beståndsdelar på så sätt hamna längre ned i listan och puffa upp något annat, så att det ser bättre ut.

Lamm/fårkött är inte snällare mot hundens mage. Orsaken till att många tror det är för att förr var det sällan lamm/fårkött i hundfodret och därför gav man ofta det om hunden utvecklat någon typ av allergi där man tror att fodret är orsak (beakta ovanstående punkt, man måste utsättas för något för att utveckla allergi).

Spannmål är inte dåligt för din hund. Hundar är inte speciellt duktiga på att tillgodogöra sig otillagat spannmål men däremot tillagat, såsom det är i våra hundfoder. Hundar äter dessutom en hel del vegetabilier genom att äta mag- och tarminnehåll samt en hel del lortar från gräs/spannmålsätare…..så om man vill kan man säga att det är naturligt för dom så länge det är lite förspjälkat…

Bra bok för den som vill nörda ner sig lite 😉 !

Ett svar

  1. Tack för snabb genomgång! Ska ta och lägga till den boken på “att läsa-listan”, för min kunskap om det där är nog nedanför noll och intet…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.