Nu har sista dagen på Greg-kursen varit och jag är nöjd med kursen. Har inte tid att skriva så utförligt för jag skall ut och gå med hundarna och sedan på middag.

Jag är lite mer utvilad idag och däför på något bättre humör men jag känner fortfarande att mitt och Tux största problem är att jag inte kan hantera allt som belönar honom. Handlingsmässigt så är det utan tvekan threadle som vållar mig massiva problem, så pass mycket att jag knappt kunde springa bana idag. För jag tänkte så mkt på fotarbetet och armarna fram till threadlen att jag kom av mig och då klarade jag inte av threadlen för jag och Tux var ur fas. Grymt märkligt när man kan känna och tänka hur det skall fungera men sedan inte kunna transformera det till en rörelse. Jag har nog nästan inte sett Tux så förvirrad som när jag skulle göra threadles under denna kursen, han har snurrat och bara stannat vilket är riktigt olikt honom.

De diagonala framförbyten vill jag gärna skråa och springa lite sidles och då får jag inte med mig axlarna, när jag korrigerar mig själv så känns det bra när jag springer så det kommer nog bli lättare att korrigera.

Snälla Martina har filmat en massa så jag kanske kan lägga ut något och beskriva lite mer ingående.

Förutom mitt dåliga självförtroende så har kursen varit bra och Greg har varit på strålande humör. Det är så otroligt synd att inte fler vill/kan gå kurs. Min personliga åsikt är att Greg som instruktör och hans system är väldigt underskattat här hemma i svedala. Alltså, inte så att jag tycker att alla skall gå kurs och byta system, men jag tror att väldigt många mer än vi som redan är ‘hooked’ borde gå. Jag hade verkligen velat få in allt i ryggmärgen vilket är supersvårt om han bara kommer varannat till vart tredje år. Det är ytterligare en orsak till att jag hoppas att flera väljer att anmäla sig till nästa kurs. För er som är intresserad men bangar för kostnaden så kan jag hinta om att han kommer nästa år samma tid och förhoppningsvis till samma ställe 🙂 så det är bara att börja spara och planera semestern.

Vill man göra som man alltid har gjort eller lite som man vill när man kör agility – ja, då är kanske inte Greg-kurs något för dig. Men då och då så ifrågasätts systemet i bloggar och konversationer där folk påstår att det är motsägelsefullt och att det finns luckor. Jag tror Gregs handlingssytem är så bulletproof som ett system faktiskt kan vara och att alla gånger jag har läst eller hört något så har det byggt på ren och skär okunskap (sorry om jag trampar någon på tårna nu). Därmed inte sagt att det är det bästa systemet för allt och alla men jag vågar påstå att det är det mest konsekventa och det med hästlängder. 🙂

Ja, jag får fortsätta mer någon annan dag!

27 svar

 1. Jag skulle gärna gå en kurs så det är väl bara att börja spara då 🙂 Får väl hoppas på skatteåterbäring eller nåt…

  Synd bara när det blir så bulletproof att det blir handlingsförlamat när det inte fungerar… Kommer nog tyvärr aldrig att glömma Gregs och de andra britternas tvekan på VM-finalen i Norge, tror det ledde till disk eller åtminstone fel för dem allihop…

 2. Kul med referat från kursen, tackar! Man blir jättesugen att gå. Får väl försöka spara till nästa år. Synd att kursen inte är på våren i stället, för här uppe i norr har vi inte så bra träningsmöjligheter så här års.

 3. Åsa, i det engelska laget så är det enbart Greg själv som använder sig av systemet så han kan nog inte beskyllas för de övrigas fel! Greg säger själv att han gjorde kass handling i den inviduella loppet men det hade inte med systemet att göra utan att han hade dålig timing på flera ställen. Sådant kan ju hända både med och utan system. Det brittiska laget tog för den delen brons i Norge så helt handlingsförlamade var det väl inte.

 4. Nä, kanske de inte körde samma system, men alla britterna blev helt stillastående på exakt samma ställe i den individuella finalen, så nåt fel måste de ha gjort allihop 🙂 Och de var inte handlingsförlamade överlag utan bara just där. Det kändes som om de stog inför en situation som reglerna inte gav nåt svar för. Så kanske det inte upplevdes på plan för dem, men det var så det såg ut…

  Andra duktiga förare gör ju åxå handlingsmissar så det är inte det.

 5. Nu kan jag jämföra Gregs och Jennys system: Gregs system är fyrkantigt och måste följas slaviskt oavsett individ/förare, det är av typen take it or leave it. Jennys system är individ- och föraranpassat och av typen all inclusive. Så mitt val är Jennys. Vi skulle redan första träningsdagen visa upp vad våra hundar kunde i form av cirkelspringande,det som är ena grundbulten i Gregs system. Både Fanny G och Eva B visade upp perfekt cirkelspringande med sina unga bc men sedan visade det sig att dessa hundar både sprang under hindren (och fick avsluta kursen i medium) och förbi hindren. Med min unga Jojo kunde jag inte springa innercirklar (och var därmed utdömd av Greg redan från första träningspasset) men hon missade inte ett enda hinder på hela kursen! Så när det gäller Greg vs Jenny är valet för mig lätt: Jenny!

 6. Okej, Nancy. Kanon och kul för dig, då vet du vilket fall. Det var ju även något jag sa till dig redan i Borås så det kunde ju knappast komma som någon suprise. Denna diskussion gäller dock inte Jenny vs Greg och jag vill inte ha fler sådana inlägg i min blogg därför folk brukar aldrig kunna hålla sig till vettiga diskussioner utan det blir gärna otroligt kränkande. Kommer det liknande inlägg där andras hundar tas upp kommer jag moderera bort dom. Nancy, vill du använda hundar och förare som exempel så använder du mig och Tux eftersom vi är här och kan försvara oss. Tack!

 7. Diskussioner i min blogg sker endast kring mina hundar och mig som förare när det gäller Greg-kursen!! Om ni/du törs… 😉

  Jag har skrivit detta igen så att det skall synas på första sidan då jag inte vill ha någon som helst smutskastning här.

 8. Jag ÄLSKAR att gå kurs, att ha nån som petar och lägger sig i är toppen! (Du är min bästa lärare hittills by the way, så upp med självförtroendet!) Tro mig, jag hade jättejättegärna velat gå kurs för Greg, men tyvärr var det pengarna som satte stopp (inte långt ifrån en månadslön för mig, om man räknar in att man måste ta ledigt också…) Jag har för sjutton inte ens haft råd att köpa 3:e dvd:n ännu *skäms*, och nu får jag lite smått panik när jag hör att en 4:e är på gång redan! Men men, jag SKA köpa den efter jul (om inte tomten skulle vara snäll mot mig vill säga).

  Men visst, det är såklart en fråga om att prioritera också. Ska försöka börja spara lite redan nu och se om jag kanske kan gå nästa år. Grejjen är bara att eftersom det är så himla mycket pengar för mig så är jag rädd att bli besviken och ångra mig efteråt. Blev lite besviken på Susan G-kursen faktiskt. Fick mycket bra och intressant teori i och för sig, men eftersom jag (till skillnad från många andra som är så duktiga och skriver långa utläggningar i sina bloggar) är värdelös på att själv se exakt vad jag och mina hundar gör, så behöver jag någon som säger till och ger mig lite praktiska tips också. (Susan sa 2 meningar till mig på hela kursen, “Bra med sheltien” och “Ha godiset i andra handen”…)

  Ja, och sen får jag väl erkänna att en annan orsak till att jag inte anmälde mig var att jag är lite skraj… :S Många som gått kurs för honom tidigare verkar ju mer eller mindre livrädda för karln, he he! Kan ju bara tänka hur det skulle gått för mig, som missat en hel dvd..! Jag gillar dock systemet (tycker om att det är så bulletproof) och försöker och vill! Fast varje gång jag tror att jag har koll på läget brukar kära Martina tala om för mig att “men sådär får du inte göra”. “Nejvisst nej, tusan också!” tänker jag då och slår mig för pannan. Får väl ta och köpa mig de där sista dvd:erna och plugga järnet!!

 9. jag är skitlessen att jag inte kunde komma ner 🙁 men… hela evckan har gått till labb och helgen som skulle gå i julmiddagars tecken är helt lost pga forts labbarbete, då är det sååå bra att det finns de som refererar!! 😀 så TACKAR för det!! visa gärna film och kommentera, desto mer info desto bättre 🙂

 10. För mig är det i a f efter kursen uppenbart att Gregs system är extremt lätt att anpassa till olika individer. Det enda problemet, som jag ser det, är att det kan vara svårt att greppa teorin. Men jag gillar det – hellre svår teori och lätt praktik än tvärtom. För mig som har lättare för teori än praktik. 😉

  Vi snackade om det i bilen på vägen hem – att det är coolt att man kan liksom sitta hemma på kammaren och tänka och förstå vad en britt har tänkt ut för handlingsystem. Och sedan gå ut och köra bättre agility. Vilket du och Tux är ett snyggt bevis för! Jag är som sagt impad!

 11. Mija skrev:

  Det enda problemet, som jag ser det, är att det kan vara svårt att greppa teorin. Men jag gillar det – hellre svår teori och lätt praktik än tvärtom. För mig som har lättare för teori än praktik.

  Tack Mia, du slog huvudet på spiken! Jag försöker så gott jag kan att köra efter mr gregs system, och alla ifrågasätter från höger och vänster. Och varje gång jag ska förklara varför jag valt just gregs system så blir det milvis långa förklaringar. Och så sammanfattar du mina tankar i två meningar! Det är ju precis så jag känner, jag är bättre på teori helt enkelt! 🙂

 12. Och Mette, gärna mer diskussioner och redovisningar från kursen, och gärna film! 🙂

  Hade gärna gått kursen, men ekonomin satte stort stopp för mig. Får försöka spara till nästa år, men det blir tufft. Får väl extraknäcka som glädjepige eller nåt…;)

 13. Till Linda; Hehe För alla utomstående så måste jag genast säga att ALLA får göra precis vad dom vill :), men om man går kurs för mig och ber mig tala om (efter bästa förmåga) hur man kör efter Gregs system så blir det lätt formuleringar som ”så får du inte göra” men det ska följas av ett underförstått ”om du vill vara konsekvent i din handling och följa just Gregs system” annars får man som sagt självklart göra precis hur man vill!!

  Förstår vad du menar med att du blev avskräckt av Susan kursen. Gick man med hund på den kursen så fick man ju inte så mycket mer än dom som gick utan eftersom det var så otroligt mycket teori. (alltså jag menar att betala extra för att gå med hund, annars tycker jag Susan kursen var super) Det var en av anledningarna till att jag valde att bara gå som åhörare på denna kurs (andra anledningen var feghet 😉 ) Men nu i efterhand så ångrar jag att jag inte gick med hund. Jag filmade ju Mette och lyssnade på vad han sa till henne och med utgångspunkt för det så tycker jag det hade varit värt pengarna. Jag hoppas han kommer tillbaks nästa år för då ska jag helt klart gå med hund.

 14. Alltså Mija, ibland blixtrar du till: ”hellre svår teori och lätt praktik än tvärtom” Huvudet på spiken. Ännu bättre blir det när man betänker att man faktiskt inte behöver förstå all teori i detalj för att använda systemet. ”Put it in gear and steer”

 15. Hoppas på mer detaljer och diskusioner runt kursen, det är toppen att så många vill dela med sig! Att det funkar är väl knappast något tvivel. Och man kan kan definitivt ta delar från det och därigenom förbättra sig själv och sin handling även om man har svårt att vara sådär hundraprocentigt koncekvent som systemet verkar kräva!
  Lycka till i fortsättningen och tro på det ni gör oavsett vad andra tycker och tänker!
  /Åsa som inte kör systemet men finner det intressant

 16. En sak som jag tyckte var mycket tydligare från Greg än tidigare kurser är att även om man har ett system med tydliga regler så kan det aldrig ersätta ”känslan”. Ibland verkar det som folk tror att det är någon slags inbyggd mekanik så att om man bara kör enligt reglerna så ska man vinna VM annars är systemet kasst, men så funkar det ju inte riktigt. Alla banor är unika, vi som förare varken tänker rätt eller gör rätt i alla situationer och hundarna kanske inte heller alltid gör som vi tänkt oss. Ett system med regler gör tyvärr inte hela jobbet.

  En annan sak som blir väldigt tydlig om man vill följa ett system som inte anpassas efter hundens förmåga är att det kräver väldigt mycket hundträning om man ska kunna applicera reglerna. Det är rätt uppenbart att om man är tvungen att springa med i slalom eller vara nära hunden vid kontakfälten så blir man ju väldigt låst i sin handling, och då blir det svårt att följa några regler. Den biten tycker jag är det svåraste med Gregs system, alltså inte att följa reglerna för handlingen i sig (dom är inte så komplicerade egentligen), men att träna mina hundar så att jag inte behöver anpassa min handling efter deras kunskaper.

  Ett ännu bättre exempel är om hunden inte självständigt förstår 270 graders svängar (boxhörn) och om man därför är tvungen att följa med hunden för att den inte ska slinka in i gapet. Jag tror det är rätt många som inte reflekterer över det utan anpassar sig efter hunden (det gjorde jag med Troya) men det roliga med att gå kurs är att bli varse om såna saker och få något konkret att träna på och verktyg att göra det. Det är verkligen ett lyft när man känner att det faktiskt fungerar och man får mycket större frihet i sin handling.

 17. Åh, vad jag önskar att jag hade haft råd att vara med på kursen. Skulle verkligen behöva nån som tittar på mig, kritiserar och gör mig uppmärksam på vad mer jag behöver lära Garbo, även om jag aldrig kommer att kunna ta exakt antal steg och sånt där. Det går nämligen inte att hålla balansen då, när man är skapt som jag.

  I övrigt håller jag med Martina. För mig är Gregs system en sån jävla kick, just för att jag gillar att träna hund och att analyser och diskutera handling. Mina banvandringar har aldrig varit så snabbt avklarade som de är nuförtiden.

  Jag har aldrig gillat agilityhundar som behöver hjälp av mig eller min placering för att kunna ta hindren korrekt, eftersom jag inte klarar av att vara till så stor hjälp under ett lopp. Då hinner jag liksom inte handla. Och just för att jag är så smart i mitt rasval (fick jag det sagt igen ;)) har jag alltid haft hundar med samma inställning till agility som jag. De kan själva. Och nu när jag hinner handla blir det också oftare rätt väg.

  Så länge föraren är intresserad av att träna hund kommer jag faktiskt inte på nån som inte Gregs system skulle funka för (som inte är typ rullstolsburen, alltså). För om jag fixar det fixar alla det. Jag kan ju inte ens springa.

 18. Missförstå mig inte Martina, jag TYCKER OM när du skäller på mig! 😉 Jag försöker köra enligt Greg, men ibland är jag lite trög som du märkt… Då är det himla bra med snälla klubbkompisar som hjälper till och säger ifrån 🙂 *tack tack tack*

  Mmm jag funderade på att gå som åhörare, men jag vill ju ha någon som petar på MIG och MIN hund. Problemet är att jag kan förstå jättebra när nån förklarar teorin eller när jag ser någon annan köra. Men sen när jag ska försöka själv så kan jag mycket väl TYCKA att jag gör likadant och att det känns rätt, men har egentligen ingen aning om hur det ser ut i verkligheten :S Det där med videokamera är ju ingen dum idé alltså, fast dom kostar ju också pengar… :/

  Jag håller med Mari angående banvandringen. Jag tycker inte alls, som någon skrev, att Gregs system begränsar en på banan (jo, nån enstaka gång hade man förståss gärna velat “fuska”…) Istället är det så himla skönt att gå ut på banan och bara kunna se direkt hur man ska handla! För ofta har man nu ett självklart val. Det är toppenbra, för då kan man lägga mer av tiden på att memorera banan istället (vilket jag också råkar vara lite trög på…) Fast största anledningen till att jag vill köra enligt ett system är att det ska bli tydligt för mina hundar. Jag hoppas vinna lite fart genom att de aldrig behöver bli osäkra och “fråga” eller vänta på mig.

 19. Jätteintressant att läsa att reflektioner! Är himla sugen att gå men hm, som sagt, mycket pengar när man går ömsom arbetslös, ömsom halvtidsjobb som nu…

  Kanske kan gå för ngn svensk som är inkörd i systemet för att se hur det fungerar innan man går på “the real thing”, hehe.

  Iaf, mycket intressant att läsa alla tankar, reflektioner kring agility!!

 20. Hej igen!

  Har pratat en del med Martina om kursen. Blir verkligen sugen att gå, så min fråga är nu, när ska vi ha Greg-träning? Kan vi inte försöka planera in träning in en gång under våren. Du kan väl kolla med Martina när det skulle passa.

 21. Åh, vad jag hade velat gå. Jag vågade inte anmäla mig eftersom jag inte visste hur mobil jag skulle vara. Jag har försökt få Greg att komma till Stockholmstrakten men de kommer bara till Emelie och Eva så det gäller för alla att passa på då. Så himla synd att man inte har ett jobb där man kan välja när man vill ha semester! Någon cirkel kan inte jag och mina grabbar tyvärr men jag skulel vilja gå kurs för Greg igen i alla fall.

 22. Takk igjen for rapporter fra kurset, Mette, som jeg skulle ønske jeg hadde vært der! Kommer garantert neste år! And will bring friends, hehe. Gleder meg til å lese mer om dine erfaringer fra dette kurset og se film på deg og grym-tux! 🙂
  Klem, t

 23. Mycket kloka tankar här! Och en del som inte var lika klokt. Att ta beslut kring Greg handlingssystem baserat på min Missy var typ det tokigaste jag har hört! Jag förstår inte hur springa under/förbi hinder har med handlingssystem att göra, det är ju mer hundträning än något annat. För övrigt gick Missy inte ner på medium, men du kanske inte såg skillnad på henne och den lilla spanieln 😛

  En sak som jag inte fattar och hoppas att någon kan förklara är: om ett system innebär olika grejer för olika individer, och är all-inclusive. Hur tusan kan det vara ett system då? Förklara, för jag fattar faktiskt inte.

 24. Jag tror att benämningen ‘system’ används väldigt släpphänt och i de allra flesta fall gör folk det helt omedvetet. Jag tror att folk inte riktigt förstår vad ett handlingssystem är. Jag har under mina 7,5 år i agilitysvängen inte haft en tanke på system förrän jag gick första kursen för Greg. Efter det har ordet system poppat upp lite här och var. Frågan är hur många av dessa som verkligen är ett system ur hundens synvinkel, dvs konsekvent och där en signal enbart betyder en sak? Yttest få tror jag…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.