Jag har kommit fram till att när det gäller praktiserande av Greg-systemet så är flickande till slalom det som jag kommer ha svårast att avstå ifrån. Funderade lite bakåt i tiden och kom på att jag faktiskt aktivt valt flick in i slalom. Jag flickar inte med kroppen utan på verbalt kommando ‘slalom’. Här tär vå exempel från banor som jag sprungit under hösten och jag är gröna linjen.

I denna bana tror jag att kunde vara på bägge sidorna av 5:an men valde ‘flicksidan’ för jag fick kortare väg osv. Jag tycker fortfarande att min lösning var den bästa, möjligen hade som sagt varit okej med bakombyte 5 till 6 och på så sätt slippa flicken. Många gjorde blindbyte efter slalom alternativt bakombyte men då hinner man inte upp till 8.

Här är nästa bana, även här hade jag kunnat göra ett bakombyte 12-13 och på så sätt undvikit flicken men jag hade faktiskt riktigt svårt att hinna upp till serpentin och jag tror att det hade blivit ännu sämre om jag gjort bakombyte, fast jag har kanske fel. Återigen så är jag väldigt nöjd med min lösning om jag jämför med hur det såg ut när andra sprang samma bana och hur det såg ut. Eller så gillar jag bara att springa…

Just nu så känner jag inte alls för att undvika dessa flickar, det känns helt enkelt inte ‘fel’ att göra dom. Däremot slog det mig att jag nog kunde hamna i deep sh*t om banan såg ut så här:

Jag har inte testat om han flickar i dessa situationer, jag vet inte riktigt om han gör det. Oavsett tror jag att jag skulle kunna få en fråga från Tux. Funderar på om jag liksom skall träna så att han aldrig tar slalom om han inte får verbalt kommando eller om jag faktiskt skall inse att det är osmart flicka in i slalom… 🙂 Jag vet vad G hade sagt vilket fall, haha. 😀

21 svar

 1. I första fallet hade jag nog gjort som du. I andra hade jag börjat som du men bakombytt in i slalom efter flicken. Helt enkelt för att Lovis inte skulle fixa ingången annars…

  Fan, hatar att inte kunna träna så mycket som jag vill och behöver! Då blir det “fulfix” ibland för att få det att fungera.

 2. Som jag förstod Greg så är det där helt okej och räknas inte som en flick. Hade du kommit från andra hållet (så att hunden måste runda första pinnen) hade det varit annorlunda och då menade han att man kan göra två bakombyten (på samma plats) om man vill springa runt slalom.

 3. Ja, det är nog sant, nu när du skriver det. Saken är väl den att jag hade gjort likadant om vi hade spegelvänt, om jag skall vara ärlig. 🙂

 4. Min tanke i första hade varit att göra som du.. men för att följa reglerna kan man väl göra precis som fanny skriver dubbla bb? Då hamnar man inte på efterkälken.. (däremot kanske jag hade fått problem med Icka då hon inte är så tränad att hon hade klarat för snäva bb på slalom.. därför hade jag också valt flicken :-/ )

  I andra situationen hade jag absolut gjort ett bb och varit nöjd 🙂 mellan 12 och 13 Jag hade tyckt att det var aldeles för långt att springa runt..

  Med ting som är mer konsekvent tränad i Gregs system har jag ändå fått flickar på hinder jag tränat mycket .. tex slalom.. hon tittat helt enkelt inte på mig utan väljer närmsta vägen till det hinder hon vet belönas.. balans eller slalom i detta läga.. då flickas det kan du tro! 🙂

  Men detta försökter jag träna bort och därmed är jag konsekvent i att inte flicka henne just nu 🙂 Mao hade jag i läge ett valt bb bb men hon tål snäva bb på slalom! är tränade lite annorlunda mot icka där..

  Mvh Anna med Icka och Ting

 5. Jag var också inne på att man kommer undan med att det är slalom som svänger hunden och att det funkar om man kommer från höger men mindre ok om det är från vänster eftersom hunden svänger innan slalom. Men det känns ändå inte riktigt rätt. När jag funderar lite till på det så känns det som även om hunden kommer från höger så skulle det ju kännas flickigt om slalomingången inte låg rakt i linje utan var lite förskjutet bort från föraren i linjen. Med andra ord så känns det enbart ok om hundens linje till första pinnen inte ger en flick och då känns det av underordnad betydelse om ingången är från höger eller vänster.

 6. Ja man får väl helt enkelt göra lite tester som den du ritat upp och analysera om det är ett problem eller inte.

 7. Kanske en dum fråga, jag är ju inte superinsatt i Gregs system, men ganska intresserad. I första kombinationen, är det ok enligt Greg att göra ett framförbyte framför åttan? Räknas det som en sorts LOP då, för annars är det väl ett framförbyte på en rak linje, vilket jag fått för mig inte är ok? Hm, lite luddigt skrivet kanske, men hoppas du förstår…

 8. Absolut ingen dum fråga! 🙂 Det är en rak linje mellan hindren men inte för hunden. Den springer något diagonalt mot 7 och framförbytet så att säga svängen till 8. Den hund som begåvats med en duktig förare som är konsekvent inom Gregs system bör kunna utläsa av förarens position att den skall upp till 8 väldigt tidigt, såvida man kan släppa hunden tidigt i slalom och nå positional cue. Men åter till frågan, det är hundens väg som styr om det är rak linje och inte hindren. 🙂

 9. Passar på att skriva att folk får gärna fråga, det finns inga dumma frågor! Det är bara kul om folk intresserar sig även om de inte kör och inte heller tänker köra systemet. Sådan är jag när det gäller andra system. Det tråkiga är när folk måste racka ned på andras sätt att köra och det tycker jag har blivit alldeles för vanligt när det gäller Greg-systemet. Jag delar vilket fall gärna med av det lilla jag kan.

 10. Kul flickfråga! 🙂
  Jag kör inte heller Greg, vet inte vad som hände på kursen (för ett par år sen) men jag fastnade inte riktigt. Intresset kvarstår dock!
  För mig är det inget konstigt allt att köra flicken till slalom.Hade det blivit samma frågeställning om det varit en rak tunnel istf slalom?
  Tredje varianten…. menar du att en genomtränad Greg-hund fixar att inte ta slalom utan någon som helst hjälp? Själv skulle jag nog säkra med både röst och plockhand. Dessutom blev det nog en liten flick tunnel tunnel också för min del… för att hamna i rätt ingång! Men det beror förstås på hur långt ifrån man hamnar.
  Jag kan inte låta bli att gilla flickarna… är kanske därför jag inte fastnat?

 11. Tack för svaret! Det är så jag också brukar tänka, att jag kan göra ett byte när hunden ska svänga. Hade bara fått för mig att Greg inte såg det riktigt så. Men som du säger, kan man lämna hunden i slalom är det ju en klar signal till den om vart den ska och hundens väg är ju då inte rak när man gör bytet 🙂 Tack för en intressant blogg!

 12. Eva: När det gäller tunnel så ja, absolut! När det gäller det tredje diagrammet så en hund och förare som är genomtränade i Greg-systemet skulle inte ha några problem med den transporten. Och om hunden skulle mot förmodan flicka in slalom så skulle nog den personen gå hem och klia sig huvudet och fundera på vad det är som gör att hunden väljer flicka. I mitt fall så är det ju solklart varför..:)

  Man behöver inte fastna för Greg, det är väl inget märkligare än jag inte har fastnat för xxx xxx (väljer att inte skriva ngr namn så trampar jag ingen på tårna). Jag tilltalas av systemet och ju fler kurser jag går desto mer tilltalas jag. Hade jag haft möjligheten så hade jag tränat för G flera gånger om året. Som det är nu kan det aldrig bli så bra som jag vill, jag behöver någon som är på mig mycket mer.

  Malin: Tackar allra ödmjukast. Greg är extremt petig med att bytena sker när hunden skall svänga..

 13. Nej, nu blir jag alldeles galen tror jag… 😉

  Jag är helt med dig Mette. Skulle göra som du gjorde.

  MEN jag skulle tro att enligt systemet måste du bakombyta i båda lägena?!? Vad menar du egentligen Fanny?

  Angående ditt proof Mette så har jag faktiskt reagerat över att Råttan INTE (!!!!) tar slalom i de lägena. Generellt alltså. Men varför det funkar förstår jag inte. Och hon som tyckt att ett ensamt slalom på en appellplan varit en fälla…

 14. Mija: Jag menar att du bara behöver göra ett bakombyte om hunden måste gå runt första pinnen, inte om hunden skickas rakt in i första porten. Så förstod jag absolut Greg nu i december i alla fall.

 15. Ok, så när hunden väl kommer in i slalomingången styr alltså hindret vägen?

  Och varför “två bakombyten på samma plats”?

 16. Mija: Ja, precis

  Två bakombyten på samma plats blir väl om man absolut vill springa runt hindret. Första bakombytet fäster hunden på hindret, andra bakombytet sker när hunden är inne i slalom, så att du kan springa runt slalomen i alla fall. Ganska knölig lösning, men det går ju.

 17. Saken är väl den att jag faktiskt har ett problem med att Tux drar till slalom som typ i Ölstykke, ovan. Nu vet jag inte om det beror på detta utan troligen mer att jag har ett problem med Tux har inga problem köra agility på egen hand. Det är rätt tydligt att ‘party for one’ / ‘agility by myself’ är rätt jäkla skoj det oxå för Tux. Tux hoppar mer än gärna hinder på egen hand om vi går ut på agilityplan. Lite mindre nu än förr men jag tror att jag en gång räknade till att han hoppade 18 hinder innan bröt…kan vara ett litet problem.

 18. Gör ett nytt försök att göra ett inlägg. Ibland vill din blogg inte ta emot mina inlägg 🙁
  Angående det där med slalom och flick. I en av Gregs filmer (tror det är Great Dog, Shame…) säger han att ett verbalt kommando alltid ska gälla över ett kroppskommando. Och så visar han ett exempel där han säger höger (eller om det var vänster) och rör sig åt motsatt håll. Hunden gör så som han säger och inte som han gör.
  Det borde ju vara samma sak i fallet med slalom, när du väl kommenderat ska hunden följa det muntliga kommandot och strunta i vart du tar vägen, eller?

  Gott slut på året!

 19. Jo, hundarna får flicka på verbalt kommando men det är inget man gör systematiskt utan enbart när det verkligen krävs. Men om man som jag gör det ganska systematiskt så bör man väl ta sig en funderare på om hunden endast kommer ta slalom på just kommando eller om den kommer att försöka ta det i andra liknande situationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.