Jaha, då var årets sista tävling gjord, men det är inte länge till nästa års första. 🙂

Jag hade små, små förhoppningar om att ta det sista danska hoppcertet men det sket sig. Det blev en katastrofalt lång dag, vi ville vara med i sista öppenklassen men när vi insåg hur otroligt sent det skulle bli så gav vi faktiskt upp och ändå var vi inte hemma förrän nio-tiden på kvällen. Jag var så trött, jag hade sovit dåligt natten innan pga en latte overdose..

Efter enormt mycket reviderande hit och dit så har en plan gällande kontaktfälten börjat ta sig form. Den är inte helt 100 % fastställd men det är något som jag skall försöka få gjort nu under julen. Därför ägnade jag båda agilityklasserna åt att träna kontaktfält. Det är inte lätt i Danmark, de har nog det konstigaste systemet gällande träning på banan.

På PM:et stod det att man fick springa maxtiden ut. Jag tittade på klasserna innan och folk tränade både här och där. Med tanke på att vi har lite historik gällande gå innan släppkommando, jag och Tux, så var jag väldigt säker på att det även skulle bli fallet denna gång. Det hela blev inte så pjåkigt, jag fick ta om ett par gånger där Tux inte stannade kvar men till skillnad mot tidigare så nonchalerade han mig inte vid andra försöket. I andra klassen gjorde han kanonfin vipp men hög fart hela vägen ut och stod kvar mycket tryggt i 2+2, A:et kunde han ha haft något högre fart ned eller lite färre steg men stod kvar och väntade fint. På balansen tröt tålamodet något, han stod en stund men sen släppte han och då tog jag om.

Det jag skall jobba med är att få en bra plan så jag vet redan innan tävlingen hur jag skall ha det på kontaktfälten samt att jag måste börja lita lite mer på att han stannar så att jag vågar satsa i handlingen även om han skall stå kvar i 2+2. Sen är det en massa andra detaljer som jag skall fixa till. Det känns dock inte helt fel att ta tillbaka kontrollen…

Tillbaka till tävlingen, när jag tränade på kontaktfälten hade de helt plötsligt ändrat spelreglerna så då fick man inte träna efter disk. Det är fine men skriv då inte i PM att man har maxtiden på sig, dessutom borde det gälla alla hinder. I Danmark tycks de hänga upp sig på om man tar om/tar tillbaka på kontaktfälten men om man tragglar på slalom eller något annat efter disk så ser man mellan fingrarna… Jag tycker det är rätt drygt faktiskt för i mina ögon är dera system väldigt inkonsekvent. Ännu värre är att man flera gånger lägger märke till att det beror på vem som är inne på banan. Ja, ja skitisamma, det är bara att gilla läget. 🙂

Till hopp 3 var jag så laddad, det var en riktigt rolig bana. Jag försökte skissa upp den efter bästa förmåga:

Tänk på att det är 6ABC.

Det roliga var att det var många handlingsalternativ och många vägvalsalternativ. Denna bana kommer jag absolut bygga upp och träna på igen. Vi fick fem fel på en vägran in tunnel (7) pga jag hade haft lite vida svängar och strul innan så jag gav upp lite. Det var nog dumt för jag kollade lite på tiden på filmen och det var inte så många som nollade så det hade nog kanske räckt en bra bit ändå. Tux och jag hade många issues på den här banan så den tål att filas på.

Så här försökte jag göra:

Issue 1 är att jag har lagt mig till med ovanan att fega i LOPar vilket gör att Tux inte lär sig positional cue så bra och jag tror att vi skulle behöva det lite mer.

Issue 2 är att Tux drog mot slalom fast jag inte ens var nära.

🙂

12 svar

 1. Håller med om att hopp 3 var en kul bana, Ally gjorde ett fint lopp på den banan… 🙂

  Ang kontaktfältsträning i Danmark…jag frågade några danskar om detta och svaret blev det samma. Verkar vara en tyst överrenskommelse som utländska tävlande helt omöjligt kan veta.

  Iaf, man får ta om kontaktfält, om man inte är diskad innan. Så att själva omtagningen blir din disk. Sen får du lov att fortsätta banan tävlingslikt. Men inte träna när man kör klart banan, alltså ta om kontaktfältet en gång till tex.

  Om man blir diskad, tex om hunden tar fel hinder, så får man också köra banan klart, men inte träna undertiden. Alltså inte ta om kontaktfält.

  Men träning på banan innefattar även ta om en kombination eller traggla i slalomen…jag har själv nämligen blivit tillsagt på båda… haha 😉

  Men sen är det säkert också avgörande hur sträng domaren är eller som du skrev, i vissa fall vilket ekipage det rör sig om.

  Men just träning på banan har alltid varit en öm tå, särskilt i Danmark. Har sett folk bråka (inkl domaren, ekipaget på banan plus publik) över omtaget kontaktfält en gång…haha

  Håller med om att det är förvirrande, jag fattade inte så mycket av vad man fick eller inte fick försen igår.Tycker det kunde stått klart och tydligt på PM:et till alla tävlingar.

  Dock tror jag du missförstått infon i PM:et…i klass 1 fick de köra klart inom referenstiden plus 50% och i övriga klasser endast inom referenstiden.

 2. Jag har inga problem att förstå och följa den tysta överenskommelsen “man får ta om kontaktfält, om man inte är diskad innan. Så att själva omtagningen blir din disk. Sen får du lov att fortsätta banan tävlingslikt. Men inte träna när man kör klart banan, alltså ta om kontaktfältet en gång till tex. ” tycker den är rätt lätt att följa och förstå.

  Problemet är bara att alla domare inte följer den.

  Sen är det rätt intressant att sitta och studera om det är samma regler som gäller för alla tävlande, känns inte alltid så.

 3. Håller helt med dig Martina. Tycker “reglen” är i sig inte märkvärdig men hur den tillämpas är desto knepigare. Det var så danskarna jag pratade med tyckte också, att vissa domare följer det alltid för alla, andra alltid men inte för alla, andra inte ens alltid utan efter humör…

 4. Jag frågade Dennis på Dania cup vad som gällde, han berättade då att dom dragit denna regel på domargenomgången och sagt till alla domare att det var det som gällde, ändå var det domare som körde sitt eget race. Som sagt jag tycker regeln i sig är helt ok, men inte lätt för oss tävlande att veta om domarna tillämpar den eller inte. Tycker det är lite obehagligt att tävla i Danmark när man inte vet om domaren har egna regler eller inte (med egna menar jag att dom inte följer det som tävlingsledningen bestämt och det som står på PM).

 5. Jag igen. Insåg att jag missade något. Martina skrev:

  “Problemet är bara att alla domare inte följer den.”

  Obs! Om det är en tävling i Sverige så är det tävlingsledaren (arrangerande klubb) som bestämmer efter disk. INTE domaren. Faktiskt.

 6. Problemet för mig är väl just att det är en tyst överrenskommelse. Varför är den tyst för? Varför inte bara skriva att detta gäller. Nu är det som att man vill att folk skall göra bort sig så att man får skälla på dom vilket enbart leder till dålig stämning. Detta händer då och då på svenska tävlingar också men det är inte alls lika vanligt. Antingen har man en överrenskommelse som alla skall följa eller så har man inte, så tänker jag.

 7. Mija; även i Sverige har jag varit med om att domaren har hittat på egna regler. Kan ju vara ett problem när tävlingsledningen själva är luddiga men i ett fall jag kommer på nu så tyckte domaren något annat än det som stod i PM, men då blev det revolt bland dom tävlande som tvingade tävlingsledaren att sätta ner foten och tala om för domaren att det faktiskt inte är han som bestämmer det.(inte alltid lätt för en tävlingsledare att gå emot domaren)

  Mette; håller med, tycker också det är synd att regeln är tyst. Tycker som sagt att regeln är ok men bara om alla följer den. Det hade ju varit skönt att ha något att rätta sig efter och slippa bli utskälld och utslängd från banan för att man gör fel.

 8. Funderar bara på hur det är i Norge? Någon som vet?

  Jag tävlade för ungefär 6 år sedan där, och då fick man inte köra klart banan alls efter disk. Jag gjorde misstaget att ta ett hinder på väg ut från banan när jag blev diskad. Eller snarare så tog Ally ett hinder, jag hade inte gett henne kommando att göra det ens. Men domaren sprang efter mig och skrek på mig, och då menar jag verkligen skrek, snacka om otrevligt…

  Behöver jag säga att jag inte vågat mig till Norge fler gånger? 😉

 9. Usch var trist när det blir sån stämning på agilitybanan. Tycker tävlingsarrangörerna borde ta sig en funderare om man verkligen vill ha sån stämning på banan (och upplysa domare och speaker om hur man vill ha det)?

 10. Kan tillägga att det var i klass 1, Allys första tävling!
  Tur jag inte var helt grön, då hade jag aldrig vågat sätta min fot på en agilitybana igen… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.