Det är många intressanta diskussioner på agilitylistan just nu. Jag har inte hunnit läsa igenom alla inlägg men har försökt att läsa det mesta kring skånedistriktets DM då det intresserar mig. Intresset är inte enbart på grund av att det är ‘mitt’ distrikt utan att jag var involverad i väldigt långa och heta diskussioner förra och förrförra året gällande denna fråga. Det är faktiskt otroligt sorgligt att se samma sak ske igen och jag anser att något måste göras.

Bakgrunden är att SBK Skåne har beslutat att DM skall arrangeras gemensamt för alla grenar och att tävlingen skall vandra mellan olika regioner inom Skåne.

Förrförra året fick vi (Oxie BK) agility-DM tilldelat under väldigt krångliga omständigheter. En kallelse gällande DM skickades till TS (tävlingssektorn) i berörda klubbar. Ingen kallelse gick ut till agilitysektorerna så vi i sektorn hade alltså ingen aning om vad som föregick. När vi fick reda på att vi skulle arrangera agility-DM så reagerade jag som sammankallande i agilitysektorn direkt och förklarade att det var väldigt olägligt och olämpligt för vår klubb. Dels låg DM i väldigt nära anslutning till en stor tävling som vi arrangerar och dels så skulle DM avhållas på annan klubb så vi var tvungna att flytta två banor samt all annan utrustning. Däremot lämnade vi dörren öppen att arrangera DM på annat datum och på våra egna planer. Dock var det ett blankt nej, DM skulle arrangeras av oss på utsatt datum och på förutbestämd plan. Faktum att diskussionen gick så pass långt att SBK Skåne hotade med att vi inte skulle få hålla tävlingar om vi inte höll i DM 😮 .

Det är att det är inte första gången vi har blivit hotade med att inte få hålla tävlingar. För något år sedan hade jag inte fyllt telefonnummer i vår tävlingsansökan. Orsaken var enkel, jag visste vem som skulle vara tävlingsledare och året innan hade jag satt mitt eget nummer vilket ledde till säkert 10-15 samtal som jag var tvungen till att hänvisa till andra personer. Vidare ringde det en massa andra människor till mig som ville fråga andra saker kring Oxie BK. Vilket fall fick jag ett mail i början av juli om att denna uppgift måste fyllas i annars stryks tävlingen. Till saken hör att jag var borta under nästan 3 veckor på tjänsteresa samt en kortare semester. När jag kom hem hade jag fått ett mail om att vår tävling skulle strykas samt att vi inte skulle få ha tävlingar. Jag höll på att gå upp i atomer av ilska och efter ett väldigt agiterat mail till SBK så fick vi behålla vår tävling och till och med ynnesten att fortsätta att arrangera.

Hela situationen är ju så korkad att man blir generad bara man tänker på det. När det gäller det missade telefonnumret så hade man ju kunnat göra en blankett med obligatoriska fält så hade den saken varit ur världen direkt. Sedan är det eknomiska, vi arrangerar en tävling eller för den delen flera tävlingar som tar en hel del av vår fritid i anspråk och för det får klubben betala en rejäl summa till SBK som gör vad? Vem förlorar mest, jag får mer tid att träna mina hundar, SBK förlorar en massa pengar…vad har de vunnit egentligen?

Tillbaka till DM.

Som sagt vi var tvingade att arrangera DM och det helt under de premisser som SBK Skåne hade bestämt. Dock lyckades vi, ja åtminstone trodde vi det, genomdriva att alla klubbar skulle få vara med. Nu fick vi läsa på listan att man tydligen inte hade tänkt dela ut DM-pris om tex en HU hade vunnit. Jag kan inte säga annat än att jag är rejält irriterad. Vad är det för sätt? På hur många sätt kan man köra över en klubb och återigen vad vinner man?

Det lovades vitt och brett klubbarna skulle hjälpas åt vad det gäller funktionärer. Vi försökte ta hjälp av de andra klubbarna som skulle vara medarrangörer men det var faktiskt en del sura miner kring detta då de tycktes inte fått någon information att de faktiskt skulle/måste hjälpa till. Det är inte heller lätt att som arrangerande klubb att förklara detta utan sådant borde faktiskt komma från den centrala delen annars kan det lätt tolkas som att vi inte klarar av det och tar hjälp av annan klubb och behåller pengarna. För när det gäller det ekonomiska drog agilitytävlingen på DM in dryga 20 000 kr (om jag minns rätt) och av det fick min klubb behålla cirka 5 000 kr, resten gick till de klubbar som arrangerade brukset och lydnaden. Det kanske må vara hänt att den eknomiska uppdelningen skall vara så, vad vet jag. Spontant känns det verkligen orättvist, jag sponsrar gärna brukset och lydnaden så att de inte går med förlust men att skänka bort vinsten, nja jag vet inte om det är rätt och riktigt. Man måste beaktta att agilityn har väldigt många starter vilket gör att arbetsinsatsen är hög.

DM ledde till att två personer avgick från vår agilitysektor och jag var så otroligt nära att kasta in handsken. Enda orsaken till att jag blev kvar var att jag faktiskt inte behövde jobba så mycket inför DM. Nu har jag hört att DM har orsakat att ytterligare en person avgått från agilitysektorn i Kristianstad. Turerna och tonerna kring DM är exakt likadana som när vi arrangerade. Det skall bli väldigt spännande eller hur man nu uttrycker det att se om Kristianstad kommer arrangera något nästa år…

Vad kan man göra egentligen? DM borde vara en trevlig tillställning för alla aktiva inom distriktet. När jag tävlade inom ridning var KM och DM roliga tävlingar, mästerskap i miniformat. Jag tror faktiskt att agility-DM skulle kunna vara det oxå om SBK Skåne la ned sina diktatorsfasoner och låter oss agilityaktiva klubbar få en liten chans att tycka till och styra.

Bojkottar man årets DM så är det framförallt Kristianstad som blir drabbade och det är knappast någon poäng i det, de verkar ju väldigt medvetna om problemet. Vad gör man egentligen för så här kan vi inte ha det, det förstör en trevlig tävling och framför allt tar det knäcken på ideellt arbetande människor!

Till något helt annat!

Jag tittade i tävlingskalendern och såg att det inte har kommit ut ännu. Vilket fall är det så att vi i Oxie har sökt om att ha ytterligare en tävling, en klass 3-tävling. Det är den 3 oktober. Det är väldigt få regionala tävlingar i södra Sverige, Snapphanefejden och Gåsahoppet räknar jag faktiskt som internationella eller åtminstone nationella tävlingar. Det gör att det inte lätt att kvala till SM för sydsvenska ekipage. Dessutom ligger två av kvaltillfällena samtidigt som agility-VM (suck) vilket faktiskt drabbar fler än landslagsekipagen, inte så kul för de som vill supporta. Jag hoppas att fler klubbar i sydsverige faktiskt hänger på och vågar arrangera småtävlingar även om vinsten inte blir så stor. Vi behöver fler tävlingar här nere!

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.