När det gäller det här med handlingssystem måste jag nog trotsallt påtala en sak som är helt skev. Det tycks som det finns en del eller många som utgår i sina diskussioner från att Greg-systemet är det dominerande systemet i Sverige. Detta är helt fel! De som kör Greg-systemet är i minoritet, rent krasst så är det jättefå. Det låter som G-systemet har haft ett jättegenomslag i Sverige men jag tror att vi pratar om färre än 5 % av alla aktiva….Ja, det är min gissning vilket fall.

Dominanterna och giganterna i Sverige är utan tvekan Jenny Damm, Annika Aller, Åsa E, Veronica Bache mfl. Men jag antar att det är lättare att skjuta över diskussionen kring någon som man inte vet läser ens inlägg, dock anser jag att det är en väldigt skev diskussion.

Jag kan faktiskt inte låta bli att reagera på saker som att förare skulle följa g-systemet ‘blint’ eller folk blir handikappade på banvandring på grund av systemet. Vi pratar alltså om en handfull mängd av förare utspridda i hela Sverige….. 🙂 . Jag blir så full i skratt men vissa får verkligen det att låta som det är ett stort utspritt problem och bara genom en liten analys kan man snabbt komma fram till att det inte ens är realistiskt för det är så få som följer systemet.

/Mette som både är blind, döv, halt, lytt och lam men det beror inte på Greg-systemet…jag är typ skapt sådan 😀 .

12 svar

 1. Anledningen till att jag tror att det diskuteras så mycket är att det är lätt att diskutera det eftersom det finns ord på allting… Plus att vissa diskussionsglada personer använder systemet 🙂

  Jag ser fram emot Justinekursen i sommar…

 2. Att det diskuteras är väl inget problem, jag tycker bara att folk bör vara medvetna om att g-systemet med största sannolikhet har väldigt mycket mindre påverkan på agilityn i Sverige än tex ovan nämnda instruktörer… 🙂

 3. Ja, herregud vilka diskussioner det blivit. 😀

  Jag tycker det är så intressant så fort det kommer upp en diskussion ang gregsystemet. Det är alltid så att vi (ok, nu räknar jag mig som gregorian även om jag inte är så duktig) alltid blir beskylda för att se ner på andra typer av handling. Att vi skulle vara finare på något sätt.

  Var kommer detta ifrån undrar jag???

  Jag har aldrig hört eller läst att någon gregorian skulle påstå detta? Vi kan påstå att systemet är det bästa som hänt oss och att vi har utvecklas otroligt mycket på alla plan sedan greg introducerades i våra agilityliv.

  Vi höjer kanske systemet till skyarna. För vi gillar det helt enkelt. Men är det samma sak som att se ner på alla andra?

  Personligen är jag så glad för gregsystemet. Jag slipper fråga varför hela tiden. Jag kan följa och delta i härliga handlingsdiskussioner över internet när jag tröttnat på vetmed. Jag har ett helt annat ljup i sammarbetet med min hund.

  Men samtidigt så har jag massor av ikke gregorianer vars handling jag verkligen tycker är fantastisk. Jag tycker att välgenomförda systematiska blindbyten är grymt coolt. Jag ser verkligen inte ner på någon som inte tycker att gregsystemet är lika bra som jag gör.

  Så jag funderar på varför många menar att gregorianer ser ner på andra typer av handling?

  Om man irriterar sig på oss när vi har långa diskussioner om handlingsalternativ i bloggar och på tävlingar?

  Kanske missförstår de oss helt enkelt? När vi säger att något är rätt eller fel menar vi givetvis enligt gregsystemet, men de tror kanske att vi menar generellt?

  Eller för sådana som mig som vägrar prova andra alternativ än de som är rätt enligt gregsystemet på träning? Jag vill inte förstöra det jag håller på att bygga upp. Så jag vill inte köra blindbyten. Jag vill inte heller pressa på linjen innan en tajt sväng. Kanske det är det som gör att folk tror jag ser ner på andra? Men det är ju inte sant. Jag vill bara vara rättvis mot min hund och inte in och sätta krokben för hans förståelse.

  Tja, det var bara lite funderingar från min sida.

  För att komma till något helt annat. Jag har länge funderat på blindbyten efter tunnlar. Jag blindbyter efter makarontunnlar om jag är säker på att hinna bytet innan Odin är i närheten att vara på väg ut. Inte annars. Men jag har funderat på om detta är något som egentligen inte är okej i gregsystemet. Men så såg jag en film på feature i susans blog där susan blindbyter medans feature är i en makarontunnel…

 4. Har lite svårt att tro att Susan skulle blindbyta, säker på att du sett rätt? Vilken film var det?

  En sak som händer om du blindbyter vid tunnlar är att det kanske inte blir så lätt för hunden att fatta den gång du istället vill göra en serpentin vid tunnelutgången.

 5. Du har helt rätt Martina. Jag tittade på filmen igårmorse innan skolan, fick för mig att hon blindbytte, tittade två gånger tom. Men nu när jag går tillbaka så ser jag att hon faktiskt gör ett framförbyte…

  Ibland blir jag banne mej rädd för mig själv alltså… 😉

 6. Funderade lite på vad hunden ser inifrån en tunnel och hur vi vill att den ska tolka det den ser.

  En hund springer i 190 i en tunnel. Den ser ett hinder rakt framför sig utanför tunneln. Den ser också ett par ben som korsar den raka linjen mellan tunneln och hopphindret rakt fram (den ser ingen överkropp eller armsignaler). Nu måste hunden ta ett beslut inne i tunneln, ska den springa på i 190 och ta hindret den ser rakt fram, eller betyder förarens springande ben att den ska svänga efter tunnelutgången för att den ska ta ett ”osynligt” hinder strax till höger om det synliga hindret?

 7. Vi kan väl se om vi inte kan få ihop ett gäng. Jag hade tänkt fösöka börja spåra redan nu, kanske varannan vecka på helgen. Än finns det ju inte så mycket på helgerna. Sen när det börjar bli ljusare kan man ju ta det på en vardagkväll.
  Än så länge är vi tre…hade kanske varit kul med någon mer.

 8. Men om man tänker på det som Martina säger, spelar det då någon roll om man blindbyter eller framförbyter? Kan hunden skilja på mina skenben och mina vader? Eller tänker jag fel nu?

  Jag blindbyter ibland av ren lathet, när det gäller tunnlar.

 9. Jag utgår från att mina hundar har rätt bra koll vad jag gör när de är i tunneln. Dels tror jag att de utnyttjar stegrytmen i de fall då det hörs och dels tror jag att de ser ganska väl på fötter och ben vad som händer när de kommit så långt att de kan se. Det är ju inget som jag har försökt att testa eller så utan jag bara tror det.

  Med andra ord så tycker jag att det spelar roll om jag framförbyter eller blindbyter. Framförbyte betyder sväng medan blindbyte kan betyda både sväng och rakt fram och det är väl precis det jag vill undvika.

 10. Jag tror inte en hund kan se skillnad på skenben och vader om man isolerar den delen av anatomin. Däremot så tror jag att dom kan se skillnad på ett par fötter som springer rakt fram och ett par fötter som snurrar runt.

  När jag gått kurs för olika personer så är det oftast en speciell grej eller mening som fastnat från varje kurs. Jag gick för länge sen en kurs för Petter Nordlien och han hade mycket bra att säga men det var speciellt en mening som fastnade och som jag ofta hör i huvudet (på klingande norska) när jag banvandrar ”Man får inte vara lat”. Ett mycket bra visdomsord att ha med sig på banvandringar 😉

 11. Jag tänker ofta på en annan sak Petter sagt: “Det är lätt att träna svårt, men svårt att träna lätt.” (För hunden alltså.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.