Jag har läst boken Fysträning för hund av Anna Holmgren, Marie Söderström och Stefan Rosén. Jag hade ganska höga förväntningar på denna bok då Anna och Maries bok om stretching och massage är bra. Tyvärr tycker jag inte denna bok når upp till samma nivå, därmed inte sagt att det är en dålig bok. 🙂 Jag har fått med mig några matnyttiga saker som jag skall använda i framtiden, en hel del bekrätande på ‘mitt tänk’ och några ‘aha – instressant’ upplevelser. Tänkte lista plus och minus.

Plus +

Minus –

Här är några saker som jag kommer att ta med mig:

 1. Under långa tävlingsdagar bör hunden få mat eller extra mat någon gång mitt under tävlingsdagen. Deras undersökningar visade tydligt på att hundarna presterade bättre. Jag vet inte om alla brukar ge sina hundar mat under tävlingarna men jag brukar bara ge morgon och kväll, dock har det många gånger känts rätt ojuste mot hunden.
 2. Planera säsongen. Även om jag inte gör så stora förändringar i hundarnas fysträning inför stora tävlingar så skall jag sätta mig ned när jag har planerat vilka tävlingar jag skall till och pricka av vilka som är viktiga för mig och fundera på hur jag faktiskt lägger upp min träning fram till dessa. Inte bara träningen hemma på klubben utan även hur jag tävlar, det är liksom inte läge att komma på två tävlingar innan SM eller vad det nu är att kontaktfälten är skit eller något sådant.
 3. Författarna var inte mycket för att ställa av – vila hundarna. Det verkar som om det finns någonsorts regel att man ‘måste’ vila agilityhundar från agility. Jag har alltid haft svårt att förhålla mig till detta för det låter ju bra att hundarna får vila och eventuella skador läker ut fast samtidigt så finns det ju absolut ingen garanti att det gör det bara för att de inte tränar agility. Vidare så är ju igångsättningfasen både riskabel och jobbig. Förra året gjorde jag så att mina hundar fick vila från agility i två kortare perioder á 3 veckor åt gången. Mitt största argument för vilan från agility är nog inte skadeutläkningsgrejen utan det mentala. Jag tror helt enkelt att både förare och hund mår bra att vila upp sig mentalt från agility. I år tänkte jag ta en längre period i januari och februari där vi pausar från agilityträning men kör mycket gymnastikhoppning istället. Jag tänker mig att vi då stärker musklatur, utvecklar hoppningen men ändå får den där mentala vilan.

Jag hoppas att författarna säljer så pass att de vågar sig på en bok som verkligen går på djupet och där de vågar ge träningsråd inom våra olika tävlingsgrenar. Denna bok får av mig:

5 svar

 1. Jag ger Lovis kattmat som godis efter lopp. Dels för att hon gillar det men åxå för att det känns vettigt, mycket kött-proteiner, vätska (ger sån på påse). Och en hel påse för henne (en halv efter varje lopp) är faktiskt rätt mycket mat för henne 🙂

  Här är det ju tyvärr vila som gäller 🙁 Lovis håller inte riktigt för inomhustävlingar så vi har rätt lång agilityvila, kan träna lite utomhus när det är torrt ute. Men vi springer istället, så fysisk vila har vi inte. Tvärtom nästan, jag ser vintern som ett tillfälle att bygga ordentlgit med muskler som vi har att ta av under sommaren 🙂

 2. Läste att Greg kommit med en ny dvd. Tänkte höra med dig att om han har med sig filmer till försäljnig på kursen i nästa vecka, skulle man kunna få beställa en genom dig då?
  För du ska väl till MyDog?
  Alltså att du får pengar av mig och så köper du en film till mig? Om du vill och har lust alltså. Inget tvång. Och sen är det ju inte säkert han har med sig filmerna, men om… 🙂

 3. Nå kjør jeg ikke AG, men jeg har alltid gitt mine hunder ett ekstra måltid ved lange arbeidsdager. Men bare når jeg vet dem får hvile 30min til 1 time. Da får dem ett mindre måltid med mye energi som er lett fordøylig. Eks boksmat m/høyt næringsinnhold e.l. Ett bra tips der er Hills a/d som du kjøper hos veterinær. Har også testet på mine tidligere tjenestehunder som hadde meget lange arbeidsuker &dager, dem presterte bedre og hadde bedre utholdenhet ved ett slikt måltid.

 4. Rolig läsning! 🙂 Och de tre punkterna du tog upp. Jag har tänkt lite på det där med hundarnas mat under tävling. Jag vet ju jag blir själv när jag inte få i mig den mat (näring) jag behöver och jag kan tänka mig att de kan bli likt för hundarna. Casey får halva sin frukost och sedan får han en burk med uppblött foder efter varje lopp som fungerar som hans belöning och mellanmål + hela kvällsmaten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.